Icoana Maicii Domnului „Țarskoe Selo”
Înaintea icoanei s-au săvârșit rugăciuni mai ales în momente de cumpănă și catastrofă națională, precum ciuma din 1771 sau holera din 1731. Prin mijlocirea Maicii Domnului, Țarskoe Selo nu a fost atins de teribilele epidemii ce cuprinseseră Rusia.
Icoana Maicii Domnului „Țarskoe Selo” este prăznuită pe 27 noiembrie.
Această icoană a fost dăruită Țarului Alexei Mihailovici de către unul din Patriarhii Răsăritului (se presupune că este vorba despre Sfântul Atanasie al Constantinopolului, prăznuit pe 28 octombrie).
Țarul Petru I a transferat icoana, împreună cu alte obiecte sfinte, de la Moscova, în noua sa capitală (Țarskoe Selo). În anul 1747, în Țarskoe Selo a fost construită Catedrala în cinstea icoanei Maicii Domnului „a Semnului”.
Înaintea icoanei s-au săvârșit rugăciuni mai ales în momente de cumpănă și catastrofă națională, precum ciuma din 1771 sau holera din 1731. Prin mijlocirea Maicii Domnului, Țarskoe Selo nu a fost atins de teribilele epidemii ce cuprinseseră Rusia. Rugăciunile rostite înaintea icoanei Maicii Domnului „Țarskoe Selo” au oferit izbăvire și de incendii și naufragii.
În icoană, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este însoțită de doi heruvimi. În copiile mai recente au fost adăugați, pe lângă heruvimi, Sfântul Apostol Petru, Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu și părinții Sfântului Ioan Botezătorul: drepții Zaharia și Elisabeta.
Icoana Maicii Domnului „Țarskoe Selo” este prăznuită impreună cu celelalte icoane ale Maicii Domnului „a Semnului” din sinaxarele rusești.
Icoana Maicii Domnului „Înjunghiata” (Esfagmeni) de la Vatoped
Icoana Maicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea)
Traducere și adaptare:Sursa:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro