Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (Ovsepetaia)
Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (Ovsepetaia) este o reprezentare a Împărătesei Cerurilor pornind de la condacul al XIII-lea din Acatistul Bunei Vestiri: „O, Maică prealăudată, care ai născut pe Cuvântul, Cel ce este mai sfânt decât toţi sfinţii…”.
Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (Ovsepetaia) este o reprezentare a Împărătesei cerurilor pornind de la condacul al XIII-lea din Acatistul Buneivestiri: „O, Maică prealăudată, care ai născut pe Cuvântul, Cel ce este mai sfânt decât toţi sfinţii…” și este prăznuită pe 6 octombrie.
Maica Domnului este reprezentată purtând coroană și strângând la piept Pruncul Sfânt cu ambele mâini. Iisus Hristos este ținut în brațul stâng și se sprijină pe umărul Maicii Sale. El privește spre Maică și își îndreaptă mâinile spre gâtul Ei.
În loc de cele trei stele care apar în mod normal pe mantia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (care semnifică pururea fecioria Maicii Domnului), pe veșmânt apar trei medalioane cu reprezentările a trei chipuri de îngeri. De asemenea, pe mantie sunt pictați nori.
Aceste particularități (chipurile de îngeri în locul stelelor şi norii de pe mantie) sunt prezente și în icoana Maicii Domnului „Arapet” sau „din Arabia” (6 septembrie), în icoana Maicii Domnului „Întru naștere fecioria ai păzit” (17 martie) și în icoana Maicii Domnului „Muntele netăiat” ‒ icoana de pe iconostasul Catedralei „Schimbarea la Faţă” din Solovki (24 martie).
Icoana Maicii Domnului „Îndurerata” de la Mănăstirea Putna
Icoanele transpun învățătura dogmatică
Traducere și adaptare:Sursa:Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro