Aducerea icoanei Maicii Domnului din Iviron la Moscova
Preafericitul Patriarh Nikon (pe vremea când încă era starețul Mănăstirii Novospassky) a cerut egumenului Mănăstirii Iviron, Pahomie (care se afla la Moscova pentru a face o colectă pentru mănăstirile athonite), să-i aducă o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Portărița” din Iviron. La data de 13 octombrie 1648, copia icoanei din Iviron a fost întâmpinată solemn de o mulțime de oameni în Moscova.
Sosirea icoanei Maicii Domnului din Iviron la Moscova este prăznuită pe 13 octombrie.
Icoana Maicii Domnului din Iviron se află în paraclisul de la poarta Mănăstirii Iviron - de aceea icoana este numită „Portărița” (Portaitissa sau Παναγία Πορταϊτισσα).
Această icoană a fost proslăvită prin multe minuni săvârșite înaintea ei. Vești despre minunile icoanei Maicii Domnului s-au răspândit în toată lumea, dar mai ales în Rusia. Preafericitul Patriarh Nikon (pe vremea când încă era starețul Mănăstirii Novospassky) a cerut egumenului Mănăstirii Iviron, Pahomie (care se afla la Moscova pentru a face o colectă pentru mănăstirile athonite) să-i aducă o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Portărița” din Iviron.
Călugărul athonit Jamblichos a pictat o copie a icoanei care a fost dusă de către monahi, după aproximativ un an, la Moscova. La data de 13 octombrie 1648, copia icoanei din Iviron a fost întâmpinată solemn de o mulțime de oameni în Moscova.
Icoana Maicii Domnului „Portărița” din Iviron a Bisericii Ortodoxe Ruse a fost de asemenea proslăvită de Dumnezeu prin multe minuni, fiind prăznuită pe 12 februarie.
Icoana mai este prăznuită pe 31 martie, 26 septembrie (Sosirea icoanei Maicii Domnului din Iviron în Georgia), 13 octombrie (Sosirea icoanei Maicii Domnului din Iviron la Moscova, în anul 1648), și în ziua de marți a Săptămânii Luminate (prăznuirea arătării icoanei Maicii Domnului într-un stâlp de foc la Muntele Athos și recuperarea acesteia de către Sfântul Gabriel).
Schitul Vovidenia, file de istorie (I)
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Traducere și adaptare:Sursa:Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro