Soborul Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska cu moaște în „Peșterile de Aproape"
Sfinții Cuvioși din Lavra Pecerska cu moaște în „Peșterile de Aproape" au două slujbe oficiale. Prima a fost alcătuită de ieromonahul Meletie orfanul (înscrisă în Acatistierul de la Kiev din 1764). A doua slujbă a Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska a fost alcătuită de Sfântul Dimitrie de Rostov.
Soborul Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska ale căror Sfinte Moaște se odihnesc în „Peșterile de Aproape" ale Sfântului Antonie este prăznuit pe 28 septembrie. Acești sfinți au și zile individuale de prăznuire, dar astăzi noi cinstim întreg soborul.
Această sărbătoare era inițial așezată în prima sâmbătă după Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci (după 21 septembrie).
Prăznuirea Cuvioșilor din „Peșterile de Aproape" ale Sfântului Antonie, sâmbăta de după Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci a fost respectată până în anul 1670. În timpul restaurării peșterilor, care au fost afectate de un cutremur, au fost descoperite moaștele ale unor vechi asceți și o nouă biserică a fost construită, primind hramul Înălțarea Sfintei Cruci.
În anul 1760, o biserică de piatră a fost construită deasupra peșterilor. În 1886, sub Mitropolitul Platon de Kiev, Soborul Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska cu moaște în „Peșterile de Aproape" a fost mutat la 28 septembrie, de vreme ce Soborul Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska cu moaște în „Peșterile de Departe" era prăznuit pe 28 august.
Sfinții Cuvioși din Lavra Pecerska cu moaște în „Peșterile de Aproape" au două slujbe oficiale. Prima a fost alcătuită de ieromonahul Meletie orfanul (înscrisă în Acatistierul de la Kiev din 1764). A doua slujbă a Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska a fost alcătuit de Sfântul Dimitrie de Rostov.
Soborul Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska ale căror Sfinte Moaște se odihnesc în „Peșterile de Aproape" este alcătuit din:
Sfântul Antonie, începătorul vieții monahale în Lavra Peșterilor (10 iulie)
Monahul Avraam, iubitorul de muncă (21 august)
Monahul Avraam Zăvorâtul (29 octombrie)
Monahul Agapit, doctor fără de arginți (1 iunie)
Monahul Alexie Zăvorâtul (24 aprilie)
Monahul Alipie, iconograful (17 august)
Mucenicul Anastasie, diaconul (22 ianuarie)
Monahul Anatolie Zăvorâtul (3 iulie)
Monahul Areta Zăvorâtul (24 octombrie)
Monahul Atanasie Zăvorâtul (2 decembrie)
Egumenul Varlaam (19 noiembrie)
Sfinții Mucenici Vasile și Teodor (11 august)
Ieromonahul Damian Tămăduitorul (5 octombrie)
Monahul Ilie din Murom (19 decembrie)
Episcopul Efrem de Pereyaslavl (28 ianuarie)
Monahul Erasm, rasoforul (24 februarie)
Mucenicul Eustațiu (28 martie)
Monahul Grigorie, iconograful (8 august)
Mucenicul Grigorie Taumaturgul (8 ianuarie)
Monahul Eladie Zăvorâtul (4 octombrie)
Monahul Isaac Zăvorâtul (14 februarie)
Monahul Isaia, făcătorul de minuni (15 mai)
Monahul Ieremia, cel văzător cu duhul (5 octombrie)
Monahul Ioan Postitorul (7 decembrie)
Ioan, cel plăcut lui Dumnezeu (29 decembrie)
Mucenicul Ioan, pruncul (29 decembrie) - prăznuit împreună cu cei 14000 de prunci uciși din porunca lui Irod
Monahul Ioan, mult pătimitorul (18 iulie)
Monahia Iuliana, prințesă de Olshansk (6 iulie)
Mucenicul Kukșa Luminătorul, de Vyati (27 august)
Episcopul Lavrentie Zăvorâtul din Turov (29 ianuarie)
Monahul Luca, iconomul (6 noiembrie)
Monahul Macarie (19 ianuarie)
Monahul Marcu, groparul (29 decembrie)
Monahul Matei, cel văzător cu duhul (5 octombrie)
Episcopul Mercurie de Smolensk (7 august)
Mucenicul Moise Ungurul (26 iulie)
Monahul Nectarie, ascultătorul (29 noiembrie)
Monahul Nestor Cronicarul (27 octombrie)
Monahul Nicolae, prinț de Cernigov (14 octombrie)
Monahul Nicodim, prescurarul (31 octombrie)
Egumenul Nicon (23 martie)
Monahul Nicon, cel ce trupul și-a veștejit cu postul și privegherea (11 decembrie)
