Chilia Sfântul Eustatie – Mylopotamos, Athos

Locuri de pelerinaj

Chilia Sfântul Eustatie – Mylopotamos, Athos

    • Chilia Sfântul Eustatie – Mylopotamos, Athos
      Chilia Sfântul Eustatie – Mylopotamos, Athos / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Chilia Sfântul Eustatie – Mylopotamos, Athos / Foto: Pr. Silviu Cluci

Nu departe de Mănăstirea Iviron, pe malul mării, în mijlocul unei podgorii, se înalţă turnul şi chilia istorică Sfântul Eustatie – Mylopotamos.

Chilia Sfântul Eustatie de la Mylopotamos este cel mai mare metoc athonit al Mănăstirii Marea Lavră. Aşezământul este cunoscut în întreaga lume ortodoxă pentru podgoriile sale şi pentru producerea vinului liturgic.

Ctitorie a Sfântului Atanasie Athonitul

Paraclisul ce poartă hramul Sfântul Mucenic Eustatie şi turnul chiliei, au fost construite de Sfântul Atanasie Athonitul după anul 973. Pe lângă viţa de vie, Cuviosul Atanasie şi ucenicii săi au plantat şi măslini, iar aşezământul a fost înzestrat cu o presă pentru ulei.

Viaţa Sfântului Atanasie Athonitul consemnează minunea vindecării de cancer a monahului Theodor de la Mylopotamos, fratele Cuviosului Xenofon care a ctitorit Mănăstirea Xenofont. Altădată, un frate pe nume Gherasim, lucrând în vie, a voit să smulgă din pământ o viţă înaltă. Însă această mişcare i-a cauzat o hernie inghinală, ce îi provoca o cumplită durere. Dar prin rugăciunea Sfântului Atanasie şi cu semnul Sfintei Cruci s-a tămăduit.

De-a lungul veacurilor, chilia a slujit ca loc de exil pentru multe figuri ecleziastice de seamă, incluzându-i pe Patriarhul ecumenic Grigorie al V-lea (1745-1821), care a rămas aici câţiva ani, pe Patriarhul ecumenic Ioachim al III-lea care a trăit aici doisprezece ani (1889-1901), şi un episcop de Florina, care a locuit aici trei ani (1917-1920).

În istoria milenară a Chiliei Sfântul Eustatie există numeroase referinţe istorice legate de renumitul vin liturgic de la Mylopotamos.

Părintele Epifanie şi refacerea metocului Mylopotamos

În anul 1990 va începe o perioadă de înflorire a metocului Mylopotamos, odată cu venirea părintelui Epifanie Mylopotamitul, actualul stareţ al chiliei.

Monah aghiorit din anul 1973, Părintele Epifanie a vieţuit mai întâi la Mănăstirea „Sfântul Pavel” vreme de 17 ani. Aici a învăţat muzica bizantină de la monahi aghiopavliţi mai vechi, devenind un bun psalt şi dedicându-se, în acelaşi timp, ascultării de bucătar. În anul 1989 a mers pentru o scurtă vreme la Mănăstirea „Sfântă Ecaterina” de pe muntele Sinai.

În 1990, Părintele Epifanie s-a întors la Muntele Athos şi a decis să se aşeze la Chilia „Sfântul Eustatie” – Mylopotamos. Alături de Părintele Ioachim, şi-a asumat sarcina de a restaura chilia istorică. Respectând tradiţia milenară a locului, cei doi părinţi au sădit viţă de vie şi au ridicat un atelier pentru producerea vinului.

În anul 2010, Părintele Epifanie Mylopotamitul a publicat singura carte de bucate din Sfântul Munte. Volumul a fost tradus deja în limbile rusă, engleză şi germană.

În prezent, Chilia Mylopotamos deţine 50 de hectare de viţă de vie, cu soiurile Merlot, Limnio, Cabernet, Muscat Hambourg, Muscat de Alexandria şi Roditis, un atelier de producere a vinului – în care se păstrează procesul tradiţional din Muntele Athos. Vinul produs şi îmbuteliat la Mylopotamos poate fi găsit nu doar în Muntele Athos, ci şi în magazinele din Grecia şi din celelalte ţări ortodoxe.

(Foto) Mylopotamos – cea mai vestită podgorie athonită