Lexicon athonit – Diamonitirion

Dicţionar

Lexicon athonit – Diamonitirion

    • Diamonitirion
      Diamonitirion

      Diamonitirion

    • Biroul de pelerinaje din Ouranopoli
      Biroul de pelerinaje din Ouranopoli

      Biroul de pelerinaje din Ouranopoli

Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face pe baza unui permis de intrare. Orice bărbat, fie el grec sau străin, care doreşte să viziteze Sfântul Munte Athos trebuie să obţină diamonitirionul (permisul special de intrare).

Pentru a obţine permisul de vizitare, trebuie ca mai întâi să ia legătura cu Biroul de Pelerinaje din Tesaloniki (tel. +30 2310 252 578) sau din Ouranopoli (tel. +30 23770 71 423). Diamonitirionul este valabil timp de patru zile calendaristice.

Rezervarea pentru obţinerea diamonitirionului trebuie să se facă din timp, întrucât numărul pelerinilor care pot intra zilnic în Sfântul Munte este 110 (100 ortodocşi şi 10 de alte confesiuni sau religii).

Imediat după obţinerea permisului de intrare în Sfântul Munte, pelerinul trebuie să ia legătura cu mănăstirea (sau mănăstirile) pe care doreşte să le viziteze, pentru a stabili detaliile şederii. În mod normal, se poate petrece doar o noapte într-un loc, dar mai sunt și excepții.

Pelerinii care primesc invitaţie de la unul dintre schiturile sau chiliile româneşti vor fi găzduiţi numai acolo de unde au primit invitaţia.

Diamonitirionul se ridică în ziua intrării de fiecare pelerin în parte, cu actul de identitate, de la biroul pentru pelerini. Aflat în apropierea benzinăriei, pe o stradă ce duce spre mare, biroul este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 și 13.00. Pentru cetățenii români este necesar actul de identitate comunicat în cererea de acces. Preţul permisului pentru laici este de 25 euro, pentru studenţi (cu carnetul vizat la purtător) 10 euro, iar pentru clerici şi călugări este gratuit.

După această procedură este necesară procurarea biletului de călătorie de la firma maritimă.

În Sfântul Munte este permis accesul doar pentru mașinile mănăstirilor și ale celor care lucrează acolo; vizitatorii trebuie, deci, să lase mașinile personale în Ouranopoli sau Ierissos.