Paraclisul Icoanei Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea Iviron
În curtea Mănăstirii Iviron, lângă poarta veche, se află Paraclisului Icoanei Maicii Domnului „Portăriţa” – loc de pelerinaj binecunoscut oricărui pelerin athonit.
Paraclisul a fost construit din temelie în 1680 de către domnitorul georgian Asotan. Picturile (1683) au fost făcute cu cheltuiala domnitorului Ţării Româneşti Şerban Cantacuzino.
În pridvorul paraclisului este reprezentat şi tâlharul Rahai, cel care în timpul unei incursiuni a lovit cu cuţitul în gâtul Maicii Domnului. Când acesta a văzut curgând sânge din icoană, s-a pocăit şi s-a făcut monah, primind numele de Barbar.
În paraclis, în partea stângă, se află renumita icoană făcătoare de minuni, „Portărița”. Este înnegrită din pricina vremii şi acoperită cu o îmbrăcăminte de aur şi argint cu pietre preţioase şi inscripţii în georgiană. În faţa ei atârnă multe obiecte de preţ dăruite de credincioşi.
Denumirea icoanei se datorează faptului că, deşi atunci când a venit pe mare a fost dusă în biserică cu toată cinstea şi aşezată acolo, totuşi, ea pleca de acolo într-un chip minunat şi se oprea la poarta mănăstirii.
Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora
Tezaurul Mănăstirii Marea Lavră
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro