Slujire chiriarhală de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la cea mai veche mănăstire din țară

Arhiepiscopia Aradului

Slujire chiriarhală de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la cea mai veche mănăstire din țară

    • Slujire chiriarhală de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la cea mai veche mănăstire din țară
      Slujire chiriarhală de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la cea mai veche mănăstire din țară

      Slujire chiriarhală de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la cea mai veche mănăstire din țară

Sute de elevi de liceu împreună cu profesorii însoțitori și membrii Comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă au participat la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului.

În ziua praznicului Izvorul Tămăduirii, chiriarhul arădenilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale, a elevilor olimpici și a pelerinilor veniţi la sfânta mănăstire, săvârşind aici Sfânta Liturghie arhierească. Din sobor au făcut parte: Arhim. Nestor Iovan, Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae Tang, Arhid. Emanuel-Ioan Proniuc, secretar eparhial, Diac. Marius Lăscoiu-Martin, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, precum și părinți profesori din cadrul Comisiei Olimpiadei Naționale de Religie și părinți profesori însoțitori.

Înaltpreasfinția Sa, după ce a făcut o tâlcuire a praznicului de astăzi, i-a binecuvântat și felicitat pe olimpici pentru dragostea lor faţă de această disciplină şcolară deosebită şi le-a mulțumit celor care, cu responsabilitate și dragoste jertfelnică, s-au implicat în organizarea acestei ediții a Olimpiadei de Religie în Cetatea Aradului, rugându-L pe Atotmilostivul Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multe realizări frumoase pe mai departe și bucurie deplină. „În toate școlile din țară este sărbătoare azi, pentru că cei mai reprezentativi elevi a lor sunt prezenți azi aici la cea mai veche vatră monahală din țară și în județul nostru pentru a participa la Olimpiada Națională de Religie”, a mai adăugat Chiriarhul arădean.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei l-a invitat pe domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș, Inspector General și Președinte executiv a Olimpiadei Naționale de Religie pentru clasele de liceu, să rostească o cateheză cu acest prilej. „Această mănăstire este kilometrul 0 al spiritualității, pentru că sunt veniți aici pelerini din toată țara, olimpicii noștri. Elevii reprezintă pe dascălii lor și pe părinții lor dar, mai mult de atât, pe ei înșiși prin Lumina Învierii. Lumina s-a transmis din generație în generație, de la femeile mironosițe încoace, ajungând și în sufletele tinerilor. În acest context, nu trebuie să deznădăjduim pentru că, prin acești tineri, Lumina se transmite mai departe, urmând exemplul apostolilor. Dacă ne gândim la mormântul gol, afirmăm că este mormântul de viață dătător, izvorul Maicii Domnului fiind izvor de suferințe tămăduitor. Este momentul în care ne învață cum trebuie să ne comportăm unii cu alții”. De asemenea, domnia sa a descris chipul Maicii Domnului, care vorbea puțin și se ruga mult, vorbea cu drag despre Fiul ei. De la Maica Domnului învățăm când trebuie să vorbim și să tăcem, când trebuie să ne rugăm, ca astfel să primim daruri peste daruri.

La sfânta slujbă au participat, alături de alți profesori de Religie, doamna Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și doamna Prof. Veronica Sirca, Inspector şcolar pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Răspunsurile la strană au fost oferite de obștea mănăstirii, dar și de către elevi participanți la olimpiadă.

La final, credincioşii prezenţi au luat apă sfinţită pentru folosul duhovnicesc al lor şi al celor apropiaţi și au participat la Taina Sfântului Maslu.

(Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan, membru în Comisia de organizare a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă)

Sursa: Arhiepiscopia Aradului

Citește despre: