Sfântă Liturghie arhierească, la împlinirea a 25 de ani de la înființarea ASCOR Iași
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Iaşi a marcat astăzi aniversarea a 25 de ani de la înfiinţare. Manifestările au debutat la Biserica Sfântul Sava cel Sfințit din Iaşi, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La slujbă au participat membri actuali ASCOR, cât şi membri din generațiille trecute ale asociației.
ASCOR Iași și-a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la înființare prin participarea membrilor la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan. Alături de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, din soborul ce a slujit alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte și membri sau președinți ASCOR din generațiile trecute, astăzi slujitori la sfintele altare în diferite eparhii. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost rostite de părintele mitropolit și rugăciuni de mulțumire, iar numeroși membri ASCOR și numeroși copii ai foștilor ascoreni s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Biserica, Neamul şi Familia
La finalul slujbei arhierești, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură, în care i-a îndemnat pe toți membrii ASCOR să nu uite de trei valori esenţiale: Biserica, Neamul şi Familia: „Vă îndemn să adăugați în viața voastră cât mai multe clipe de adevăr, bunătate și bucurie, de roade ale Duhului Sfânt. Să vă dăruiască Dumnezeu multă bucurie și să nu uitați cele trei mari adevăruri care ne susțin în viață: Biserica, Neamul și Familia. Să vă dăruiască Dumnezeu această întreită lucrare pentru a fi mântuiți nu numai în veșnicie alături de sfinții lui Dumnezeu, ci și în această lume, în care păcătoșii, prin pocăință, îndrăznesc să tindă spre dimensiunea sfințeniei”.
Președintele ASCOR - Iași, Emanuel Buta, i-a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru oficierea Sfintei Liturghii aniversare și pentru sprijinul și încrederea acordate de-a lungul anilor.
Evenimentele au continuat la Centrul de Conferinţe Providenţa din Iaşi, unde au avut loc discuţii între foşti şi actuali membri ai ASCOR. Un ultim moment al acestei aniversări este concertul caritabil de colinde, ce va avea loc mâine, de la ora 19:00, la Palas Mal.
Scopul ASCOR - promovarea credinţei şi a spiritualităţii ortodoxe în rândul tinerilor
ASCOR - Iaşi s-a înfiinţat la 14 octombrie 1990, din iniţiativa unui grup de studenţi de la Universitatea „Al. I. Cuza” şi Universitatea Agronomică din Iaşi, cu sprijinul şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la acea vreme mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. ASCOR este o organizaţie de tineret nonguvernamentală (ONG), cu caracter creştin, apolitică şi non-profit, cu filiale în toate centrele universitare din ţară: Bucureşti, Alba-Iulia, Bacău, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara, etc. Ocrotitorii spirituali ai ASCOR Iași sunt Sfântul Calinic de la Cernica şi Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Scopul ASCOR este promovarea credinţei şi a spiritualităţii ortodoxe în rândul tinerilor, cu prioritate în mediul universitar, iar printre obiectivele organizației se numără promovarea valorilor creştin-ortodoxe, implicarea tinerilor în viaţa liturgică şi filantropică a Bisericii, apărarea drepturilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor pe care aceştia le au faţă de Biserică, neam şi familie, încurajarea dialogului dintre credinţă şi cultură.
În prezent, filiala Iași din ASCOR are aproximativ 150 membri de la diferite facultăţi: Medicină, Informatică, Teologie, Construcţii, Hidrotehnică, Psihologie, Politehnică. Membrii titulari sunt studenţi sau doctoranzi ai universităţilor ieşene. ASCOR - Iaşi este membră a Federaţiei Mondiale a Tineretului Ortodox - SYNDESMOS și colaborează cu Asociaţia Nepis din Franţa.