Bucurie pentru 500 de copii la Mănăstirea Hadâmbu

27 Decembrie 2012 22:19 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor
 

În ajunul Crăciunului, 500 de copii din satele învecinate Mănăstirii Hadâmbu au primit daruri de la Moş Crăciun. Cadourile au fost oferite din partea acestei obşti monahale, păstorită de arhimandritul Nicodim Gheorghiţă. Acţiunea a devenit tradiţională, fiind organizată pentru copiii din familiile nevoiaşe.

Moş Crăciun a ajuns anul acesta la 500 de copii din satele aflate în apropierea Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ Hadâmbu, comuna Mironeasa, judeţul Iaşi. Într-un peisaj feeric de iarnă, pe uliţe, se vedeau coborând copiii, unii însoţiţi de părinţii lor, la orele amiezii, cu darurile pe care le-au primit de la Mănăstire.

Andrei din Hadâmbu se întorcea acasă, în satul în care locuieşte, alături de alţi copii. Zgribulit de frig, cu obrajii roşii, având pe chip un zâmbet, s-a lăudat că a primit de la Moş Crăciun, cu care s-a întâlnit la Mănăstirea Hadâmbu, „o căciuliţă şi o pereche de şosete, fructe şi multe dulciuri“.

Maria, elevă la şcoala din Hadâmbu, s-a bucurat că moşul i-a adus rechizite, dulciuri şi îmbrăcăminte.

Doi localnici din satul Hadâmbu i-au însoţit pe cei patru copii ai lor spre străvechea aşezare monahală. Cu lacrimi în ochi, oamenii au spus că, fără sprijin din partea mănăstirii, nu ar fi putut face o bucurie copiilor de Crăciun. Singurul lor venit este alocaţia celor patru prunci pe care îi au. „Nu avem cuvinte să mulţumim părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă, care an de an are grijă de copiii noştri. Pentru noi, mănăstirea este de mare folos şi ne ajută mereu. De multe ori, din cauza lipsurilor materiale, mergem să luăm masa în trapeza mănăstirii“, au afirmat părinţii celor patru copii.

Strădanie din partea obştii

Copiii din sate au fost aşteptaţi la Mănăstirea Hadâmbu de Moş Crăciun şi de părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă, cel care a readus tradiţia colindului în satul Hadâmbu. După ce au colindat, ei au primit de sub brad daruri, îndreptându-şi apoi gândurile de recunoştinţă pentru această osteneală. Mănăstirea Hadâmbu, de peste două decenii de când a fost reînfiinţată, poartă de grijă în fiecare an de oamenii săraci, atât la marile praznice de peste an, cât şi în duminici. „Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos este o bucurie atât pentru cei bogaţi, cât şi pentru cei săraci. Consider că oamenii pot fi fericiţi şi mulţumiţi sufleteşte în perioada Crăciunului dacă îşi aduc aminte de cei nevoiaşi, de cei sărmani şi neajutoraţi. Zona noastră este una dintre cele mai sărace din Moldova. An de an, obştea noastră doreşte să aducă lumină şi bucurie în casele celor săraci. În primul rând ne gândim la pruncii acestor familii. M-aş bucura ca tot creştinul, după a lui putere, să facă o faptă bună pentru copiii săraci sau orfani, pentru cei săraci sau pentru văduvi. Mergând prin satele din jurul mănăstirii, am constatat că sunt prea mulţi copii decât ceea ce putem face noi pentru ei. Puterea noastră este mai mică, iar strădania pentru aceste daruri a fost a micii obşti“, a remarcat arhim. Nicodim Gheorghiţă.

„Am avut o copilărie mai puţin fericită, dar frumoasă“

În fiecare an, obştea Mănăstirii Hadâmbu se străduieşte să-i ajute pe copii, dar şi 100 de familii sărace din satele Urşiţa, Schitu şi Hadâmbu. „Este o mare bucurie şi o împlinire ca stareţ, pentru că am avut o copilărie mai puţin fericită, dar frumoasă. Doresc să aduc bucuria, de care nu am avut parte, în sufletele copiilor necăjiţi. Ne străduim din vară să punem deoparte acel puţin pentru a putea face faţă şi să-i bucurăm pe copiii din această zonă care este foarte săracă. Mergând prin sate şi uitându-mă la case, la familiile numeroase pe care le cunosc de 23 de ani, am realizat că liniştea mea sufletească o dobândesc atunci când pot face ceva pentru aceşti oameni. Anul trecut, am ajuns în imposibilitatea de a mai oferi daruri copiilor şi mă gândeam să renunţ. Nu a trecut mult şi am primit un telefon de la un apropiat al mănăstirii care m-a întrebat dacă mai organizăm ceva pentru cei săraci. Persoana respectivă s-a oferit să ne ajute, astfel că Maica Domnului a mijlocit prin rugăciunile ei. Mănăstirea Hadâmbu este o mare binecuvântare pentru satele din vecinătate. Oamenii vin în duminici şi sărbători, dar şi în timpul săptămânii pentru a primi o masă caldă. Duminică de duminică, peste 1.000 de persoane iau masa la Hadâmbu, încercând astfel să-i ajutăm pe oameni după a noastră putere“, a amintit arhim. Nicodim Gheorghiţă.

De la același autor

Ultimele din categorie