Îndemn pastoral către comunitățile din Eparhiile Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale

Îndemn pastoral către comunitățile din Eparhiile Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

    • Îndemn pastoral către comunitățile din Eparhiile Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale
      Foto: Bogdan Zamfirescu

      Foto: Bogdan Zamfirescu

Ierarhii și clerul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale depun toate eforturile, prin mijloacele tradiționale și moderne pe care le au la dispoziție, pentru a asigura și a menține asistența duhovnicească a credincioșilor și a păstra legătura cu aceștia, în condițiile de criză create de pandemia provocată de Coronavirus.

Situația de criză ne provoacă la responsabilitate în două planuri: personal și comunitar.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru propria persoană și pentru cei cu care intră în contact. Din responsabilitate creștină și dragoste pentru cei din jur, asumăm cu strictețe, regulile de igienă și de izolare, intensificând rugăciunea și sprijinirea celor aflați în suferință, izolare sau cuprinși de îngrijorare.

Îi îndemnăm pe toți clericii, monahii și credincioșii celor trei eparhii ale Mitropoliei să înmulțească rugăciunea, citind zilnic catisme din Psaltire, al doilea Paraclis al Maicii Domnului, precum și acatiste la sfinți tămăduitori.

În același timp, suntem preocupați și cerem ca fiecărei persoane să i se respecte dreptul la asistență religioasă, identificând soluții adecvate în situație de criză, cu respectarea dispozițiilor autorităților civile competente.

Se solicită, la nivelul fiecărei regiuni, informații veridice în privința cadrelor în care poate fi asigurată asistența religioasă și în care pot fi organizate acțiunile de solidaritate față de persoanele aflate în izolare sau carantină.

La nivelul fiecărui protopopiat, protopopul sau un alt preot desemnat va coordona acțiunile bisericești în perioada de criză. Acesta va participa la o formare online pentru uniformizarea, pe cât este posibil, a procedurilor, în funcție de specificul fiecărei regiuni.

Se vor pune la dispoziția clericilor sesiuni de formare online, la care să participe preotul coordonator, specialiști, medici și psihologi, astfel încât activitățile de asistență religioasă, sprijin moral și solidaritate să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Se vor identifica, la nivelul comunităților, benevoli care să se implice în acțiunile de solidaritate pe care Biserica le poate organiza (ex: apeluri telefonice către persoanele singure și izolate, cumpărături de primă necesitate etc.). La nivelul localităților, vor fi luate în evidență persoanele aflate în izolare sau în carantină și, în colaborare cu autoritățile, vor fi organizate acțiuni de sprijin.

Se organizează sesiuni de formare online a benevolilor, la care să participe persoane avizate în a le clarifica procedurile de identificare a nevoilor și a modalitățile concrete de intervenție, cu respectarea dispozițiilor autorităților civile și bisericești.

Preoții și benevolii, formați pentru astfel de situații, vor fi disponibili pentru a acorda asistența religioasă, sfat și încurajare.

Cu neclintită nădejde în mila și ajutorul lui Dumnezeu și cu părintească binecuvântare, ierarhii Sinodului Mitropolitan,

† Mitropolitul IOSIF
al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale
 
† Episcopul SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
 
† Episcopul TIMOTEI
al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei
 
† Episcopul-vicar MARC NEMŢEANUL
al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale
 
† Arhiereul-vicar ATANASIE DE BOGDANIA
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
 
† Arhiereul-vicar TEOFIL DE IBERIA
al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei