IPS Teofan a resfințit Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Bodești

Arhiepiscopia Iaşilor

IPS Teofan a resfințit Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Bodești

    • IPS Teofan a resfințit Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Bodești
      IPS Teofan a resfințit Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Bodești

      IPS Teofan a resfințit Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Bodești

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a resfințit, ieri, 16 mai a.c. Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din parohia Bodești, Protopopiatul Piatra Neamț. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș.

Credincioșii din localitatea Bo­dești, dar și cei din parohiile dimprejur s-au adunat, ieri, 16 mai a.c. la Biserica „Sf. Ierarh Nico­lae“, care a fost resfințită după 125 de ani, când a fost sfințită pri­ma dată. În sunetul clopotelor și al cân­tării „Pre Stăpânul“, soborul de preoți și diaconi, alături de copiii îmbrăcați în costume naționale și de mulțimea de credincioși, l-a întâmpinat pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. Apoi a început slujba de resfințire, mai întâi la exterior, continuând cu târnosi­rea sfintei mese. După ce soborul de preoți s-a închinat mesei sfântului altar, au urmat credincioșii, atât bărbați, cât și femei. Pentru cei mai mulți creștini, trecerea prin sfântul altar reprezintă un moment deosebit de emoționant.

Sfânta Liturghie a fost săvâr­șită de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi, lângă lăcașul de cult resfințit. Co­rul „Imperialii“ al Seminaru­lui Te­ologic Liceal Ortodox „Sf. Îm­pă­rați Constantin și Elena“ din Pia­tra Neamț a oferit răs­pun­surile la strană. După citirea Sfintei E­vanghelii, Părintele Mitropolit Teo­fan a ținut un cuvânt de învă­ță­tură în care a vorbit despre testamentul pe care l-a lăsat Mântui­to­rul Hristos lumii. „Hristos s-a ru­gat ca om, deși era și Dumnezeu adevărat, lui Dumnezeu Tatăl pentru apostoli și pentru toți creș­tinii ca să aibă viața veșnică. «Și aceasta este viața veșnică: Să Te cunoas­că pe Tine, singurul Dum­ne­zeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis» (Ioan 17, 3). Mântuitorul Hristos lasă acest testament pentru «ca să fie de­pli­nă bucuria» Lui întru dânșii. Ce bucurie poate să fie în inima unui om care nu-L cunoaște pe Dumne­zeu, care nu se deschide spre ha­rul care zidește bucuria înlăuntrul omului. Hristos mai roagă pe Dum­nezeu Tatăl ca toți să fie una, creștinii să fie uniți în credință, nădejde și dragoste“, a explicat IPS Teofan, care a mai amintit faptul că în calendarul Bisericii noas­tre au fost pomeniți, ieri, Sfin­ții Părinți de la Sinodul I Ecu­me­nic. După Sfânta Litur­ghie, pr. Du­mitru Ailincăi, protoiereul Pro­topopiatului Piatra Neamț, a citit hrisovul de resfințire, după care au fost susținute mai multe alo­cu­țiuni. Părintele paroh Ioan Burlea și pr. slujitor Adrian Jipa au pri­mit rangul de iconom stavrofor, în timp ce alți credincioși, care s-au evidențiat în susținerea lucrărilor de reconsolidare a bisericii, au pri­mit distincții de vrednicie.

Construcția lăcașu­lui de închinăciune a început în anul 1875, fiind sfințită după cuce­ri­rea independenței de stat a României, în anul 1885, de către episcopul Hușilor, Silvestru Bă­lă­nescu. Pictura a fost executată de către pictorul Nicolae Săvinescu. Catapeteasma este sculptată din lemn de tei, fiind restaurată între anii 2000-2005. Prid­vo­rul sfântului lăcaș fusese adă­u­gat între anii 1909-1910 și pictat în anul 2004, fațada fiind executată în anul 1992. Între anii 1995-2000 s-a ridicat casa paro­hi­ală pentru două familii, iar în­tre anii 2008-2009 a fost constru­ită casa de prăznuire și s-au pavat aleile din curtea sfântului lă­caș. Lu­crările au fost coordonate și sus­ținute de către pr. Ioan Bur­lea, pr. Adrian Jipa, consi­liul pa­rohial, Consiliul Local Bo­dești, dar și de credincioși.

(Constantin CIOFU)