Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

Arhiepiscopia Iaşilor

Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

    • Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni
      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

    • Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni
      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

    • Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni
      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

    • Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni
      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

      Au debutat sărbătorile sfinţilor nemţeni

Prima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni, sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ s-a bucurat de prezenţa a cinci ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Peste o mie de credincioşi au participat la slujba Aghesmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului şi la Sfânta Liturghie, săvârşite pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului, locaş ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. O galerie foto de la eveniment puteţi accesa aici.

Pelerini din toată ţara, dar şi din afara graniţelor, veniţi individual, dar şi în grupuri organizate, au participat ieri la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a cinci ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care au oficiat Sfânta Liturghie înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi preoţi profesori ai seminarului, cât şi stareţi ai mănăstirilor din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului nemţean şi de un grup de monahii de la Mănăstirea Paltin - Petru Vodă.

Pelerinajul - adevăratul concediu

Cuvântul de învăţătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a subliniat că pelerinajul reprezintă adevărata formă de odihnă, atât sufletească, cât şi trupească: „Credem că aceia care încearcă să se odihnească fără de Dumnezeu, chiar împotriva lui Dumnezeu, iar această perioadă de concediu este trăită de ei în ospeţe şi în beţii, se întorc la casele lor şi obosiţi, şi frământaţi, şi în confuzie în continuare. Cei care împlinesc aceste zile într-un mod omeneşte acceptabil, dar fără de Dumnezeu, se întorc probabil odihniţi, dar frământarea şi confuzia rămân în sufletele lor. Cei care însă încearcă să trăiască aceste zile cu Dumnezeu, să-şi odihnească trupul după o perioadă grea la serviciu, în familie şi în societate, dar să fie şi în legătură cu Dumnezeu, avem încredinţarea - şi mulţi creştini mărturisesc acest lucru - că reuşesc să primească şi odihnă, să depăşească şi zbuciumul şi confuzia lăuntrică, după care îşi iau crucea vieţii lor cu mai mult curaj, cu mai multă determinare şi cu mai multă îndrăzneală sfântă întru cele ale lui Dumnezeu. Avem aceste trei zile de pelerinaj - sărbătoarea Neamţului, a Ceahlăului şi a Sfintei Teodora, prăznuită atât la Sihla, cât şi la Sihăstria - şi trebuie să încercăm prin mila Domnului să ne odihnim întru El, adâncindu-ne în taina vieţii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, taină care poate fi văzută zugrăvită şi pe zidurile bisericii acestui seminar teologic“.

Slujba de ieri a avut şi o hirotonie, tânărul diacon Ciprian Păvăleanu fiind preoţit de IPS Teofan pe seama Parohiei Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamţ.

2015 - anul sfinţirii bisericii seminarului teologic de la Mănăstirea Neamţ

La finalul slujbei, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, a mulţumit tuturor celor care au participat la hramul instituţiei şi a amintit de două momente aniversare ce au făcut din sărbătoarea din acest an una deosebită. De asemenea, părintele Mihoc a menţionat faptul că anul viitor, pe 5 august, se are în vedere sfinţirea bisericii: „A fost o zi cum nu se poate mai frumoasă din punctul de vedere al atmosferei, dar şi din punct de vedere duhovnicesc. Şi cred că aşa a rânduit Sfântul Ioan Iacob, fiindcă astăzi se împlinesc 20 de ani de când s-a sfinţit locul pentru biserica seminarului nostru. De asemenea, se împlinesc 15 ani de când a venit Sfântul Ioan cu trupul aici, fiindcă în 1999, pe 5 august, a fost adusă o părticică din sfintele sale moaşte. Menţionăm că la finalizarea picturii exterioare, intenţionăm să sfinţim biserica seminarului pe data de 5 august a anului viitor. Vor fi la anul nişte manifestări deosebite, fiindcă se împlinesc 160 de ani de când Alexandru Ghica Vodă a dat gramată de înfiinţare a unei şcoli cu toată rânduiala legală şi didactică aici, la Mănăstirea Neamţ“.

Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început sărbătorile sfinţilor nemţeni. Acestea vor continua azi, cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, şi mâine, 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla.