3000 de credincioşi au participat la sfințirea bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Botoșani

Arhiepiscopia Iaşilor

3000 de credincioşi au participat la sfințirea bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Botoșani

Aproximativ 3000 de credincioşi au participat duminică, 21 august, la slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani. Slujba de târnosire, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură rostit de Părintele Mitropolit a făcut referire la mesajul Evangheliei rostite în duminica a IX-a după Rusalii, despre Umblarea pe mare și potolirea furtunii: „Una dintre imaginile cele mai folosite pentru a descrie parcursul unei vieți de om este călătoria pe mare: marea învolburată a acestei vieți, cântăm la slujba înmormântării. Descrierea vieții pe care o trăim pe Pământ este o alternanță continuă între cer senin și vreme de furtună. Cerul senin se arată atunci când ne merg lucrurile bine, când este pace în familie, în Biserică și în țară, când copiii ne sunt sănătoși și avem pâinea cea de toate zilele pe masă, câștigând-o la locul de muncă. Din când în când, apar clipe de furtună: o ceartă în familie, o suferință a cuiva apropiat nouă, pierderea locului de muncă. O frământare, o agitație, un zgomot care apar în viața noastră arată vremea de furtună pe care trebuie s-o străbatem în corabia vieții. Evanghelia de astăzi prezintă o asemenea corabie, în care erau Apostolii Domnului Hristos. Când era cer senin, ucenicii nu simțeau nevoia prezenței Domnului Hristos, Care rămăsese Singur în munte, să se roage. Când a venit furtuna, L-au chemat pe Domnul și L-au văzut umblând pe mare. Noi, oamenii, când avem vreme senină în viața noastră, credem că și sănătatea, și bănuțul, și funcția – toate ni se cuvin. Ne gândim mai puțin la Domnul. Când vine vremea de furtună, cu mila Domnului, cei mai mulți alergăm la Maica Domnului, la Sfântul Antonie cel Mare, la îngerul păzitor, arătându-se prin aceasta, după spusa Sfântului Apostol Pavel, că temelia casei, a corabiei vieții noastre, este Hristos Dumnezeu. Suntem chemați să zidim pe temelia credinței viața noastră. Omul este chemat să înțeleagă că vremea ispitirii îl transformă într-un om mai puternic. Cine nu trece prin furtuna suferinței, nu se călește. Cei puțini care reușesc să folosească o situație de criză ca pe un prilej de rugăciune, cei care-și iartă dușmanii și se roagă pentru ei sunt oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu”.

Ca răsplată pentru lucrarea adusă Bisericii, Părintele paroh Dumitru Butnariuc a fost hirotesit întru iconom stavrofor, purtător de cruce, de către Înaltpreasfințitul Teofan. Potrivit tradiției, pe parcursul întregii zile credincioșii au avut bucuria de a se închina în sfânta biserică trecând prin Sfântul Altar.

Citește despre: