Sărutarea cea de pe urmă dată Mitropolitului

Știri

Sărutarea cea de pe urmă dată Mitropolitului

    • Sărutarea cea de pe urmă dată Mitropolitului
      Sărutarea cea de pe urmă dată Mitropolitului

      Sărutarea cea de pe urmă dată Mitropolitului

Trupul neînsuflețit al Mitropolitului Bartolomeu Anania a fost înmormântat astăzi în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Preoții și credincioșii din Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului l-au condus pe ultimul drum...

Trupul neînsuflețit al Mitropolitului Bartolomeu Anania a fost înmormântat astăzi, 3 februarie, în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Preoții și credincioșii din Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului l-au condus pe ultimul drum pe cel care le-a fost ierarh, slujba fiind oficiată de un sobor de 30 de ierarhi.

 

Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a fost timp de trei zile loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară și chiar de peste hotare, veniți să-și ia rămas-bun de la Mitropolitul Bartolomeu Anania. În ziua înmormântării, pelerinilor li s-au adăugat mulți preoți, oficialități centrale, județene și locale, reprezentanți ai altor confesiuni creștine din țară și din străinătate, astfel încât lăcașul de cult din inima orașului a fost neîncăpător. Patru ecrane de dimensiuni mari au oferit imagini de la Sfânta Liturghie și de la slujba înmormântării, astfel încât toți credincioșii au urmărit cu inima îndurerată slujbele religioase.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de la ora 9:00, în Catedrala mitropolitană, de soborul de arhierei prezent la Cluj-Napoca. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor de Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a fost înconjurat de un impresionant sobor de ierarhi veniți din toată țara și din străinătate.

Slujba înmormântării pentru monahi

După Sfânta Liturghie a urmat rânduiala înmormântării arhiereilor. Soborului de arhierei i s-au adăugat Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Au venit să participe la înmormântare reprezentanți ai Guvernului, în frunte cu premierul Emil Boc, secretarul de stat pentru culte, Adrian Lemeni, reprezentanți ai Casei Regale, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, consilierul prezidențial Cătălin Avramescu, vicepreședintele Camerei Deputaților, Ioan Oltean, ministrul de externe, Teodor Baconschi, prefectul județului Cluj, Florin Stamatian, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, fostul ministru al culturii, Toader Paleologu, deputatul Horia Uioreanu, reprezentanți ai Armatei Române, ai Poliției Române și alți invitați de seamă. Nu în ultimul rând, membri ai familiei IPS Bartolomeu au participat la întreaga rânduială liturgică.

„Dragoste față de Biserică și popor“

La sfârșitul slujbei de înmormântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un necrolog, prin care a evidențiat personalitatea și realizările pe plan pastoral-misionar și cultural ale Mitropolitului Bartolomeu Anania. De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Mitropolitul Bartolomeu, prin activitatea literară din vremea comunismului, a fost și un mărturisitor al credinței ortodoxe, talentul scriitoricesc ajutându-l să devină și un bun predicator.

„Spre țara veșniciei...“

În cuvântul său de rămas-bun, Preasfințitul Episcop-vicar Irineu Bistrițeanul și-a exprimat durerea despărțirii de ierarh, împărtășită de clerul și de credincioșii din întreaga Transilvanie: „Ne despărțim astăzi de Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu, al cărui suflet și-a luat zborul spre țara veșniciei. Îl plâng acum preoții și credincioșii, îl plângem cu toții, dar cu nădejdea ancorată în Hristos, Care a transformat mormântul în ușă spre eternitate și ne îndreptățește astăzi să cântăm cu toții «Hristos a Înviat!»“.
După slujba de înmormântare specifică monahilor, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat pe brațe într-o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, la care au participat soborul de ierarhi, preoți și diaconi, iar credincioșii au însoțit cortegiul de la distanță. S-au făcut patru opriri pentru a se rosti ectenii și a se citi rugăciuni. În fața criptei ierarhilor de la subsolul catedralei, fanfara și garda militară au prezentat onorul. Sicriul a fost așezat apoi în criptă, după rânduiala specifică.

Soborul ierarhilor care au participat la înmormântare

Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au oficiat Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înalt Preasfințitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, Preasfințitul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopi-vicari ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Au participat la Sfânta Liturghie și Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. (Ștefan Mărculeț)