Când pot purta copiii cruciulița la gât?
Doar atunci când copilul va începe să înţeleagă că aceasta nu este o jucărie care trebuie încercată cu dinţii, crucea poate fi purtată de copil tot timpul. Purtarea cruciuliţei poate deveni, de asemenea, un principiu important de urmat în creşterea copilului şi în procesul de îmbisericire a acestuia, mai ales dacă va fi însoţită de sfaturi înţelepte.
Ce să faci dacă fiul sau fiica nu vrea să poarte crucea la gât?
Aceasta depinde de vârsta copilului. În primul rând, cruciuliţa nu trebuie pusă la gâtul copilului foarte devreme. Este mai înţelept să-i dai cruciuliţa atunci când el deja înţelege ce este aceasta. Până atunci, e mai bine ca aceasta să atârne deasupra pătuțului lui sau în colţul cu icoane, fiind legată copilului doar atunci când merge la împărtăşit sau cu alte ocazii speciale.
Doar atunci când copilul va începe să înţeleagă că aceasta nu este o jucărie care trebuie încercată cu dinţii, crucea poate fi purtată de copil tot timpul. Purtarea cruciuliţei poate deveni, de asemenea, un principiu important de urmat în creşterea copilului şi în procesul de îmbisericire a acestuia, mai ales dacă va fi însoţită de sfaturi înţelepte. Să presupunem că unul dintre acestea ar fi legat de purtarea crucii doar de la o anumită vârstă încolo. Acea zi va deveni, astfel, una cu adevărat importantă pentru copil.
Dacă vorbim însă de un copil care nu trăieşte într-o familie îmbisericită, dar care are nași credincioşi, este bine dacă acesta nu va refuza să poarte cruciuliţa, lucru care vorbeşte despre sufletul lui şi despre o oarecare disponibilitate către Biserică. Dar, dacă pentru purtarea cruciuliţei este nevoie de aplicarea forţei, atunci acest lucru nu trebuie făcut până când copilul nu va dori singur să facă asta.
(Pr. Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 194)
„Sfânta Evanghelie pe înțelesul copiilor” – invitație la o întâlnire directă cu Hristos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro