“Visarion Puiu” de 46 de ani în lumea veșniciei

Știri

“Visarion Puiu” de 46 de ani în lumea veșniciei

    • “Visarion Puiu” de 46 de ani în lumea veșniciei
      “Visarion Puiu” de 46 de ani în lumea veșniciei

      “Visarion Puiu” de 46 de ani în lumea veșniciei

Împlinirea a 46 de ani de la urcarea la cer a Mitropolitul martir Visarion Puiu prilejuiește și de această dată o serie de acțiuni comemorative organizate la inițiativa Asociației ce îi poartă numele care, în fiecare an, organizează astfel de manifestări în lunile februarie și august.

Împlinirea a 46 de ani de la urcarea la cer a Mitropolitul martir Visarion Puiu prilejuiește și de această dată o serie de acțiuni comemorative organizate la inițiativa Asociației ce îi poartă numele care, în fiecare an, organizează astfel de manifestări în lunile februarie și august. În cadrul acestui calendar de-acum obișnuit, astăzi, 10 august, la Roman și la Mănăstirea Neamț (Schitul Vovidenia) un grup de membri și simpatizanți ai Asociației „Visarion Puiu“ vor evoca momente importante din viața și activitatea celui pe care Nicolae Iorga îl numea pe drept cuvânt „călugărul ostaș“, unul dintre momentele notabile fiind și prezentarea unui blog dedicat memoriei marelui prelat și cărturar. „În afara manifestărilor prilejuite de simpozionul internațional pe care-l ținem anual în februarie, luna nașterii mitropolitului Visarion Puiu, membrii și simpatizanții asociației noastre și-au făcut un obicei din a marca și ziua morții sale, astfel de acțiuni amintind mereu faptul că spiritul acestui mare slujitor al Ortodoxiei luminează peste veacuri. Pentru noi toți astfel de manifestări, dincolo de semnificația lor strict comemorativă, vin să ne întărească în credința că orice lucrare în numele Domnului nu poate fi niciodată întunecată de nici o vicisitudine, pilda mitropolitului Visarion Puiu fiind relevantă în acest sens“, a mărturisit pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman și președinte al Asociației „Visarion Puiu“. Seria manifestărilor de astăzi, derulate sub binecuvântarea arhierească a PS Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, debutează cu o slujbă de pomenire la Catedrala episcopală, locul unde Visarion Puiu a fost tuns în monahism, aici unde, în anul 1905, chiar în ziua de Crăciun, tânărul prelat a slujit întăia oară cu ocazia hirotonirii sale ca ierodiacon.

Pomenit în lumina faptelor sale...


În continuare, cei prezenți la acțiunile comemorative din acest an vor fi martorii prezentării oficiale a blogului dedicat memoriei lui Visarion Puiu, platformă care poate fi accesată la adresa www.visarionpuiu.centerblog.net unde cei interesați de viața și activitatea marelui prelat și cărturar pot afla atât date relevante despre biografia celui comemorat, dar și date despre activitatea neîncetată de punere în lumină a faptelor sale, susținută de peste un deceniu de membrii Asociației „Visarion Puiu“. Blogul este realizat prin strădania soților Vasile și Nicoleta Danci, jurnalist, respectiv profesor de informatică, și chiar dacă se află încă în faza de lucru este în măsură să ofere repere importante legate de memoria celui comemorat astăzi. „De câțiva ani, de când ne-am apropiat de asociația care-i poartă numele, am socotit că ar fi bine ca cei care încă nu cunosc foarte bine personalitatea acestui brav slujitor al Bisericii Ortodoxe să aibă la dispoziție un spațiu virtual în care să consulte mărturii scrise legate de viața și activitatea celui care, prin faptele sale, s-a dovedit nu doar un statornic slujitor al Ortodoxiei, ci și a celor pe care i-a păstorit cu atâta dragoste și devotament, indiferent de greutățile și piedicile pe care istoria i le-a adus în cale. Sper ca cei care vor trece pragul acestui spațiu virtual să se simtă mai bogați sufletește și, de ce nu, să contribuie la dezvoltarea acestei baze de date foarte ușor de accesat datorită internetului“, ne-a spus jurnalistul Vasile Danci, cel care mărturisește că Visarion Puiu i-a devenit un model în viață.

Manifestări la Pașcani


Calendarul zilei de astăzi mai cuprinde și un scurt pelerinaj la Mănăstirea Neamț, respectiv la Casa Memorială „Visarion Puiu“ de la Schitul Vovidenia unde, printre oaspeții de seamă din acest an, se vor afla și doi prelați sosiți special de la Mănăstirea Maguzzano – Italia, locul unde Visarion Puiu și-a petrecut o parte din anii exilului său de după 1944, înainte de a ajunge la Paris. De remarcat este faptul că șirul acestor manifestări comemorative datează de peste un deceniu, memoria sa fiind marcată pentru prima oară la inițiativa pășcănenilor, târgul feroviar ieșean fiind Betleemul celui comemorat, locul în care la 10 februarie 1879 a văzut lumina zilei Victor Puiu, viitorul mitropolit. După ce a cunoscut mărirea și decăderea, din pricina vicisitudinilor istoriei pe care a fost silit să le înfrunte, marele prelat și cărturar ortodox s-a stins departe de țară, în Franța, la 10 august 1964, misiunea celor care astăzi îi poartă vie memoria fiind aceea de a pune la loc de cinste faptele pline de lumină ale singurului ierarh al Bisericii Ortodoxe Romîne caterisit și condamnat la moarte, în contumacie, într-o perioadă care încă își mai așteaptă clarificarea pe care doar timpul și zidirile cele întru Hristos sunt în măsură să o limpezească. (Bogdan Moroșanu)