Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)

    • Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • Părintele Lucian Roșu: „Filantropia are scopul de a-l ajuta pe om să ajungă la Dumnezeu” (III)
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

În rândul filantropilor care au lăsat în urmă o activitate bogată și amintiri de neuitat în inimile celor care au fost ajutați, se înscrie și părintele protopop Lucian Roșu, trecut la cele veșnice în 2 ianuarie 2020. Cu această ocazie, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei aduce un prinos de cinstire celui care L-a slujit pe Dumnezeu până la ultima răsuflare, părintele Lucian, creionând portretul lui și, în același timp, propunându-l ca model pentru cei care doresc să aducă lumină, dragoste și bucurie „fraților mai mici”, aflați în suferință.

  • Asociația „San Lorenzo dei Romeni” – sucursala Torino

S-a născut, ca idee, în octombrie 2010, la Parohia „Sfânta Cruce” din Torino. De-a lungul anilor, biserica devenise pentru cetățenii români, prezenți în oraș, și un loc de întâlnire, de schimb și relaționare, un loc în care se pot discuta propriile dificultăți și se fac demersuri, în ceea ce privește proiectul migrator personal. Un grup mare de voluntari români (unii dintre ei ajutați în momente dificile de organizații de caritate italiene) au îmbrățisat cu entuziasm ideea. Reprezentanții parohiei au discutat despre această nevoie cu unii operatori ai GrupuluiAbele din Torino (grup cu experiență solidă în domeniul ospitalității), pentru a evalua împreună ce trebuia făcut.

Lucrările de analiză au evidențiat importanța deschiderii unui centru de primire în interiorul bisericii, de cel puțin două ori pe săptămână. A fost înființat așadar un grup de voluntari (aproximativ 30 de cetățeni români cu diverse experiențe profesionale) căruia i s-a propus și un curs de formare, pe o durată de trei luni (noiembrie 2010 – februarie 2011), pentru a organiza serviciul și a discuta despre metodele de adoptat. Apoi, după o bună colaborare cu Grupul Abele și cu alte resurse locale, sucursala din Torino și-a început activitatea, din ziua de 21 martie 2011.

Activități desfășurate:

1. Centrul de ascultare și consiliere, deschis publicului două seri pe săptămână. Are scopul de a acorda sprijin persoanelor cu situație economică precară (fără loc de muncă sau cu venituri reduse), persoanelor cu dificultăți sufletești și persoanelor fără domiciliu stabil.

Obiectivele acestui centru sunt următoarele:

– ascultare, îndrumare și susținere în situații de dificultăți psiho-sociale;

– îndrumare privind serviciile teritoriale și formalitățile birocratice și administrative;

– îndrumare privind valorificărea propriilor competențe profesionale și modalitatea de căutare a unui loc de muncă.

2. Suportul duhovnicesc– Mulți dintre cei care vin la Centru sunt trimiși de către preoți, pentru a primi ajutoare concrete, pe care parohiile nu le pot acorda. Persoanelor de credință ortodoxă le este recomandată spovedania sau, cel puțin, o discuție cu un preot, ca ajutor pentru rezolvarea dificultăților sufletești, familiale sau sociale.

Întâlnirea de rugăciune:o dată pe săptămână, când sunt distribuite alimente, un diacon al Parohiei „Sfânta Cruce” este prezent, pentru a face rugăciunile de seară, împreună cu persoanele nevoiașe, după care urmează un moment de cateheză.

3. Suportul psihologiceste acordat atât persoanelor de credință ortodoxă, care nu au descoperit încă, prin experiența lor sau a unor apropiați, potențialul extraordinar de tămăduire al credinței, cât și persoanelor de altă credință. Alături de cei doi psihologi voluntari ai asociației, consilierea psihologică a fost susținută de doi colaboratori: un etnopsihoterapeut de la Asociația Italiană „Mamre” și un educator profesional de la Grupul „Aliseo”, specializat în problema alcoolismului.

4. Ajutoare alimentare

Alimentele distribuite de Asociație, împreună cu Parohia, provin din mai multe surse: din colaborarea parohiei cu Fundația „Banco Alimentare ONLUS”, din colectarea zilnică de alimente prisositoare (sandwich-uri, pizza, pâine, brioșe, etc) de la brutării, pizzerii și restaurante, din achiziții de produse alimentare la prețuri scăzute și din donații ale enoriașilor parohiei. Prezentăm în continuare formele în care au fost acordate aceste ajutoare:

a) Ajutoare distribuite, prin intermediul Centrului de Ascultare și Consiliere, persoanelor și familiilor cu mari dificultăți economice (pe perioade stabilite în urma evaluării fiecărui caz în parte). În cei 9 ani de activitate, au fost distribuite 110.000 kg alimente.

b) Operațiunea „Panino con cuore”: distribuirea zilnică, între anii 2011-2017, a alimentelor colectate de la brutării, pizzerii și restaurante persoanelor fără adăpost, persoanelor din dormitoare și din tabere de rromi.

c) „Agapa Sfântului Laurențiu”, inițiată în anul 2011, a continuat și în prima parte a anului 2012, perioadă în care au fost organizate 16 mese calde cu mâncare tradițională românească, la care au participat, de fiecare dată, între 30 și 65 și de persoane lipsite de adăpost.

5. Ajutoare economice

a) Plătirea biletelor de întoarcere în țară, pentru persoane lipsite de adăpost, în scopul reducerii cerșetoriei și a degradării sociale. Aceste cheltuieli au fost acoperite, în mare măsură, de Parohie, iar, începând din octombrie 2012, din fondurile obținute prin semnarea unui proiect de colaborare a asociației noastre cu „Ufficio Pio” – Compagnia di San Paolo.

b) Ajutoare economice acordate persoanelor grav bolnave, pentru susținerea unor cheltuieli medicale, iar în situația lipsei de venituri, și a unor cheltuieli curente de întreținere.

c) Alte ajutoare economice au fost acordate pentru refacerea caselor, afectate în urma unor incendii, acoperirea chiriei, încărcarea buteliilor cu gaz etc.

6. Spațiu de găzduire a asistentelor familiale (badanti)

Asociația noastră a pus sediul său la dispoziția asistentelor familiale în toate duminicile și zilele de sărbătoare din anii trecuți, fapt ce le-a îmbunătățit considerabil situația, pentru că s-au putut odihni, și-au putut pregăti ceva cald de mâncare și, mai ales, au putut sta de vorbă împreună liniștite, în puținul lor timp liber.

7. Grupul de tradiții și obiceiuri românești ,,Șezătoarea” a fost înființat în luna mai a anului 2014, sub îndrumarea unei voluntare a asociației. În fiecare duminică după amiază, Grupul, format din 16 persoane, se reunește la sediul Asociației pentru a susține sau planifica diverse activități culturale, legate de promovarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor străbune: spectacole, întâlniri legate de diferite sărbători și lecturi din cărțile marilor personalități române.

8. Proiectul „Casa Sfântului Nectarie” – cu ajutorul lui Dumnezeu, în după amiaza zilei de luni, 8 decembrie 2014, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit sfințirea „Casei Sfântului Nectarie”, de la Torino, împreună cu preoții Lucian Roșu (paroh și protopop), Gabriel Burcescu și Eugen Bînzari (preoți slujitori), de la Parohia „Sfânta Cruce” – Torino 2, și cu preotul Dumitru Babula, de la Parohia „Sfântul Leontie de la Rădăuți”, din Ivrea.

Casa „Sfântul Nectarie” este un apartament destinat găzduirii, pe o perioadă limitată, a persoanelor cu afecțiuni de tip oncologic, care sunt singure și au nevoie de tratament în spitalele locale. Această casă a luat naștere și funcționează fără sprijin din partea vreunei autorități, ci exclusiv prin donațiile și osteneala persoanelor însuflețite de iubirea pentru aproapele.

9. Grupul „Sfântul Eufrosin Bucătarul

În luna martie 2016, a luat naștere Grupul „Sfântul Eufrosin Bucătarul”, format din 8 tinere, care au urmat un curs formativ de bucătărie pe perioada întregului an, unde au avut posibilitatea să gătească produse culinare tradiționale românești.

10. Grupul de asistență domiciliară

În martie 2017, a luat naștere un grup de voluntariat, format din asistenți medicali, cu scopul de a susține persoanele bolnave; în mod programat și organizat, aceștia intervin cu cele necesare pentru persoanele bolnave interesate.

Proiecte și colaborări în cadrul Asociației San Lorenzo dei Romeni – Torino

1. Proiectul „Rimpatrio assistito delle persone di nazionalità romena senza fissa dimora”,finanțat de către Compagnia di San Paolo, pentru plata biletelor de întoarcere în țară a persoanelor lipsite de adăpost, în scopul reducerii cerșetoriei și a degradării sociale, proiect susținut între 2012 si 2014.

2. Proiectul „Non solo parole”,finanțat de către Compagnia di San Paolo, realizat în colaborare cu Asociația „Mamre”, în cadrul căruia o echipă interdisciplinară, formată din psihologi, antropologi și mediatori culturali oferă asistență și suport asistentelor familiale (badanti), care au grijă de bătrâni, în încercarea de a diminua suferințele și dificultățile specifice acestei ocupații.

3. Colaborarea cu Grupul „Abele” ONLUS Torino, care s-a dovedit un îndrumător permanent, de mare ajutor în toate situațiile în care a fost nevoie.

Asociația a fost invitată să participe la a treia ediție a proiectului „Le terre attraverso il mare”, cu tema „Accoglienza”, o activitate de proiectare și realizare a unui eveniment intercultural de excepție, împreună cu alte comunități și persoane emigrante, dar și italiene, ce a avut loc în 29 mai 2016.

La această manifestare au participat țări din diferite continente: Peru, Maroc, România, Italia și China, și ea a constat într-o confruntare între culturi, o călătorie imaginară spre țara visată, (locuri adevărate sau imaginare), spre țara făgăduinței.

4. Colaborare în cadrul Protocolului de Colaborare Culturală, semnat de Parohie cu Poliția Municipală din Torino,inițiat în 11 octombrie 2011, cu o durată de 3 ani. În cadrul acestui protocol, voluntarii asociației au participat la întâlniri de formare și informare cu personalul Nucleului de Proximitate al Poliției Municipale din Torino, au semnalat cazuri de competența Poliției, au contribuit la rezolvarea unor cazuri semnalate de Poliție și și-au oferit disponibilitatea de intermediere lingvistică și culturală.

5. Colaborare cu Centrul de ajutor dedicat Vieții (CAV) „Sfânta Filofteia” privind asistența familiilor cu copii.Potrivit regulamentului său (comun tuturor CAV-urilor din Italia), CAV „Sfânta Filofteia” poate ajuta doar familiile cu copii de până la 1 an, iar Asociația „Sfântul Laurențiu” se ocupă de copiii peste un an.

6. Colaborare cu Asociația de asistență socio-sanitară „Camminare insieme”. Întrucât una dintre mediatoarele culturale ale asociației noastre lucrează la această Asociație, dotată și cu un ambulatoriu destinat persoanelor fără drept de asistență medicală publică, există un transfer permanent de persoane între cele două Asociații: de la Centru se trimit la ei persoanele cu probleme de sănătate, iar de la ei vin la Centru persoanele cu dificultăți de altă natură.

7. Colaborarea cu Asociația românească „Daciaare ca obiect suportul psihologic al persoanelor care solicită aceasta, oferit de doi psihologi care sunt, în același timp, și voluntari ai Asociației noastre.

8. Colaborarea cu Spitalul „Regina Margherita”,care a fost posibilă prin intermediul uneia dintre mediatoarele noastre culturale, ce își desfășoară activitatea în această structură sanitară. Ne-a ajutat să cunoaștem familii cu copii bolnavi sau cu diferite dificultăți, astfel încât să le putem oferi sprijin. De asemenea, preoții din Parohia noastră oferă, săptămânal, suport duhovnicesc copiilor bolnavi care se află în această structură.

9. Colaborarea cu Asociația „Mamre”, centrul de consulență/susținere psihologică și mediere interculturală, care se adresează persoanelor italiene și străine. În urma realizării proiectelor din anii precedenți cu asociația „Mamre”, s-au pus bazele unei colaborări ce constă în orientarea, de către Centrul de informare și consiliere al asociației „San Lorenzo dei romeni”, a persoanelor cu mari suferințe, care, pe lângă suportul duhovnicesc pe care îl primesc de la preoții parohiei, cer să fie ajutate, și din acest punct de vedere, adică să poată beneficia de consiliere și, eventual, de terapie psihologică gratuită.

10. Colaborarea cu Asociația „Formavita”:

Organizarea unui curs gratuit pentru asistentele familiale care se ocupă de bătrâni. În cadrul acestui curs, susținut intre 2013 si 2016, de către persoane cu o deosebită pregătire și disponibilitate, participanții au putut învăța lucruri extrem de interesante și utile privind cultura și istoria Italiei și a orașului Torino, au fost familiarizate cu aspecte specifice vieții cotidiene din Italia, dar și cu modalități practice de a oferi asistență calificată persoanelor de care se ocupă.

Complexitatea crescândă a problematicii cu care s-a confruntat Asociația a necesitat, evident, inițierea colaborărilor cu diferite instituții publice și private. În acest scop, încă de la început, au fost realizate diferite contacte, în mare măsură bazate pe relațiile multiple pe care le are Parohia (punct central de referință pentru comunitatea românească din Torino) și pe relațiile personale ale unora dintre voluntari. Din aceste contacte au rezultat numeroase colaborări – așa cum rezultă din materialul prezentat până acum – foarte prețioase, dar totuși insuficiente.

Pornind de la această realitate, Grupul „Abele”, îndrumătorul de referință al primilor noștri pași, urmărind activitatea asociației și apreciind că a dat rezultate concrete într-un timp foarte scurt, ne-a recomandat organizarea unui seminar prin care să ne facem cunoscuți. În consecință, în data de 4 octombrie 2012 am organizat seminarul Welfare condiviso – Analisi dell’esperienza romena a Torino, în colaborare cu Grupul „Abele” și cu Grupul „Aliseo”. La acest seminar au participat: reprezentanți ai instituțiilor publice locale (Primărie, Poliție, Circumscripții, Servicii sociale), ai unor instituții private italiene (Compagnia San Paolo și Ufficio Pio – Compagnia di San Paolo) și ai unor asociații italiene. Comunitatea română a fost prezentă prin Excelența Sa, Domnul Alexandru Mugurel Buje, Consul General al României la Torino, prin președinta CAV „Sfânta Filofteia” și prin câțiva reprezentanți ai parohiilor ortodoxe române din Torino și împrejurimi.

În linii mari, aceasta ar fi slujirea întreprinsă prin cele două Asociații, de părintele Lucian pe meleagurile piemonteze. În ultimele sale cuvinte, părintele Lucian spunea: „Eu trăiesc doar pentru Biserică. Noi toți ar trebui să trăim DOAR pentru BISERICĂ”. Observăm că aceste afirmații sunt întărite de către faptele sale, care mereu vor rămâne în inimile și în memoria celor care l-au cunoscut.

Pentru noi, ierarhii, clericii, monahii și monahiile, credincioșii și credincioasele din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, chipul și modelul trăirii părintelui Lucian vor rămâne mereu pilde vii, ce ne vor păstra mereu în gând și în rugăciune personalitatea sa.

Vezi și:

Citește despre: