Părintele Iulian Gherman din Braşov, înmormântat în satul natal

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Iulian Gherman din Braşov, înmormântat în satul natal

    • Părintele Iulian Gherman din Braşov, înmormântat în satul natal
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Părintele Iulian Gherman din Braşov, înmormântat în satul natal
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Părintele Iulian Gherman din Braşov, înmormântat în satul natal
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Părintele Iulian Gherman din Braşov, înmormântat în satul natal
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

Sute de credincioşi care l-au cunoscut pe părintele Iulian Gherman, slujitor la Biserica „Sfântul Dimitrie” – Tractorul din Braşov, s-au rugat duminică, 30 octombrie 2022, în biserica din localitatea Hiliţa-Costuleni, judeţul Iaşi. Părintele Iulian, plecat la Domnul miercuri, 26 octombrie, a fost unul dintre cei mai apreciaţi duhovnici din oraşul Braşov.

Biserica din localitatea Hiliţa, comuna Costuleni, judeţul Iaşi, a adăpostit pentru două zile sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Iulian Gherman, slujitor la Biserica „Sfântul Dimitrie” – Tractorul din Braşov. Vrednicul slujitor, iubit de sute de braşoveni care l-au avut povăţuitor duhovnicesc, a plecat la ceruri joi, 27 octombrie 2022, în ziua cinstirii Sfântului Dimitrie cel Nou. Cu ochii înlăcrimaţi, peste o sută de braşoveni au parcurs duminică, 30 octombrie, câteva sute de kilometri pentru a ajunge la Hiliţa, satul natal al părintelui Iulian. Oamenii au aprins lumânări pentru odihna celui ce se bucură cu sfinţii şi au lăsat în dreptul sicriului coroane şi flori în semn de preţuire şi de recunoştinţă pentru toată jertfa din anii de slujire. Sfânta Liturghie din biserica Parohiei Hiliţa a fost oficiată de către un sobor de preoţi, iar răspunsurile la strană au fost oferite de către credincioşii pe care i-a povăţuit pe calea mântuirii. Ca un ultim omagiu, interpreta de muzică populară Elena Pădure, fiică duhovnicească a părintelui, a interpretat la momentul Chinonicului cântarea „Ridica-voi ochii mei la ceruri”. Predica la Duminica a 22-a după Rusalii, a fost ţinută de către părintele Iulian Gherman, fiul părintelui mutat la Domnul, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să păstreze dreapta credinţă şi să aplice în viaţa lor învăţăturile şi îndemnurile tatălui său, pentru a dobândi viaţa veşnică.

Doi ierarhi au transmis mesaje de condoleanţe

În jurul prânzului, pe o vreme mohorâtă dar caldă, în biserica aşezământului parohial din Hiliţa s-a săvârşit Slujba Înmormântării preoţilor, în prezenţa membrilor familiei, a foştilor colegi, a fiilor duhovniceşti ai părintelui şi a numeroşi credincioşi care l-au cunoscut şi admirat. Soborul slujitorilor a fost condus de către părintele Dumitru Boboc, inspector eparhial bisericesc în cadrul Centrului eparhial Iaşi. Din sobor a mai făcut parte şi părintele Petru Fercal, protopop al Protopopiatului Botoşani. Printre rudele prezente s-a numărat şi primarul oraşului Iaşi, Mihai Chirica. Predica de la finalul înmormântării a fost ţinută de către preotul paroh Eduard Mihail Axinte, care a vorbit despre slujirea preoţească. Mesajul de condoleanţe al Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a fost citit de către părintele Adrian Apostol de la Parohia Ortodoxă Română Arbucies din Barcelona, Spania. Părintele inspector Dumitru Boboc a rememorat câteva amintiri cu părintele Iulian din anii de studiu la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. De asemenea, părintele inspector a trasmis condoleanţe din partea Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care l-a cunoscut pe părintele Iulian. Păintele inspector a citit apoi din partea ierarhului un fragment din Moise Aghioritul:

În viaţă dăm examene. Dacă ne-am biruit patimile, dacă am dorit iubirea, dacă am urât răul, dacă ne-am cunoscut pe noi înşine, dacă L-am întâlnit pe Dumnezeu, atunci am găsit scopul, ţinta, sensul vieţii. Am trecut examenele, suntem câştigători. Simţim mireasma veşniciei. Nu ne temem de moarte. Nu ni se pare obositoare viaţa. Ne pocăim. Nădăjduim. Ne bucurăm.

Iubitor de rugăciune şi de oameni

Slujba a continuat prin cântarea „Veşnica pomenire”, iar apoi sicriul cu trupul vrednicului slujitor a fost purtat în jurul bisericii din Hiliţa, în dangătul clopotelor şi al cântărilor funebre. Cortegiul s-a îndreptat apoi spre cimitir, pe o uliţă îngustă acoperită pe alocuri de un covor cu frunze. Aici părintele Iulian a fost aşezat lângă mormintele celor din neamul lui. Ani la rând, părintele Iulian a îndurat şi înfruntat cu smerenie multe greutăţi, după cum au mărturisit cei ce l-au cunoscut. 

Pe părintele îl cunosc de peste 25 de ani. Mi-a fost duhovnic în ultimii ani. A fost cel mai bun preot din oraşul Braşov pentru că iubea în primul rând rugăciunea şi pe oameni. S-a jertfit pentru credincioşii pe care i-a primit de la Dumnezeu. Nu a ţinut cont de odihnă, stând ore întregi la Taina Spovedaniei pentru noi. Ne-a învăţat lucruri deosebite! Am venit de la Braşov în satul sfinţiei sale pentru a-l conduce pe ultimul drum şi să ne rugăm pentru odihna sufletului său, a afirmat Elena Pădure.

Ore întregi stătea în biserică pentru a se ruga împreună cu credincioşii. Oamenii îl iubeau foarte mult pentru că avea dragoste pentru sfintele slujbe. Mereu îl urmam la bisericile în care slujea, pentru a ne folosi de rugăciunea sa şi de cuvântul de învăţătură, a transmis Irina Mitu.

Părintele Iulian a fost reazem pentru sute de fii duhovniceşti, pe care i-a povăţuit pe calea mântuirii şi pe care i-a ajutat în diferite forme. Misiunea părintelui pe acest pământ nu s-a încheiat, ci continuă prin sufletele celor ce s-au învrednicit să primească harul lui Dumnezeu prin mâna sa şi prin rugăciunile de zi de noapte, pe care le înălţa împreună cu oamenii.

Citește despre: