Proiect cultural de refacere a monumentelor din Basarabia distruse în perioada regimului comunist

Arhiepiscopia Chişinăului

Proiect cultural de refacere a monumentelor din Basarabia distruse în perioada regimului comunist

    • Proiect cultural de refacere a monumentelor din Basarabia distruse în perioada regimului comunist
      Proiect cultural de refacere a monumentelor din Basarabia distruse în perioada regimului comunist

      Proiect cultural de refacere a monumentelor din Basarabia distruse în perioada regimului comunist

Asociația basarabeană Monumentum și ASCOR Iași au demarat în această perioadă un proiect de recondiționare a două monumente istorice din Republica Moldova, distruse în timpul regimului bolșevic.

Pentru că anul 2021 a fost declarat „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, inițiatorii au gândit acest proiect ca o punte de întărire a legăturilor cu românii din Basarabia și ca o datorie față de cei care au cultivat simțămintele iubirii de patrie prin construirea acestor monumente, în trecut.

Primul monument, care urmează să fie sfințit, este în  comuna Bubuieci. Acesta a fost ridicat în incinta Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de către membrii ascociației culturale ASTRA Basarabiei,  în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și sfințit pe 8 octombrie 1933.

Distrus în timpul regimului bolșevic, astăzi, la 88 de ani de la prima sfințire, acesta a fost refăcut în totalitate la inițiativa lui Iulian Rusanovschi, în colaborare cu ASCOR Iași. Cu sprijinul Secretariatului de Stat al Guvernului României, a fost posibilă finanțarea acestui proiect numit „Restabilirea Monumentului Eroilor Români din comuna Bubuieci și a Monumentului „La Izvor”, închinat victimelor regimului bolșevic din Parcul Valea Morilor – Chișinău”.

Monumentul a fost reconstituit integral pe baza mai multor fotografii și descrieri ale acestuia. Inaugurarea și sfințirea va avea loc pe data de 19 octombrie 2021, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Bubuieci, unde se află acest monument.

„Prin restabilirea monumentului eroilor de la Bubuieci se reconstituie un loc de memorie, un loc de aducere aminte pentru jertfa suprema a Armatei Romane în Primul Război Mondial. O țară se apără cu armata dar și cu o statuie de care sunt legate mii de inimi. Acest monument amintește de suferința poporului roman dar și de dragostea noastră față de tot ce este sfânt”, a mărturisit Iulian Rusanovschi, inițiatorul proiectului.

„Mihai Eminescu spunea cu ocazia Primei serbări a românilor de pretutindeni de la Mănăstirea Putna”, din 1871, că «Am avut un trecut și voim a avea un viitor». Personal, cred că, reconstruirea acestor monumente este un pas mic, dar important, în recuperarea și redescoperirea trecutul nostru și a adevărului istoric. Totodată aceste monumente sunt un îndemn spre acțiune și unitate adresat celor din prezent și celor care vor veni”, Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași.

Pe baza monumentului în partea din față a fost trecut următorul text:

EDIFICAT LA 08.X.1933

ÎN MEMORIA EROILOR

CĂZUȚI PENTRU

REÎNTREGIREA ROMÂNIEI

DE CĂMINUL CULTURAL 

„ASTRA” BASARABIEI 

CONDUS DE

 PLUTONIER N. ROȘCA.

CTITORI: 

PREOT ALEXANDRU COCIUBINSCHI. 

D. DIACONESCU,  

ŞTEFAN GHEORGHIADE,

PROF. AVOCAT I. URLESCU.

DISTRUS ÎN PERIOADA SOVIETICĂ.

Pe latura din spate a fost sculptat un alt text menit să eternizeze acțiunile de restabilire a monumentului eroilor români din Bubuieci, dar și numele eroilor căzuți în luptele din Primul Război Mondial în speranța refacerii țării.

Citește despre: