„Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie“

Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează la Centrul Cultural-Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău, în perioada 15 mai-5 octombrie 2011, conferinţele preoţeşti cu titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". Întrunirile vor fi prezidate de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi fac parte din programul "2011 - Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română".

Centrul Cultural-Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău va găzdui, în perioada 15 mai-5 octombrie 2011, 12 conferinţe preoţeşti cu titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie", la care vor participa 1.200 de preoţi. La patru din aceste întruniri vor lua parte 320 de preotese. Subiectele abordate în cadrul acestor conferinţe vor fi: pregătirea pentru căsătoria mirilor; oficierea Sfintei Cununii; probleme legate de căsătorie; scopurile căsătoriei; necesitatea Spovedaniei înaintea căsătoriei; rânduiala Tainei Cununiei; responsabilitatea/fidelitatea între soţi; despre creşterea copiilor; aspecte negative în viaţa soţilor - adulter, divorţ, avort etc.; rolul naşilor în viaţa mirilor; stabilirea priorităţilor în familie pentru buna înţelegere; continuitatea legăturii cu Biserica după Cununie; metode şi tehnici în consilierea pentru căsătorie. Prima conferinţă va avea loc în perioada 13-15 mai şi vor participa 100 de preoţi din Protopopiatul Iaşi 1.

Ghid de catehizare premaritală

Finalitatea acestor conferinţe este elaborarea unui ghid pastoral de pregătire a mirilor pentru căsătorie, iar pentru aceasta fiecare serie de câte 100 de preoţi va fi divizată în zece grupuri. Fiecare grup va avea un moderator şi împreună vor răspunde la nişte întrebări. Răspunsurile la aceste întrebări vor fi sintetizate, prelucrate şi vor face parte efectiv din acel ghid pastoral. O altă noutate va fi interactivitatea. Prezentările care vor fi susţinute de conferenţiari vor beneficia de maximum zece minute şi vor fi însoţite de un mic film, urmând ca toate să fie urmate de ateliere de lucru. "Ne dorim ca aceste conferinţe să fie nişte şedinţe lărgite de lucru. Tema aleasă pentru seria de conferinţe este de mare actualitate şi de aceea am considerat că este nevoie de o foarte bună pregătire. Pe lângă şedinţele de lucru cu întreaga echipă a Sectorului de Misiune, am avut o întâlnire cu cei care vor prezenta şi vor realiza expunerile teoretice. Împreună cu ei am structurat momentele acestor prezentări. O altă întâlnire a fost cu moderatorii, care vor coordona grupurile şi care vor conduce întâlnirile, de unde vor fi extrase răspunsurile preoţilor. O altă sarcină va fi aceea de a sintetiza acele răspunsuri, care vor fi apoi profilate pe videoproiector, astfel încât toţi cei din sală să le vadă şi să-şi spună punctul de vedere", a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.