Vrei să ai un copil? E timpul pentru câteva schimbări

Creşterea copiilor

Vrei să ai un copil? E timpul pentru câteva schimbări

    • bebeluș în brațe
      Vrei să ai un copil? E timpul pentru câteva schimbări / Foto: Oana Nechifor

      Vrei să ai un copil? E timpul pentru câteva schimbări / Foto: Oana Nechifor

Un articol recent publicat în ziarul american The Wall Street Journal aducea în discuție faptul că nașterea unui copil poate avea efecte devastatoare asupra relației de cuplu dintr-o familie. Odată cu nașterea copilului, într-o familie apar noi responsabilități, cum ar fi trezitul în miezul nopții pentru a te îngriji de cele necesare celui mic, schimbarea scutecelor și așa mai departe. Cum putem rezolva aceste probleme, păstrând în același timp o relație bună cu Dumnezeu și cu semenii noștri?

Studiile arată, potrivit articoulului mai sus menționat, că două treimi din cuplurile căsătorite au mărturisit o scădere a calității relației cu partenerul pe durata primilor 3 ani de la nașterea copilului. Principala cauză, susțin ei, este apariția noilor obligații și îndatoriri într-o relație, care pot ocupa mult timp din viața noastră. Aceste noi responsabilități trebuie acum să fie împărțite; astfel pot apărea foarte ușor conflicte, ce pot afecta iremediabil o relație.

Sunt citate în continuare câteva cauze mai importante, identificate în articol:

  • creștere în intensitate a certurilor – este foarte probabil să apară certuri în familie, în principal pe motive financiare;
  • noi reguli – bărbații primesc din ce în ce mai puțină atenție, iar femeile își îndreaptă atenția mai mult spre copil, decât spre partener;
  • conversațiile se schimbă – accentul cade mai mult pe discuțiile legate de creșterea copilului, decât pe cele menite să consolideze relația între soți; de asemenea, scade timpul dedicat relațiilor intime dintre soți;
  • mai puțin somn – programul copilului impune mai puțin somn pentru ambii părinți.

Acestea fiind spuse, cum putem rezolva aceste probleme, păstrând în același timp o relație bună cu Dumnezeu și cu semenii noștri? Răspunsul răspicat și verificat de-a lungul timpului este rugăciunea. Dacă soții își vor găsi timp să se roage împreună, atunci Dumnezeu îi va binecuvânta cu pacea Sa și vor găsi rezolvarea tuturor situațiilor noi și a problemelor apărute în viața lor, odată cu nașterea unui copil.

Dacă ne obișnuim să ne rugăm împreună, atunci, pe măsură ce vom întâmpina probleme în viața de zi cu zi, ne vom aduce aminte să-L chemăm pe Dumnezeu în ajutor, care, cu dragostea Sa mare pe care o are pentru noi, ne va dărui răbdare și înțelegere pentru a putea depăși orice obstacol împreună. Dar pentru ca Dumnezeu să ne împlinească cererile, va trebui mai întâi să dedicăm un timp zilnic pentru rugăciunea pe care să o facem împreună. De asemenea, este recomandat să rostim rugăciunea lui Iisus cât mai des în timpul zilei: Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-ma pe mine păcătosul. Practicarea acestei rugăciuni scurte ne va ajuta să dezvoltăm o predispoziție pentru rugăciune și ne va învăța să-I cerem Domnului Iisus Hristos ajutorul permanent, mai ales atunci când apar conflicte sau situații-limită. Aceasta este metoda cea mai eficientă atunci cand apar certuri în familie. Ideal ar fi ca soții să se oprească din discuția lor contradictorie, să rostească rugăciunea lui Iisus de câteva ori, iar mai apoi să reia conversația cu mintea limpede.

Nașterea unui copil impune și anumite schimbări în viața noastră. Cercetează-ți viața ta duhovnicească și asigură-te că ești împăcat cu Dumnezeu și cu semenii. Dacă vei înfăptui asta, atunci vei putea mai ușor să faci față la schimbările care vor apărea inevitabil în viața ta, odată cu venirea pe lume a unui prunc.