Cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Moldova
Am poposit adesea, în genunchi, în fața lor pentru o rugăciune de taină, așezându-ne pe locul unde și voievozii au îngenuncheat cândva. Dar noi nu știam. Ne vedeam doar durerea proprie, înfiptă ca un ac sângerând în prezentul nostru. Am căutat privirea Maicii cea Înțelegătoare și mânuțele Pruncului, ce se întindeau spre noi să ne mângâie, parcă. Le-am privit chipurile cu ochi simpli, neștiutori, așteptând un răspuns. Părintele Luca, starețul Mănăstirii Bistrița, ne vorbește despre icoanele făcătoare de minuni, cele mai cunoscute în Moldova.
Preacuvioase părinte stareț, care sunt cele mai valoroase opere de artă religioasă din Moldova?
Dacă ne referim la icoanele mobile, icoanele celebre din Moldova sunt cel puțin trei: cea de la Mănăstirea Neamț – a Maicii Domnului (având în partea din față pe Maica Domnului Hodighidria, iar pe verso, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Moldovei), cea de la Mănăstirea Agapia, a Maicii Domnului – ambele procesionale și pictate pe ambele părți, și cea a Sfintei Ana de la Bistrița, cea mai vestită icoană făcătoare de minuni procesională din Moldova, mai ales în vreme de secetă. După acestea, urmează: icoanele Maicii Domnului, tot Hodighitria, de la Secu, de la Putna și de la Văratec, din secolul al XVI-lea. Acestea sunt icoanele cele mai deosebite din punct de vedere al artei bizantine.
Apoi, în Moldova sunt multe icoane făcătoare de minuni și mai târzii. De exemplu, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola, singura pentru care s-a făcut anchetă socială în Iași de către străini. Această icoană a plâns cu adevărat câteva luni, probabil pentru că Seminarul de la Socola urma să se desființeze. Melchisedec, episcopul Romanului, a scris despre icoanele făcătoare de minuni din Moldova și a și participat la acea anchetă socială. Străinii au crezut că este o „făcătură”. Au scos icoana afară, au cercetat-o și pe față și pe dos, dorind să vadă dacă are vreo sursă de simulare a acelei stări. În urma acestei anchete, s-a dovedit că într-adevăr, Maica Domnului a plâns la Mănăstirea Socola.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro