Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi

    • Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi
      Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi

      Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi

    • Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi
      Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi

      Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galaţi

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis şi anul acesta porţile pentru publicul gălăţean și nu numai, în cadrul evenimentului cultural naţional şi internaţional „Noaptea Europeană a Muzeelor”, sâmbătă, 21 mai 2016. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prezent în mijlocul vizitatorilor a apreciat mulțimea tinerilor, a familiilor cu copii şi, în general, a credincioşilor de toate vârstele care, în noaptea muzeelor, şi-au manifestat dorința de a cunoaşște mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.

„Nicăieri nu se pot întâlni organic copiii şi tinerii, ca într-o casă a sufletului cum este acest Muzeu, unde fiecare se opreşte şi dialoghează, prin obiectele expuse, unul cu altul. Cu atât mai mult sporeşte importanţa acestei vizite până după miezul nopţii, când vedem că aproape 5.600 de persoane i-au trecut pragul. Ne bucură nespus prezenţa numeroasă a tinerilor pe care îi simţim ca o prelungire a programelor minunate din Biserica şi ţara noastră închinate educaţiei tineretului.

Constatăm că tineretul ne dă şi nişte lecţii bune de credinţă, de cultură, de istorie şi de viaţă! Să-i ascultăm şi să lucrăm împreună cu ei spre mai binele Bisericii, a ţării şi a noastră, a tuturor!, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Salonul oficial al Muzeului a devenit realmente, pentru câteva ore, spaţiu cultural artistic, în care mai multe grupuri de copii şi formații muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte. Serata muzicală a fost deschisă de o parte din elevii claselor I-X ale Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, care au interpretat la pian şi vioară câteva piese din repertoriul clasic şi romantic - românesc.

În continuare, grupul vocal-instrumental „Kalofonis“ din Galaţi a încântat publicul cu piese de muzică veche românească din vremea lui Dimitrie Cantemir sau Anton Pann, dar şi piese mai noi, repertoriu care s-a bucurat de un real succes în rândul gălățenilor. La încheierea seratei, o notă aparte de rafinament muzical a fost adusă de Cvartetul „Lira” al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi.

Totodată, în Noaptea Muzeelor, vizitatorii au avut prilejul să admire o vitrină dedicată Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, vitrină în care au fost expuse Evanghelia greco-română, datând din anul 1693, Sfânta şi Dumnezeiasca Evanghelie - Mănăstirea Snagov, 1967 şi Antologhionul - Mănăstirea Snagov, 1697.

De asemenea, atât cei mici, cât şi cei mari au avut posibilitatea să pătrundă în universul copilăriei de odinioară prin Expoziţia „Copilărie şi Bucurie” din Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu”, unde sunt expuse peste 1.000 exemplare de jucării, jocuri şi fotografii, confecţionate din materiale diverse, unele datând de la 1900, care au fost adunate cu pasiune de către fondatorul asociaţiei, inginerul Cristian Dumitru.

În finalul circuitului muzeal, vizitatorii s-au închinat și au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în capela Muzeului care, deseori, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor.

Sursa: edj.ro

Citește despre: