Un crâmpei dintr-un Răsărit de Împărăție cerească

Prezentare de carte

Un crâmpei dintr-un Răsărit de Împărăție cerească

    • Un crâmpei dintr-un Răsărit de Împărăție cerească
      Un crâmpei dintr-un Răsărit de Împărăție cerească

      Un crâmpei dintr-un Răsărit de Împărăție cerească

Hieratic și distins prin culoare și tipăritură, volumul s-a vrut dintru început o poartă maramureșeană prin care curge spre Rai istoria unui neam prigonit și atât de curajos în dragostea sa pentru Dumnezeu.

În anul care a trecut, Mănăstirea Moisei a prăznuit 350 de ani de la sfințirea, de către Mitropolitul Sava Brancovici, a bisericii de lemn. Un colectiv redacțional alcătuit din starețul Mănăstirii, Părintele Teofil Pop și Părintele Mihai Chira – cel din urmă alcătuind și textul volumului, Arhid. Gan G. Văscu (concepția grafică) și Arhid. Teodosie Bud, Ierom. Feodor Cut și Mihai Covaci (fotografii) au scos la iveală lucrarea Mănăstirea Moisei. 350 de ani de la prima sfințire a bisericii de lemn (Editura Episcopiei Române a Maramureșului și Sătmarului, 2022).

O lucrare emblematică în poveste și imagini, o reconstituire a unui adevăr istoric și, mai ales, o redare smerită a unui parcurs restaurator. Documente, iconologie (inclusiv răspunsul la cine este autorul picturii dintâi, 1672-1682), inspirate fragmente din restaurarea picturii de la 1822 (parte restaurare clasic realizată de către Mihai Covaci, parte – întrezărind viitorul – digitală, oferită de Alexandra Chira), o inspirată rescriere a Pomelnicului Mănăstirii Moisei, precum și o istorie a sfântului locaș în legende și date (pornind de la 1600), fragmente de inscripții și inscripționări pe fragmente de adevăr constituie materia unui volum asemeni unei cărți de vizită.

Hieratic și distins prin culoare și tipăritură, volumul s-a vrut dintru început o poartă maramureșeană prin care curge spre Rai istoria unui neam prigonit și atât de curajos în dragostea sa pentru Dumnezeu. Pentru călătorul prin istorii și Istorie, semnul acesta de carte și cartea aceasta-semn știu de acum că îi înnobilează liniștea, chemând la rugăciune.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: