Maica Domnului „Prodromița“ venerată la Biserica Toma Cozma

Arhiepiscopia Iaşilor

Maica Domnului „Prodromița“ venerată la Biserica Toma Cozma

    • Maica Domnului „Prodromița“ venerată la Biserica Toma Cozma
      Maica Domnului „Prodromița“ venerată la Biserica Toma Cozma

      Maica Domnului „Prodromița“ venerată la Biserica Toma Cozma

Ieșenii au posibilitatea să participe în fiecare miercuri și duminică la slujba Acatistului Maicii Domnului „Prodromița“ în Biserica cu hramurile „Sf. Ap. Toma“ și „Sf. Ecaterina“ - Toma Cozma din Iași.

Ieșenii au posibilitatea să participe în fiecare miercuri și duminică la slujba Acatistului Maicii Domnului „Prodromița“ în Biserica cu hramurile „Sf. Ap. Toma“ și „Sf. Ecaterina“ - Toma Cozma din Iași. Cu acest prilej, credincioșii se pot închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița“, copie după icoana din Muntele Athos.

Schitul Prodromul, cel mai mare așezământ monahal românesc de la Muntele Athos, a serbat pe 12 iulie minunea care a consacrat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița“, cea nefăcută de mână omenească. Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de priveghere și o procesiune care are în centrul rugăciunilor icoana Maicii Domnului „Prodromița“, înaintemergătoarea noastră, adică cea care călăuzește, îndrumă, povățuiește pe creștini spre mântuire. La Biserica Toma Cozma din Iași, credincioșii se pot închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița“ în copie, pe care pr. paroh Mihai Mărgineanu a primit-o personal de la duhovnicul său, arhim. Clement Haralam, viețuitor la Muntele Athos. Această icoană poartă deopotrivă și pecetea Mănăstirii Prodromul de la Athos, dar și semnătura arhim. Petroniu Tănase, starețul Schitului Prodromul.

„Intensificăm cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și astfel întărim evlavia creștinilor“

În cinstea icoanei „Prodromița“, la Biserica Toma Cozma din Iași a fost oficiată Sfânta Liturghie pe 12 iulie, fiind al treilea an de când s-a început cinstirea într-un mod special a acestei sărbători. În fiecare miercuri și duminică va fi oficiat Acatistul Maicii Domnului „Prodromița“, iar de la 1 august, când va începe postul Adormirii Maicii Domnului, se va sluji în fiecare seară Paraclisul Maicii Domnului. În timpul slujbelor, copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița“ va fi așezată spre închinare. „Este nevoie ca în această perioadă de vară să intensificăm cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și astfel întărim evlavia creștinilor. Creștinii au primit cu multă bucurie faptul că s-a dorit marcarea acestei sărbători la noi în parohie. Această evlavie pe care încercăm să o promovăm prin intermediul acatistului și al cinstirii icoanei are la rădăcină o minune care s-a petrecut la Iași în 1863. Icoana «Prodromița» este consacrată în Sfântul Munte Athos, iar noi am primit-o ca o binecuvântare din partea Mănăstirii Prodromul. Reproduce întru totul nu doar partea de pictură a icoanei, ci icoana în totalitate prin faptul că este îmbrăcată în argint aurit, având câteva pietre prețioase. Icoana poartă semnătura de binecuvântare a părintelui Petroniu Tănase și a fost sfințită la Mănăstirea Prodromul. Această sfântă icoană pune în evidență și o altă trăsătură a Maicii Domnului, aceea de călăuză pentru noi. Ea ni se oferă, prin această perspectivă a icoanei sale făcătoare de minuni, călăuzitoare pe calea vieții la vreme de încercare“, a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu.

Maica Domnului și-a pictat singură chipul

După întemeierea Mănăstirii Prodromul, la jumătatea secolului al XIX-lea, ieroschimonahul Nifon a dorit să înzestreze schitul cu o icoană a Fecioarei Maria, care să fie ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș, așa cum au toate mănăstirile athonite. Pentru că nici un pictor nu corespundea dorinței starețului român, a fost căutat în Moldova un meșter capabil de realizarea acestei lucrări. Iordache Nicolau din Iași a fost cel ales pentru a lucra icoana Maicii Domnului. Lucrul la icoană mergea bine. Meșterul ajunsese la pictarea chipurilor, dar aici s-a oprit. Toate încercările pe care le făcuse pentru zugrăvirea fețelor din icoană au însemnat tot atâtea eșecuri. Cuprins de deznădejde, pictorul a acoperit cu o pânză icoana neterminată și, mâhnit, fără să mănânce sau să bea ceva, s-a adâncit în rugăciune. A doua zi de dimineață, zugravul ieșean a intrat în atelier cu gândul că va izbuti să termine lucrarea încredințată de părinții athoniți. Dar, minune, luând pânza de pe icoană, a descoperit chipul pictat al Maicii Domnului, nefăcut de mână, strălucitor. Au fost anunțați călugării români din Athos și toți văzând icoana s-au închinat cu evlavie, spunând: „Cu adevărat, mare dar ne-a făcut Maica Domnului!“. Până a ajuns în Sfântul Munte, această icoană a fost un izvor de vindecare pentru mulți dintre cei care s-au rugat înaintea ei. Oameni bolnavi și neputincioși veneau și se închinau la icoană, apoi erau stropiți cu agheazmă, după care plecau acasă sănătoși. Chiar domnitorul Ioan Cuza, auzind despre ea, a zis: „Să se oprească icoana în țară, pentru că aici s-a făcut minunea pictării chipului Maicii Domnului“. Dar icoana a ajuns în Sfântul Munte, la schitul românilor din Athos, și a primit numele de Maica Domnului „Prodromița“. (Constantin CIOFU)