Slujbă de pomenire a eroilor la Stânca Roznovanu

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujbă de pomenire a eroilor la Stânca Roznovanu

În urma luptelor ce s-au purtat în această zonă din vecinătatea Iaşului, în zilele de 28-31 mai 1944, castelul Roznovanu, biserica şi parcul dimprejur au fost complet distruse, iar din cărămida recuperată s-a construit, ulterior, actuala biserică din satul Victoria.

La troiţa de la Stânca Roznovanu, din comuna Victoria, a avut loc, luni, 24 iunie, la din iniţiativa Asociaţiei Uniunea  Veteranilor de Război şi a Urmaşilor Veteranilor, filala Iaşi ( U.V.R.U.V.) şi a Primăriei comunei Victoria, comemorarea eroilor români căzuţi la datorie în acest areal pentru întregirea neamului românesc şi pentru apărarea hotarelor ţării.
Cu acest prilej, un sobor de şase preoţi din Protopopiatul Iaşi I a ţinut o slujbă de pomenire a eroilor români, iar un cor de elevi de la şcoala din comuna Victoria a dat răspunsuri la strană în cadrul slujbei. Cred că, pentru elevii respectivi, acest eveniment a fost cea mai educativă lecţie de istorie.

Părintele protopop Toma Gradinaciuc, în cuvântul său de învăţătură,  după ce a adus un elogiu eroilor români pomeniţi cu acest prilej, a subliniat faptul că: “dacă tinerii ostaşi români şi-au făcut datoria prin sacrificiul suprem,  nouă ne revine datoria să le păstram vie memoria şi să le aducem prinosul nostru de recunoştiinţă”. Au mai rostit alocuţiuni Daniel Creţu, primarul comunei Victoria, colonelul (r) Ioan Timofte, preşedintele Asociaţiel Cultutul Eroillor, filiala Iaşi, şi generalul (r) Ştefan Dimofte, preşedintele U.V.R.U.V., filala Iaşi , veteran de război şi fost participant direct la luptele care s-au dat la Stânca Roznovanu. Cu toţii au relevat eroismul ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial, subliniind necesitatea şi datoria ca noi, cei de astăzi, să le păstrăm vie memoria, să le îngrijim mormintele şi să nu-i uităm să ducem mai departe nici poveştile eroilor din familiie noastre. La finalul evenimentului s-a sfinţit o placă comemorativă în amintirea colonelului Gheorghe Enea, unul dintre ctitorii troiţei de la Stânca Roznovanu, şi s-au depus coroane de flori.
De menţionat faptul că, în urma luptelor ce s-au purtat în această zonă din vecinătatea Iaşului, în zilele de 28-31 mai 1944, castelul Roznovanu, biserica şi parcul dimprejur au fost complet distruse, iar din cărămida recuperată s-a construit, ulterior, actuala biserică din satul Victoria.

La finalul evenimentului, o întrebare stăruia pe buzele multora dintre participanţi, mai cu seamă din rândul foştilor veterani de război: unde sunt reprezentanţii instituţiilor publice ale judeţului Iaşi? O întrebare justificată prin faptul că oraşul a fost protejat, timp de trei luni de zile (01.06-20.08.1944), prin jertfa a sute de ostaşi români care au împiedicat, prin eroismul lor, transformarea Iaşului în câmp de luptă.
Dumnezeu să-i odinească-n pace pe eroii noştri!


(Jică Aionoaie)