Catedrala Națională: Chipul Pantocratorului prinde contur în turla mare

Arhiepiscopia Bucureştilor

Catedrala Națională: Chipul Pantocratorului prinde contur în turla mare

    • Catedrala Națională: Chipul Pantocratorului prinde contur în turla mare
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

La Catedrala Națională au început primele demersuri pentru realizarea icoanei Hristos Pantocrator din Turla Mare sau Turla Pantocrator.

„În registrul unde se estimează că din luna septembrie își vor muta instrumentele de lucru specialiștii în arta mozaicului, la aproximativ cota +110 metri înălțime, s-a trasat în preajma hramului principal al Catedralei scrierea chipului Mântuitorului Hristos”, a declarat pentru Basilica.ro Anamaria Maxim, coordonatorul campaniei de comu­ni­care a Catedralei Naţionale.

„Pe șantierul unde vor începe lucrările icoanei, echipa de pictori a realizat recent o serie de măsurători tehnice la calota turlei, care vor servi în procesul de montare a icoanei la o încadrare cât mai fidelă a icoanei în spațiul prevăzut pentru amplasarea acesteia. Astfel, schița ce definește chipul Mântuitorului pe peretele gri al catedralei are caracter temporar, întrucât ea are un rol strict tehnic în efectuarea măsurătorilor specifice pentru centrarea în spațiu a icoanei ce urmează a fi realizate aici”.

„În paralel, în Atelierul de mozaic al familiei Codrescu, pictorii au segmentat planșele care servesc ca suport în realizarea în mozaic a icoanei Pantocrator, urmând să înceapă cât mai curând să lucreze la aceasta”, a precizat Anamaria Maxim.

Coordonatorul campaniei de comu­ni­care a Catedralei Naţionale a oferit detalii şi despre dimensiunile icoanei.

„În lumina operei, reprezentarea icoanei Pantocrator de la Catedrala Națională este unică în lumea creștină, dar rămâne o operă de inspirație și în conformitate cu tradiția și canoanele iconografice bizantine. Aceasta este cea mai mare și complexă icoană tip portret din Catedrala Națională și din întreaga iconografie a spațiului românesc”.

„Caracterul monumental al icoanei este conferit de desfășurarea amplă a chipului Mântuitorului care se întinde pe o suprafață de 12 metri liniari diametru și 75 metri circumferință, impresionând prin colosalitate. Unicitatea icoanei este redată prin stil, cromatică și prin strălucirea oferită de tehnica aleasă, întrucât execuția în mozaicul care caută să redea strălucirea slavei dumnezeiești, completată de albastrul ceresc al mantiei Mântuitorului, par să îmbrățișeze o întruchipare vie a slavei cerești”, a mai declarat Anamaria Maxim.

Modalităţi de sprijin

Cei care doresc să susţină lucrările de pictură ale Catedralei Naţionale au la dispoziţie următoarele modalităţi de sprijin:

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul PICTURA în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange, Telekom, Digi Mobil.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:
    Cont pictură în lei: RO91RNCB0075004895030395
    Cont pictură în euro: RO64RNCB0075004895030396
    Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Informații despre pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: ctitor@catedralaneamului.ro

Sursa: basilica.ro

Citește despre: