Au debutat conferinţele preoţeşti de la Durău

Arhiepiscopia Iaşilor

Au debutat conferinţele preoţeşti de la Durău

    • Au debutat conferinţele preoţeşti de la Durău
      Pr. Mircea Stoleriu: „Pregătirea pentru viaţa de familie trebuie să implice responsabil familia, şcoala, mass-media şi Biserica“

      Pr. Mircea Stoleriu: „Pregătirea pentru viaţa de familie trebuie să implice responsabil familia, şcoala, mass-media şi Biserica“

    • Au debutat conferinţele preoţeşti de la Durău
      Pr. Toma Gradinaciuc: „Oricât de mare ar fi durerea familiei şi dorinţa de a fi botezat copilul mort, acest lucru nu se mai poate întâmpla“

      Pr. Toma Gradinaciuc: „Oricât de mare ar fi durerea familiei şi dorinţa de a fi botezat copilul mort, acest lucru nu se mai poate întâmpla“

La Centrul Cultural-Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău a debutat, duminică seara, seria conferinţelor preoţeşti din acest an, cu titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". Ieri-dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. Astăzi, sesiunea de discuţii va debuta la ora 10:00 şi va fi precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan.

La prima serie a întrunirilor, organizată de Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat preoţi din Protopopiatul Iaşi 1. În deschiderea oficială a conferinţei, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare, în care a explicat că, "prin Taina Sfântului Botez şi prin toate celelalte izvoare de har ale Bisericii, Mântuitorul Hristos - Cuvântul vieţii veşnice devine prezenţă în inima fiecărui creştin, ca o potenţialitate care aşteaptă să se dezvolte". "Creştinul, fiind membru al preoţiei universale, primeşte responsabilitatea păstrării, cunoaşterii, trăirii şi mărturisirii Cuvântului vieţii veşnice, despre care face pomenire Evanghelia de astăzi (n.r. - ieri). Pentru preoţi, responsabilitatea primirii şi mărturisirii Cuvântului vieţii veşnice este mult mai mare. Pentru preoţi, Cuvântul vieţii veşnice ar trebui să fie un dat pe care îl cunoaştem şi îl mărturisim după propria putere. Cuvântul vieţii veşnice, care ar trebui să definească viaţa oricărui creştin botezat, nu este cunoscut de om. Aţi constatat, în general, că enoriaşii din parohiile pe care le păstoriţi cunosc foarte puţin din Cuvântul vieţii veşnice. Consider că a fost inspirat gândul ca, anul acesta, să fie chemată conştiinţa ortodoxă din ţară să se aplece asupra familiei. Nu poţi vorbi de familie dacă nu faci referire la Taina Sfântului Botez şi la Taina Sfintei Cununii", a subliniat IPS Teofan.

"Taina Sfântului Botez - provocări pastorale actuale"

În continuare, pr. Toma Gradinaciuc, de la parohia "Sfântul Apostol Toma", din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, a susţinut referatul cu tema "Taina Sfântului Botez - provocări pastorale actuale", făcând referire la sfinţirea vieţii, care se dobândeşte în Biserică prin Sfintele Taine şi efort personal. Pr. Toma Gradinaciuc a enumerat mai multe elemente care trebuie luate în considerare în ceea ce priveşte Taina Sfântului Botez, normele canonice, rânduielile bisericeşti, avort ş.a. "Cei care administrează Botezul numai prin turnare săvârşesc lucrări nedepline, lăsate pe seama iconomiei Bisericii. Numai un Botez săvârşit după toată rânduiala Bisericii este complet, deplin, eficient prin efectele sale, iar validitatea lui nu este pusă la îndoială. În unele cazuri, răspunderea pentru aceste acte incomplete este aruncată pe comunitate sau familie, care ar refuza afundarea pruncilor din diferite motive. Oare ne vom putea justifica şi în faţa lui Dumnezeu? Pentru ca Botezul să fie complet şi deplin eficient trebuie să cuprindă întreaga rânduială. Nu se poate omite nimic fără a păgubi pe cel care primeşte această Sfântă Taină. Nu se pot omite exorcismele, sfinţirea apei sau rugăciunile din rânduiala Botezului. Ni se pun multe întrebări în legătură cu copiii morţi nebotezaţi sau avortaţi. În nici unul dintre aceste cazuri nu se poate săvârşi Sfânta Taină a Botezului, pentru că de ea nu beneficiază decât oamenii vii. Oricât de mare ar fi durerea familiei şi dorinţa de a fi botezat copilul mort, acest lucru nu se mai poate întâmpla. Grija Bisericii se îndreaptă acum către familie, îndeosebi către mama copilului, care primeşte şi un canon de pocăinţă. Soarta sufletului copilului rămâne în grija lui Dumnezeu", a remarcat pr. Toma Gradinaciuc.

"Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie"

Sesiunea a doua a întâlnirilor a fost dedicată Tainei Sfintei Cununii. Părintele Mircea Stoleriu, de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul ieşean Galata, a susţinut referatul cu tema "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". Expunerea a avut mai multe subpuncte, ce au abordat următoarele probleme sau situaţii: alegerea mirelui sau a miresei, iubirea ca temei al alegerii şi hotărârii căsătoriei, scopul căsătoriei, nenaşterea de prunci, alegerea naşilor, ziua în care urmează să aibă loc cununia ş.a. "Normalitatea ar fi ca pregătirea pentru viaţa de familie, care este celula de bază a societăţii şi a Bisericii, să implice responsabil familia, şcoala, mass-media şi Biserica. Din nefericire, unele segmente ale societăţii, dacă au o contribuţie, aceasta este minoră şi difuză şi, cel mai adesea, negativă", a afirmat, în debutul alocuţiunii, pr. Mircea Stoleriu. Expunerea în plen a acestei teme a fost urmată de ateliere pe teme de discuţii şi de prezentarea concluziilor.

Sesiunea a III-a a abordat modul în care se desfăşoară prima întâlnire dintre preot şi viitorii miri, iar la sesiunea a IV-a s-a discutat despre a doua întrevedere a celui care va săvârşi Taina Sfintei Cununii cu cei doi tineri. Fiecare întrunire în plen din cadrul unei sesiuni a fost completată de rularea unui film.

Sesiunea a V-a, care va debuta astăzi, la ora 10:00, va fi precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan. Conferinţa se va încheia cu sesiunea a VI-a, dedicată metodelor şi tehnicilor în consilierea pentru căsătorie.