Părintele Dumitru Furtună, comemorat la Seminarul Teologic Dorohoi

27 Februarie 2013 07:07 Arhiepiscopia Iaşilor
 

Marți, 26 februarie 2013, s-au împlinit 123 de ani de la nașterea părintelui Dumitru Furtună (26 februarie 1890-15 ianuarie 1965), renumit cărturar, etnograf, istoriograf şi folclorist.

Cu această ocazie, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi s-a săvârșit slujba de pomenire, în paraclisul din incinta Seminarului, în amintirea marelui cărturar care a pus bazele Seminarului Teologic din Dorohoi. În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele director Constantin Muha a elogiat personalitatea întemeietorului „școlii de la răscruci”, cum era numit Seminarul în urmă cu 90 de ani.

Manifestarea a continuat în Sala Albă a Seminarului, unde elevii au prezentat materiale despre viaţa,  opera şi activitatea Părintelui Dumitru Furtună.
Domnul profesor Ilarion Mandachi, autorul mai multor volume despre istoria orașului Dorohoi, prezent la manifestare, a vorbit despre părintele Dumitru Furtună, aducând „un pios omagiu acestui suflet mare al Dorohoiului, al cărui nume trebuie imortalizat pentru posteritate”. În continuare, părintele spiritual Ionuț Apetrei a vorbit apoi despre portretul duhovnicesc al părintelui Dumitru Furtună și despre valorile pe care le-a promovat și pe care le-a transmis celor care l-au cunoscut.

La final, membrii Cenaclului Haris, din cadrul Seminarului dorohoian, au prezentat sceneta „Credința, învățătura și hărnicia”, după povestea cu același nume, inclusă în volumul de  povestiri culese de părintele Dumitru Furtună din satele aflate în nordul Moldovei.

Această activitate se înscrie în șirul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înființarea Seminarului Teologic din Dorohoi (1923), și a 20 de ani de la reînființare (1993).  (Pr. Crețu Vasile Ionuț, consilier educativ)

Ultimele din categorie