Slujba Parastasului pentru părintele Mihail Lungeanu

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujba Parastasului pentru părintele Mihail Lungeanu

Preotul Mihail Lungeanu s-a mutat în lumea veşniciei

S-a născut la 24 aprilie 1924, în localitatea Frumuşiţa din judeţul Galaţi, din părinţii preot Costin Lungeanu şi înv. Elena Lungeanu. A urmat clasele primare în localitatea natală. Apoi, tatăl fiind numit preot la Biserica Frumoasa din Iaşi, a devenit elev al Liceului Naţional din Iaşi şi apoi student al Facultăţii de Medicină din Iaşi, secţia Medicină Generală. Dorinţa lui era să devină medic. Erau ani grei. Comuniştii se instalaseră şi doreau să scape de toţi cei care credeau că-i incomodează. În anul 1947, studentul Mihai Lungeanu din anul V a fost arestat, cercetat şi condamnat. Părintele Mihail Lungeanu a făcut 16 ani și jumătate de închisoare.

Părintele Mihail Lungeanu a trecut prin reeducările de la Piteşti,Jilava, Suceava şi Aiud din care a scăpat în mod miraculos, de altfel acesta fiind momentul crucial care i-a schimbat viaţa. S-a rugat zile şi nopţi promiţând Mântuitorului Hristos că, dacă îl va scoate de acolo, toată viaţa şi-o va aşterne la picioarele Lui, în sensul că se va preoţi sau va merge la o mănăstire pentru a se călugări. Ruga i-a fost ascultată şi, pe motiv că era bolnav de TBC pulmonar, a părăsit definitiv Piteştiul, fiind transferat la Târgu Ocna.

După prima eliberare, ajuns acasă, i-a spus tatălui său, că  va intra în mănăstire sau va urma Teologia. 

O vreme a stat în mănăstirea Vladimirești unde a fost socotit un doctor fără de arginţi, însă după puţin timp Tribunalul Militar Bucureşti l-a condamnat a doua oară. După scurt timp, în anul 1955 a fost arestat şi condamnat a doua oară. A primit 15 ani. În temniţa comunistă  Părintele Mihai Lungeanu a studiat teologia prin alfabetul Morse. În închisoare a învățat pe de rost Noul Testament. 

De-abia la data de 9 mai 1964, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost eliberat. În anul ce a urmat, a început să lucreze ca laborant în cadrul Clinicii a III-a Medicală a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. În acelaşi an s-a şi căsătorit.

Deoarece nu i s-a permis să-şi continue studiile în cadrul Facultăţii de Medicină, a fost reînmatriculat la Facultatea de Psihologie, direct în anul 3 de studiu. După absolvirea facultăţii a fost angajat ca asistent de laborator la Policlinica Municipală din Iaşi şi apoi, în urma unui concurs, a lucrat până la pensionare, în anul 1986, ca biolog principal la Dispensarul Comasat Tătăraşi. Salvat din bolile crunte căpătate prin puşcării şi din torturile în care alţii îşi pierduseră viaţa, tânărul medicinist de atunci și-a propus să-şi dedice restul zilelor slujirii lui Dumnezeu. Însă nu i s-a permis nici aceasta decât târziu, după Revoluţie. Visul de a deveni preot nu şi-l putea împlini, nu era posibil în acel timp.

 În luna octombrie a anului 1993 a fost hirotonit diacon în Catedrala din Cluj, de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. În luna ianuarie a anului 1998 a fost hirotonit preot de către acelaşi înalt prelat. Avea 74 de ani când a fost hirotonit la Cluj. Trecuseră 30 de ani de la eliberare şi 45 de când a făcut promisiunea. A slujit la aceeaşi biserică unde a fost şi tatăl său: "Buna-Vestire" din Iaşi, până în decembrie 2008.  

Părintele Mihail Lungeanu, fost slujitor la Biserica „Buna Vestire“ din Iaşi, a plecat la Domnul duminică, 2 septembrie 2012.

Citește despre: