Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a încheiat vizita la Patriarhia Română

Arhiepiscopia Bucureştilor

Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a încheiat vizita la Patriarhia Română

    • Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a încheiat vizita la Patriarhia Română
      Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a încheiat vizita la Patriarhia Română

      Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a încheiat vizita la Patriarhia Română

Delegaţia din Mitropolia de Eghina condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint şi-a încheiat vizita în România. Vizita s-a desfăşurat în perioada 24-29 octombrie 2013.

Delegaţia greacă a plecat astăzi, 29 octombrie 2013, în jurul orei 15:00, spre aeroport cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi cu icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Înainte de plecarea la aeroport Delegaţia a fost primită în Reşedinţa Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Aici, Patriarhul României a mulţumit IPS Dionisie şi celorlalţi membri ai delegaţiei pentru aducerea sfintelor icoane cu sfinte moaşte şi părticele din Sfântul Lemn al Sfintei Cruci, dar şi pentru bucuria făcută poporului român prin intermediul acestora.

„Mitropolitul Dionisie al Corintului, delegat al Sfântului Sinod al Greciei acum după şase zile de binecuvântare şi bucurie a sosit momentul să vă exprimăm încă o dată profunda noastră recunoştinţă pentru toate aceste zile de sărbătoare a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, prieten şi general al Sfântului Constantin cel Mare, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Au fost zile de mare binecuvântare încât şi vremea a exprimat această binecuvântare şi această pace pentru că în Bucureşti a fost aproape tot timpul soare şi o căldură neobişnuită pentru acest anotimp al anului ceea ce înseamnă că binecuvântarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena prin icoanele lor au fost pentru noi o experienţă vizibilă, dar şi comuniunea de rugăciune împreună şi cinstire a sfinţilor lui Dumnezeu alături de mulţimile de pelerini care au fost în aceste şase zile aici la Patriarhie. De mai multe ori ne-a făcut bucurie cu aducerea diferitelor moaşte ale sfinţilor la Bucureşti, la Galaţi, în alte părţi, dar acum la încheierea Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena am simţit o încununare a tuturor bucuriilor aşa cum Sfinţii Împăraţi au fost încununaţi nu numai cu coroană pe pământ, ci şi cu o cunună de lumină şi sfinţenie în ceruri.

Vă rugăm să transmiteţi Preafericitului Părinte Arhiepiscop Ieronim al II-lea al Atenei şi al întregii Elade şi întregului Sfânt Sinod recunoştinţa, mulţumirea noastră şi salutarea noastră frăţească pentru că această lucrare misionară a Înaltpreasfinţiei Voastre cu binecuvântarea Primatului Bisericii Greciei şi cu aprobarea Sfântului Sinod a fost o lucrare misionară, binecuvântată şi sfântă. Vă mulţumim însă personal Înaltpreasfinţiei Voastre pentru multa jertfelnicie, pentru multa dragoste frăţească şi pentru înţelepciunea şi evlavia Înaltpreasfinţiei Voastre ca urmaş al Sfântului Apostol Pavel la Corint având o pasiune deosebită pentru Taina crucii şi a Învierii pentru că Sfântul Pavel este deodată un Apostol al Crucii şi al Învierii. Şi în mod deosebit în numele membrilor Sfântului Sinod vă mulţumim pentru frumosul album pe care ni le-aţi oferit şi ne rugăm Preasfintei Treimi şi tuturor sfinţilor să vă dăruiască putere de slujire liturgică şi pastorală şi să mai veniţi la noi nu numai pentru lucrare şi slujire, ci din când în când şi pentru puţină odihnă. Vă dorim un drum binecuvântat de întoarcere şi ani mulţi şi binecuvântaţi în bucuria şi comuniunea sfinţilor, ierarhi din ceruri şi de pe pământ”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Dionisie i-a mulţumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru vizita în România şi vorbit, printre altele, şi despre Sfânta Cruce.

„Preafericirea Voastră, doresc să vă fac cunoscute recunoştinţa şi aprecierea mea profunde, dragostea şi preţuirea care vă revin pentru că în clipele acestea când sunteţi înconjurat de toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în felul acesta daţi şi o mărturie prezentă şi bineînţeles misionară poporului dreptcredincios, dar şi lumii întregi.

Biserica noastră care este în acelaşi timp Biserica Crucii şi Biserica Învierii este o Biserică prin care poporul biruieşte de fiecare dată când se regăseşte sub diferite încercări. În aceste străduinţe ale Preafericirii Voastre atât Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Preşedintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei cât şi Biserica întreagă a Greciei am dorit să fim alături de Preafericirea Voastră în aceste momente de sărbătoare şi deoarece nu putem să ne exprimăm în alt fel decât în modul în care şi Sfântul Apostol Pavel s-a exprimat am venit aici însoţiţi atât de Sfânta Cruce prezentată prin părticelele aduse din ea cât şi prin sfintele moaşte ale sfinţilor care s-au inspirat din puterea Sfintei Cruci şi prin aceasta au ajuns ceea ce ei sunt şi după cum spune şi Sfântul Apostol Pavel, ‘iar pentru mine să nu fie a mă lăuda decât în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos’.

De aceea, nu vom înceta niciodată să facem procesiuni cu ea, să o purtăm la piepturile noastre, să o arătăm în procesiune oamenilor, să arătăm că Crucea este la baza vieţii noastre, a fiecăruia dintre noi. Cei care doresc să întineze sau să arunce crucea, după a spus şi Sfântul Apostol Pavel, până la urmă, după cum s-a dovedit şi în cursul istoriei, vor fi la rândul lor răstigniţi. Acestea m-au făcut să mă odihnesc din punct vedere duhovniceşte aici. Acestea au umplut inima mea de bucurie, de emoţie şi de sentimente pe care nu poate omul să le exprime. Şi nu vă ascund că mă grăbesc acum să transmit aceste sentimente Bisericii din Grecia şi poporului dreptcredincios pe care îl arhipăstoresc care după cum ştiţi vă iubeşte şi vă aşteaptă să mergeţi acolo şi bineînţeles nădăjduieşte şi în binecuvântarea Preafericirii Voastre”, a mărturisit Înaltpreasfinţia Sa.

Aeronava în care se afla Delegaţia greacă a decolat de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă în jurul orei 16:30.

(Sursa: basilica.ro)