„Hai să cunoaștem Iașul!”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Hai să cunoaștem Iașul!”

    • „Hai să cunoaștem Iașul!”
      „Hai să cunoaștem Iașul!”

      „Hai să cunoaștem Iașul!”

    • „Hai să cunoaștem Iașul!”
      „Hai să cunoaștem Iașul!”

      „Hai să cunoaștem Iașul!”

    • „Hai să cunoaștem Iașul!”
      „Hai să cunoaștem Iașul!”

      „Hai să cunoaștem Iașul!”

Pe data de 27 octombrie, Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Iași, încheie un eveniment formator, menit să stârnească interesul tinerilor pentru valorile culturale ale orașului celor șapte coline. Proiectul „Hai să cunoaștem Iașul!” s-a desfășurat de-a lungul a trei weekend-uri, în cadrul cărora, un grup de tineri ieșeni au vizitat mai multe muzee, biserici-monument, case memoriale și alte obiective turstice.

Pelerinajul cultural a început în ziua de 12 octombrie, prin vizitarea Muzeului Unirii. Acest muzeu este închinat „micii uniri”, avându-l în centru pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. A urmat, după această vizită, un popas la biserica Sfântului Spiridon. Ziua s-a încheiat cu o plimbare spre Țicău, pentru a ne cunoaște o pagină din istoria literară românească, la bojdeuca scriitorului Ion Creangă. Aici, la Țicău, a scris toate operele sale, la îndemnul prietenului său, Mihai Eminescu.

În ziua următoare, ceata s-a îndreptat prima oară, pentru a pune început bun, spre biserica Sfinții Trei Ierarhi, o capodoperă arhitecturală aflată în mijlocul orașului, menită să-i fie casă Sfintei Paraschvea. Continuând, mai apoi, cu Grupul statuar al voievozilor, unde încă mai sunt așteptate statuile regelui Ferdinand și a reginei Maria. În finalul zilei, ne-am închiant la ctitoria lui Petru Șchiopul (1537 -1594), frumoasa mănăstire Galata.

Săptămâna următoare, grupul atorenilor s-a îndreptat spre un templu al cunoașterii, simbol de seamă al învățământului universitar ieșean: Biblioteca Centrală Universitară. Aici i-am întâlnit indirect pe inițiatorii bibliotecii, Regele Ferdinand și pe soția sa, dar și pe Mihai Eminescu, cel mai de seamă bibliotecar al acesteia. În continuare, am pășit pe urmele vistiernicului Iordache Roznovanu, în palatul cu același nume, locul primăriei de astăzi. La sfârșitul zilei, am adus închinare şi mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua petrecută împreună, în biserica Bărboi, locul „barocului românesc”.

Duminică, 20 noiembrie, atorenii au vizitat mănăstirea Golia, ctitorită de logofătul Ioan Golia, dar fortificată mai târziu de Vasile Lupu. Tinerii s-au preumblat pe aleile împodobite cu flori de toamnă ale Grădinii Botanice, iar mai apoi au pătruns în lumea teatrului românesc, îmbinat cu designe-ul vienez, la Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

În ultima zi, am vizitat împreună muzeele de Artă, Știință și Tehnică, Istorie și Etnografie din cadrul Palatului Culturii. Acolo, am făcut cunoștință cu celebri pictori români și străini, ne-am delectat auzul cu diferite intrumente muzicale specifice secolelor ce au trecut, am trecut în revistă momente din istoria României, iar in final am admirat frumusețea, simplitatea și autenticitatea poporului nostru prin prisma etnografiei.

Aceste muzee ne învață să apreciem mai mult tezaurul cultural și spiritual al neamului în care ne-am născut. Un neam de domnitori ce au ridicat biserici frumoase în care românul își câștigă veșnicia. Bogăția țării acesteia se reflectă mult în muzeele Iașilor.

Pe data de 27 octombrie, la Muzeul Catedralei din Iași, evenimentul s-a încheiat cu un concurs de cultură generală, bazat pe informațiile culese în vizitele făcute. Primele trei locuri au fost ocupate de către Maxim Oana, Ciubotaru Mirela și Grosu Andrei, fiind premiați în bani cu suma de 300, 200, respectiv 100 de lei. Succesul primei ediții promite și alte evenimente asemnătoare pentru cei care se află în Iași, îndeosebi în perioada studenției. (Mihaela Popa)

Citește despre: