Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a lui Dionisie din Furna – Kareia, Athos

Locuri de pelerinaj

Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a lui Dionisie din Furna – Kareia, Athos

    • Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a lui Dionisie din Furna
      Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a lui Dionisie din Furna – Kareia, Athos / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a lui Dionisie din Furna – Kareia, Athos / Foto: Pr. Silviu Cluci

Ieromonahul Dionisie din Furna a fost un important iconograf ortodox grec al secolului al XVIII-lea, cunoscut astăzi nu atât pentru lucrările sale artistice, cât mai ales pentru cartea sa, Erminia picturii bizantine.

Cuviosul Dionisie s-a născut în jurul anului 1670, ca fiu al lui Panagiotos Chalkia, preot în satul Furna, situat în Grecia centrală. Rămas orfan de mic, Dionisie a mers la Istanbul la vârsta de 12 ani, pentru a-şi completa studiile. La 16 ani a mers în Muntele Athos, unde a învăţat meşteşugul picturii mai mult de unul singur, după lucrările renumitului Manoil Panselinos.

În această perioadă, în Kareia, Cuviosul Dionisie şi-a construit o chilie cu un paraclis închinat Sfântului Ioan Botezătorul, pe care el însuşi l-a pictat.

Între anii 1721-1728, s-a întors în Furna pentru a picta biserica satului, cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. Apoi, părintele Dionisie s-a întors în Athos şi şi-a restaurat chilia în anul 1731. Însă nu rămâne aici pentru multă vreme.

Din anul 1734 a revenit în satul natal, cu gândul de a întemeia aici o şcoală de pictură bisericească. În anul 1739 se întoarce la chilia sa din Athos, iar în 1740 merge la Istanbul pentru a discuta cu Patriarhul Ecumenic Serafim. În anul 1741 Dionisie se stabileşte definitiv la Furna, unde trece la Domnul în 1745/1746, fiind înmormântat în sat.

Istoricii consideră că Dionisie a realizat Erminia picturii bizantine în timpul celei de-a doua șederi la Sfântul Munte Athos, adică în anii 1730-1734.

Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a Cuviosului Dionisie din Furna se găseşte pe una dintre străzile înguste din Kareia, la răsărit de Protaton, în imediata apropiere a metocului Mănăstirii Xenofont. Chilia aparţine Mănăstirii Cutlumuş şi a fost restaurată recent.

Din anul 1982, stareţ al chiliei este părintele Anastasie. Originar din Constantinopol, părintele Anastasie a fost tuns monah la Mănăstirea Cutlumuș în anul 1977. Continuând tradiția istorică a chilie, părintele Anastasie pictează, scrie și cultivă grădina chiliei. A avut expoziţii în Grecia la Tesalonic, Larissa, Veria, Volos, Agia, Atena, dar și peste hotare, la Constantinopol, Moscova, Helsinki și Granada. De asemenea a publicat patru albume cu lucrările sale.

(Foto) Kareia ‒ capitala plină de istorie a Muntelui Athos