Atașamentul sănătos cu o ființă umană, dar mai ales cu mama, este decisiv în dezvoltarea armonioasă a nou-născutului

Creşterea copiilor

Atașamentul sănătos cu o ființă umană, dar mai ales cu mama, este decisiv în dezvoltarea armonioasă a nou-născutului

    • Atașamentul sănătos cu o ființă umană, dar mai ales cu mama, este decisiv în dezvoltarea armonioasă a nou-născutului
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

În urma unor cercetări, s-a constatat că bebeluşii născuţi prematur care au beneficiat de masaj încă din primele zile de după naştere au înregistrat o creştere în greutate cu 47% mai rapidă decât cei care nu au beneficiat de aşa ceva, fără ca această creştere să fie influenţată de un aport suplimentar de alimente. În plus, nou-născuţii care au beneficiat periodic de masajul mămicilor lor sunt mai activi şi mai echilibraţi, reacţionează mai bine la mediul de viaţă, plâng mai rar şi au un somn mai bun.

O bună bucată de vreme, în înţelegerea suferinţelor şi a tulburărilor comportamentale ale copiilor, dar şi în maniera de concepere a terapiilor, a fost prea puţin luată în seamă starea sufletească a mamei, cu atât mai puţin viaţa spirituală a familiei. În ultimele decenii, o serie amplă de cercetări au schimbat semnificativ această manieră de înţelegere, arătând că, în multe situaţii, suferinţa copilului, problemele sale emoţionale sau comportamentale sunt strâns legate de starea sufletească a mamei si a tatălui, dar și de calitatea relaţiilor lor cu ei.

Studii mai vechi, desfăşurate în anii ’90, au demonstrat faptul că mângâierile afectuoase ale mamei au un efect semnificativ asupra nou-născuţilor. Nevoia de contact cu o fiinţă umană şi mai ales nevoia prezenţei mamei se dovedesc decisive în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a nou-născutului. Atingerea, susţin specialiştii, este receptată de copil încă din primele ore de viaţă, determinând intensificarea activităţii nervoase, pe traseele şi în ariile neuronale ce prelucrează datele de ordin tactil. Micuţul reacţionează la atingerea mamei. Mânuţa lui prinde cu putere degetul ei atunci când mama îi atinge palma. Iar dacă atingerea mamei capătă consistenţă, e amplă şi ritmică, asemenea masajului, şi extinsă pe spatele şi braţele bebeluşului, rezultatele medicale sunt chiar mai evidente.

În urma unor cercetări, s-a constatat, de exemplu, că bebeluşii născuţi prematur care au beneficiat de un astfel de masaj încă din primele zile de după naştere au înregistrat o creştere în greutate cu 47% mai rapidă decât cei care nu au beneficiat de aşa ceva, fără ca această creştere să fie influenţată de un aport suplimentar de alimente. În plus, nou-născuţii care au beneficiat periodic de masajul mămicilor lor sunt mai activi şi mai echilibraţi, reacţionează mai bine la mediul de viaţă, plâng mai rar şi au un somn mai bun. În fine, ei par să recupereze mai repede diferenţele de dezvoltare şi, de regulă, pot fi externaţi mai repede cu şase zile în comparaţie cu bebeluşii născuţi prematur care nu beneficiază de masaj.

(Arhidiacon Adrian Sorin MihalacheEști ceea ce trăiești: câteva date recente din neuroștiințe și experiențele duhovnicești ale Filocaliei, ediția a-II-a, Editura Trinitas, București, 2019, pp. 101-102 )