Coliba Cinstitului Înaintemergător de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos

Locuri de pelerinaj

Coliba Cinstitului Înaintemergător de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos

    • Coliba Cinstitului Înaintemergător de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos
      Coliba Cinstitului Înaintemergător de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos / Foto: pr. Silviu Cluci

      Coliba Cinstitului Înaintemergător de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos / Foto: pr. Silviu Cluci

    • Mormântul Cuviosului Gherasim Mikraghiananitul
      Mormântul Cuviosului Gherasim Mikraghiananitul / Foto: pr. Silviu Cluci

      Mormântul Cuviosului Gherasim Mikraghiananitul / Foto: pr. Silviu Cluci

La o oră de mers pe jos de la arsanaua Schitului Sfânta Ana și la jumătate de oră de cea de la Karulia, în aceste locuri pustii, fără apă, aspre și aride ale Sihăstriei „Sfânta Ana Mică”, se află Coliba „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, cunoscută drept „Chilia Imnografului”.

Chilia a fost ctitorită în secolul al XVIII-lea de către Macarie Monahul. Pe icoanele vechi de pe catapeteasmă apare însemnat anul 1736.

În veacul al XX-lea, aici s-a nevoit bătrânul Gherasim Mikraghiananitul. Originar din Epirul de Nord, acesta a venit în Sfântul Munte în data de 15 august 1923 și s-a închinoviat ca începător la Sfânta Ana Mică, la chilia Cinstitului Înaintemergător, având ca stareț pe ieromonahul Meletios Ioannidis, care era originar tot din Asia Mică.

Pe 20 octombrie 1924, de privegherea Sfântului Gherasim din Kefalonia, a primit tunderea monahală, luând numele sfântului prăznuit. Tânărul monah Gherasim a învățat de la starețul său arta sculptării peceților pentru prescuri, cu care s-a și ocupat cu mult zel.

După câțiva ani, în 1928, Gheronda Meletie a plecat definitiv la Atena, lăsându-l absolut singur pe tânărul monah Gherasim. Pe durata vieții lui, acesta a avut mai multe slujiri monahale: a fost bibliotecar și tipicar la kiriakonul Schitului Sfânta Ana.

În 1956, în peștera în care și-au petrecut viața ascetică Sfinții Cuvioși Dionisie Ritorul și Mitrofan, monahul Gherasim a zidit un mic paraclis, care avea să fie sfințit în 1960.

Părintele Gherasim a dobândit de la Dumnezeu harisma de imnograf. Era vestit, însă, și pentru iubirea de străini, virtute pe care a insuflat-o și ucenicilor săi. În afara mirenilor, îl vizitau adesea clerici și monahi ce veneau cu un singur scop: să-l audă pe Gheronda, să se folosească duhovnicește și să învețe din exemplul vieții lui.

Bătrânul Gherasim a trecut la Domnul în dimineața zilei de 7 decembrie 1991, la vârsta de 86 de ani.

Astăzi, stareț al chiliei este părintele Gherasim cel tânăr, ucenic al părintelui Gherasim Imnograful, alături de care se nevoiește părintele Panteleimon.

(Foto) Paşi de pelerin la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos