Sfințiri și resfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Știri

Sfințiri și resfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

    • Sfințiri și resfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei
      Sfințiri și resfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

      Sfințiri și resfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În Duminica a VII-a după Rusalii, patru ierarhi din Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor oficia sfințiri și resfințiri de lăcașuri sfinte.

În Duminica a VII-a după Rusalii, patru ierarhi din Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor oficia sfințiri și resfințiri de lăcașuri sfinte. PS Corneliu, Episcopul Hușilor, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huși.
Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sfinți mâine Biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din localitatea Poiana, comuna Brăești, județul Botoșani. Piatra de temelie a fost pusă de PS Calinic Botoșăneanul, în timpul păstoririi părintelui Valerică Butescu care a continuat lucrările până în anul 2006. Din anul 2006 a venit un fiu al satului, Ioan Ciobanu, care a preluat toată cheltuiala ridicării sfântului lăcaș. S-a reschimbat acoperișul, s-a construit clopotnița, lumânărarul, s-a dotat biserica cu cele necesare slujirii. Între anii 2008-2010 a fost realizată pictura în tehnica tempera. „Tot ceea ce s-a făcut din anul 2006 până în 2010 s-a realizat prin cheltuiala domnului Ioan Ciobanu cu familia lui. Cu atât mai mare este realizarea cu cât această biserică deservește un număr de 55 de familii, majoritatea fiind bătrâni“, a declarat pr. Cătălin Istrate, paroh în parohia Busuioceni și suplinitor al parohiei Poiana.
IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va sfinți în Duminica a VII-a după Rusalii pictura Bisericii „Sf. Ilie“ din parohia Păltinoasa 2, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Lucrările la acest sfânt lăcaș au început în anul 1999. Până în 2002 lăcașul de închinăciune a fost ridicat, fiind construită și o clopotniță. În luna octombrie a anului 2002, IPS Pimen a sfințit biserica, iar în 2009 au început lucrările de pictură de către pictorul Nicolae Gavrilean. „De anul trecut până în prezent am reușit să înfrumusețăm sfânta biserică cu o pictură în tehnica frescă. Alături de Consiliul parohial și de autorități am contribuit la desăvârșirea acestei lucrări. În același timp a fost terminată casa de prăznuire. Nădăjduim că această sărbătoare să ne aducă mulțumirea pe care o așteptăm de atâta vreme“, a declarat pr. paroh Mihai Manolache.

„Această nouă biserică va fi mult mai încăpătoare“

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va resfinți mâine Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Șerbești, Protopopiatul Iași 2. Lucrările de renovare au început în anul 2006. Sfântul lăcaș a fost repictat, iar sculptura a fost înlocuită. S-au montat geamuri și uși noi, începându-se ridicarea unei case sociale, care în prezent este finalizată. Tot mâine va fi sfințit locul pentru viitoarea biserică a parohiei Șerbești. „Această nouă biserică va fi mult mai încăpătoare, întrucât credincioșii participă în număr mare la sfintele slujbe“, a spus pr. paroh Ionuț Apostol.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia mâine slujba de resfințire a Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena“ din parohia Climești, Protopopiatul Roman. Lăcașul de închinăciune a fost zidit în anul 1883, în stil bizantin cu elemente moldovenești, de Grigorie și Eugenia (fostă Ghika) Cozadini. A necesitat mai multe lucrări de restaurare și consolidare, cele mai ample realizându-se între 1999-2000, când a fost resfințită de PS Ioachim Băcăuanul. În luna februarie a anului 2009, lăcașul de cult a luat foc, arzând atunci o parte din acoperiș, turnul, fiind de asemenea topite și cele trei clopote existente din vremea ctitorilor. „La inițiativa PS Episcop Ioachim Băcăuanul, s-au demarat acțiuni de restaurare și refacere a bisericii, sub coordonarea preotului paroh Vasile Luncanu, cu sprijinul Centrului eparhial Roman, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Local Făurei, al enoriașilor și al unor sponsori deosebiți, între care deputatul Raul Victor Surdu Soreanu“, a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Constantin CIOFU)