Episcopul Nifon de Novgorod (8 aprilie)
Monahul Onisim Zăvorâtul (21 iulie și 4 octombrie)
Monahul Onisifor Mărturisitorul (9 noiembrie)
Monahul Onufrie, cel tăcut (21 iulie)
Monahul Pimen Postitorul (27 august)
Monahul Pimen, mult pătimitorul (7 august)
Arhimandritul Policarp (24 iulie)
Monahul Prohor, cel care mânca lobodă în loc de pâine (10 februarie)
Monahul Sava, cel plăcut lui Dumnezeu (24 aprilie)
Monahul Serghie, ascultătorul (7 octombrie)
Episcopul Simon de Suzdal (10 mai)
Monahul Sisoe Zăvorâtul (24 octombrie)
Monahul Spiridon, prescurarul (31 octombrie)
Monahul Silvestru, făcătorul de minuni (2 ianuarie)
Monahul Teofan Postitorul (11 octombrie)
Monahul Teofil, mult plângătorul (29 decembrie)
Monahul Teofil Zăvorâtul (24 octombrie)
Ieromonahul Tit (27 februarie)
Cei doisprezece meșteri arhitecți din Constantinopol care au pictat Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Lavra Pecerska (14 februarie)
Pe lângă acești sfinți, mai sunt și ceilalți treizeci de sfinți din Lavra Peșterilor a căror capuri izvorâtoare de mir se păstrează în Peșterile de Aproape. În slujba Soborului Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska cu moaște în „Peșterile de Aproape” mai sunt menționați: Sfântul Efrem, preotul (în cântarea a IX-a). Ieromonahul Atanasie Kalpophyisky scria în 1638, că trupul neputrezit, îmbrăcat în veșminte preoțești al Sfântului Efrem era așezat vizavi de moaștele Sfântului Ilie din Murom. De asemenea, ieromonahul Atanasie îl mai menționează și pe Sfântul Eustațiu, care a fost aurar înainte de a veni la mănăstire (în cântarea a VIII-a).
În Canonul lui Meletie Orfanul este menționat Sfântul Dionisie, Arhiepiscop de Suzdal (26 iunie și 15 octombrie). Sfântul Ierarh a fost luat ostatic de către prințul lituanian de Kiev imediat după ce a fost sfințit ca Mitropolit al Moscovei de către Patriarhul de Constantinopol. El a murit pe 15 octombrie 1384 și a fost înmormântat în Peștera Sfântului Antonie.
Înafară de călugării menționați în Sfintele Slujbe, ieromonahul Atanasie Kalpophyisky a menționat în manuscrisul din 1638 mai mulți sfinți cuvioși ale căror Sfinte Moaște au fost descoperite: Sfântul Ieronim Zăvorâtul, făcătorul de minuni; Sfântul Meladie cel bătrân, făcătorul de minuni; Sfântul Perghie cel bătrân; Sfântul Pavel, monahul ascultător.
Numele preoților sunt păstrate în vechile manuscrise ale calendarului. Aceștia sunt: Sfântul Meletie, Sfântul Serapion, Sfântul Filaret și Sfântul Petru.
Pe 24 mai 1853, într-una din coridoarele Peșterilor de Aproape a fost descoperită o inscripție pe un mormânt din secolul al XI-lea: „Doamne, apără-i pe robii Tăi, Teodosie și Teofil, mulți ani.”, „Mormântul lui Ioan al Peșterilor. Aici Ioan păcătosul a trăit și se odihnește.” Astfel au fost descoperite numele Cuvioșilor Teofi, Teodosie și Ioan din Lavra Peșterilor.
Există și o sărbătoare generală a Sfinților Cuvioși din Lavra Peșterilor (Lavra Pecerska) în a doua duminică a Postului Mare, când este prăznuit Soborul Tuturor Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska. Canonul ieromonahului Meletie Orfanul întră în alcătuirea slujbei (Slujba Sfinților Cuvioși din Lavra Peșterilor, și a tuturor sfinților care au strălucit în Mica Rusie, având acatist și canon). Slujba a fost tipărită la Lavra Adormirea Maicii Domnului (Lavra Pecerska) în 1866.
Cu siguranță nu toate numele Sfinților Cuvioși din Lavra Peșterilor sunt cunoscute. În Sobor sunt cuprinși toți cuvioșii care s-au preamărit prin așceza din peșteri. În icosul slujbei din 28 septembrie cântăm: „Cine poate lăuda pe sfinții Tăi, Bunule? Încerc să socotesc numărul lor, dar ei sunt mai mulți decât nisipul mării. O Hristoase, care știi numărul stelelor și le-ai numit pe toate, asculă cererile lor pentru noi…”.
Sfântul Petru Movilă ‒ drumul spre sfințenie
Sfânta Iuliana ‒ drumul spre sfințenie
Traducere și adaptare:Sursa:Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro