Computer tomograf cerebral, la Spitalul Providența din Iași

Stil de viaţă

Computer tomograf cerebral, la Spitalul Providența din Iași

    • Computer tomograf cerebral, la Spitalul Providența din Iași
      Computer tomograf cerebral, la Spitalul Providența din Iași

      Computer tomograf cerebral, la Spitalul Providența din Iași

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Această tehnologie permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Astăzi vrem să vorbim despre CT cerebral cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Vorbim astăzi de noutatea de la Spitalul Providența, Computerul Tomograf de ultimă generație, nou achiționat aici. Spuneți-ne pentru început ce este tomografia computerizată (CT-ul)?

CT–ul este o investigație imagistică rapidă prin care medicul radiolog poate studia organele interne. CT-ul combină tehnologia razelor X cu o procesare computerizată avansată pentru a recreea imagini detaliate ale organelor interne. Examinarea CT este rapidă, confortabilă și nedureroasă.

Așa cum ziceam mai devreme, vrem să abordăm astăzi partea neurologică. Așa că vă întrebăm când se recomandă investigația CT în problemele neurologice?.

Examinarea CT a capului este utilizată pentru a evalua diferitele structuri ale creierului pentru a căuta o masă tumorală, un accident vascular cerebral, o zona de sângerare sau o anomalie a vaselor de sânge și pentru a vedea craniul. CT cranian este foarte util în patologia posttraumatică, evidențiind cu acuratețe fracturile și hematoamele intracraniene. Oferă informații utile despre structura internă a tumorilor craniene ce vor fi ulterior investigate prin rezonanță magnetică.

Tot aici vorbim și despre examinarea CT a gâtului, aceasta verifică țesuturile moi ale gâtului și este frecvent utilizată pentru a studia un nodul sau o masă tumorală din gât sau ganglioni limfatici măriți și glande mărite.

Știm că se poate face CT cu substanță de contrast sau fără. Cum spuneați mai devreme, examinarea CT este foarte performantă, de ce mai este nevoie uneori de substanță de contrast? Nu se poate fără?

Sunt cazuri și cazuri. În funcție de patologia dvs, în anumite situații se poate ca medicul radiolog să aibă nevoie de substanță de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectării substanței de contrast este a medicului radiolog-imagist, care stabilește asta după vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fără contrast.

Spre exemplu, examinările în care se dorește vizualizarea vaselor necesită substanță de contrast cu administrare intravenoasă, pentru a permite diferențierea acestora de țesuturile din jur.

Care este circuitul pe care îl urmează pacientul până ajunge să efectueze CT cerebral?

Prima stație a pacientului datorată de simptomatologia zgomotoasă este la medicul de familie. Fie că este vorba de o durere de cap persistentă, un sindrom cefalalgic, o amețeală, un sindrom vertiginos sau zgomote în urechi, probleme cu urechea sau sinuzită, medicul de familie ia decizia de a recomanda CT sau să trimită la medicul specialist – neurolog, reumatolog, reabilitare medicală sau ORL. Mai departe, medicul de specialitate recomandă CT cu sau fără substanță de contrast în funcție de simptomatologie și în funcție de ce este interesat să afle medicul respectiv.

În ce constă pregătirea pacientului pentru CT?

Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat. Pentru examinare în zona capului, trebuie îndepărtate obiectele metalice precum cerceii sau protezele dentare, pentru a nu afecta rezultatul tomografiei computerizate. Totodată, pregătirea pentru tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar. Pacienții agitați, cei care suferă de claustrofobie sau copiii pot fi sedați în timpul investigației.

Înainte de efectuarea investigației, trebuie să comunicați medicului radiolog dacă ați avut episoade alergice la substanță de contrast iodată, dacă aveți probleme ale tiroidei, dacă sunteți însărcinată, dacă aveți eventuale probleme cardiace cum ar fi insuficiența cardiacă sau dacă prezentați unele obiecte metalice în regiunea examinată  – toate acestea pot împiedica efectuarea CT. Sunt contraindicații și trebuie comunicate medicului radiolog pentru a putea fi efectuată procedura în maximă siguranță.

Cum decurge tomografia computerizată?

CT-ul este o examinare nedureroasă. Veți sta întins pe masa de examinare, care va glisa înainte și înapoi în interiorului unui inel (gantry) care reprezintă aparatul de scanare. Veți auzi un zgomot moderat produs de funcționarea aparatului și veți fi rugat să rămâneți nemișcat în timpul celor câteva minute de examinare. Orice mișcare ar putea să atragă după sine repetarea examinării și implicit creșterea dozei de radiație.

Revenind la pacientul Spitalului Providența, cum poate beneficia acesta de examinare CT și în ce condiții? Când se poate gratuit și când cu plată?

Orice pacient care se adresează Spitalului Providența și în urma unui consult de specialitate i se recomandă efectuarea de CT, cu sau fără substanță de contast, poate fi programat cu bilet de trimitere, în mod gratuit, în limita fondurilor decontate de CAS sau poate beneficia de bilet de monitor, la fel gratuit, dacă se încadrează în acele monitoare. De asemenea, pacientul care nu are bilet de trimitere, dar are recomandare pentru CT, poate beneficia prin interemdiul unui voucher, de reduceri substanțiale. Se programează la numărul de telefon al spitalului sau în triaj, unde i se oferă informații despre ce presupune investigația. Dacă este nevoie de substanță de contrast, pacientul trebuie să prezinte cele 2 analize, uree și creatinită, efectuate în ultima săptamână. Totodată, dacă pacientului îi este recomandat CT cu pregătirea colonului, acestuia i se înmânează un folmular în care i se dau toate informațiile legate de pregătirea colonului. Important de amintit că există posibilitatea programării preferențiale în urgență și că rezultatul CT este dat și interpretat în 48 de ore și în situații de urgență în maximum 6 ore.

 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: