ASCOR Craiova a organizat o nouă conferință duhovnicească

Arhiepiscopia Craiovei

ASCOR Craiova a organizat o nouă conferință duhovnicească

    • ASCOR Craiova a organizat o nouă conferință duhovnicească
      ASCOR Craiova a organizat o nouă conferință duhovnicească

      ASCOR Craiova a organizat o nouă conferință duhovnicească

În săptămâna a cincea din Postul Mare, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Craiova, a organizat, cu binecuvântarea IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, un buchet de conferințe duhovnicești pentru credincioșii din Bănie.

După ce, în sala de festivități a Căminului preoțesc „Renașterea”, au fost prezenți, pe rând, PS Sebastian Pașcanu, Episcopul Slatinei și Romanaților (12 aprilie) și prof. univ. dr. Pavel Chirilă (14 aprilie), vineri, 15 aprilie, participanţii au primit binecuvântarea IPS Părinte Irineu care a vorbit despre: „Relația tânărului cu societatea într-o lume secularizată”.

În prelegerea sa, Mitropolitul Olteniei a tras un semnal de alarmă aspra ispitelor la care susnt supuşi tinerii în actualitate: „Tinerețea este o vârstă a învăţării. Sufletul tânăr nu cunoaște problemele vieţii  şi se găseşte într-o continuă formare. Zidirea lui începe din copilărie şi se continuă până la maturitate. În tot acest ciclu, Dumnezeu prețuiește simplitatea sufletului care reflectă, precum oglinda, ceea ce este curat și frumos. Dumnezeu ne-a făcut pentru veșnicie și sufletul nostru este neliniștit când se desparte de Hristos. A nu fi în Dumnezeu, însemnă a nu fi în Viață, a nu fi în Adevăr. Aşa se explică faptul că, dintru început, sufletul tânjeşte după Creatorul său şi-l caută permanent pentru a se odihni întru Dânsul, aşa cum afirma Fericitul Augustin: «Ne-ai făcut pentru Tine Doamne şi neliniştit este sufletul nostru până ce se va odihni întru Tine». Această pornire interioară este asociată de Sfântul Vasile cel Mare cu virtutea: «Nu mic este folosul sădirii în sufletele tinerilor a unei înrâuriri şi obişnuinţe cu virtutea […] ea este singurul bun care nu se pierde, rămânând atât celui în viaţă, cât şi celui ce i s-a sfârşit viaţa» (Sfântul Vasile cel Mare, Omilii şi Cuvântări, Traducere de Pr. Prof. Dumitru Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucureşti, 2004, p. 361, 365). De aceea, singurul lucru pe care Mântuitorul îl doreşte inima noastră, o inimă înfrântă și smerită pe care niciodată nu o va urgisi, aşa cum spune psalmistul. Prin urmare, tânărul de astăzi trebuie să aibă această preocupare: de a-şi păstra inima pentru Dumnezeu, de a deosebi mierea de otravă”. În cea de-a doua parte a conferinţei, IPS Părinte a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi.

Cu prilejul conferinţelor duhovniceşti, credincioşii participanţi au avut ocazia să admire, în holul căminului preoţesc „Renaşterea”, o expoziţie de icoane bizantine, realizate de studenţii ascorişti sub îndrumarea artistului Ionuț Dumitrașcu, profesor de arte plastice la Colegiul Național „Ștefan Velovan”.

sursa: mitropoliaolteniei.ro