Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

    • Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură
      Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

      Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

    • Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură
      Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

      Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

    • Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură
      Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

      Parohia Precista 3 - matcă de slujire, cateheză şi cultură

Printre parohiile tinere din Protopopiatul Piatra Neamţ se numără şi Precista 3, ocrotită de Maica Domnului. Matcă de slujire, cateheză şi cultură, această parohie vine în întâmpinarea tuturor credincioşilor iubitori de linişte, informaţie duhovnicească şi meditaţie către Dumnezeu.

Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ Precista 3 din Piatra Neamţ organizează săptămânal o oră de formare duhovnicească a tinerilor, în cadrul proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“. Multe dintre temele de anul acesta sunt legate de marii duhovnici ai mănăstirilor nemţene, locaşuri de cult vizitate rând pe rând de către grupa de cateheză parohială.

Mărturii ale copiilor despre Euharistie din propria experienţă

Mai mult de atât, la începutul iernii, în seara zilei de 4 decembrie 2014, în paraclisul Parohiei Precisa 3 a fost organizată o cateheză demonstrativă cu tema „Ce este Sfânta Împărtăşanie?“, care s-a înscris în faza a doua de implementare a programei catehetice eparhiale în parohii. „Am rămas plăcut impresionat de implicarea copiilor , mai ales că ei au oferit mărturii despre Euharistie din propria experienţă, ceea ce este cu adevărat de remarcat. Metodele de lucru şi exerciţiul catehetic repetat au evidenţiat o lucrare bună şi o familiaritate ziditoare a grupului catehetic parohial. Extragerea concluziilor şi a explicaţiilor pe baza unui pasaj biblic, prin vocile copiilor şi modul în care aceşti tineri trăiesc credinţa, este o normalitate spre care noi trebuie să tindem. Cateheza a avut logică şi un parcurs intuitiv. Copiii sunt bine pregătiţi şi au adus materiale bibliografice consistente de la părinţii bisericeşti români (Arsenie Papacioc, Ilie Cleopa, Dumitru Stăniloae, Ioanichie Bălan) despre Euharistie şi pregătirea creştinilor pentru primirea acestei Sfinte Taine. S-au folosit istorioare şi copiii au implicat prin diferite întrebări preoţii şi profesorii invitaţi. În concluzie, pot spune că tinerii din Parohia Precista 3 sunt dornici de cateheză şi că se observă rezultatele participării lor la program, fiindcă au proprietatea termenilor şi un limbaj religios foarte bun“, ne-a detaliat părintele Ştefan Zaharia, coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra Neamţ.

Broşura „Poezii şi rugăciuni către Maica Domnului alcătuite de copii“

În prezent, Parohia Precista 3 desfăşoară un proiect catehetic prin intermediul părintelui paroh Sorin Paul Vieru şi al copiilor din grupa de cateheză parohială. El se înscrie în concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ al Patriarhiei Române, care urmăreşte să educe copiii, în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă. Astfel, fiecare copil compune o poezie către Maica Domnului, o rugăciune către Maica Domnului şi pictează o icoană cu Maica Domnului. Aceste creaţii sunt publicate în broşura „Poezii şi rugăciuni către Maica Domnului alcătuite de copii“. Această broşură - rodul muncii şi dragostei copiilor şi părintelui - va aduna o sumă de bani din care se vor cumpăra icoane ce vor fi oferite persoanelor vârstnice şi bolnavilor din parohie. „Prin acest proiect, urmărim să facem misiune şi un ajutor duhovnicesc, să bucurăm sufleteşte câţiva oameni, care au nevoie de noi. Noi avem şi fondul de ajutorare «Milostenia» din care sunt ajutaţi cei aflaţi în nevoi, atât din parohie cât şi din afara ei“, ne-a declarat părintele paroh.

Totodată, Parohia Precista 3 editează revista parohială „Glasul Sfinţilor Părinţi“, ajunsă deja la al 279-lea număr. Din cuprinsul acestei reviste „ce cuprinde învăţături creştin-ortodoxe de suflet mântuitoare“, după cum ne informează antetul, fac parte rubricile duhovniceşti: „Cuvintele Sfinţilor“, „Vieţile Sfinţilor“, „De vorbă cu sfinţii închisorilor“, „Convorbiri duhovniceşti“, „Paginile copiilor“, dar şi cele de informaţie parohială: „Despre activităţile parohiale la care vă invităm să participaţi“ şi „Despre revista şi biserica noastră“. Revista apare bilunar şi este oferită gratuit la paraclisul parohiei, precum şi la Biserica „Sfântul Spiridon“ - Spital, Mănăstirea Pângăraţi, Dispensarul nr. 5 Piatra Neamţ, Magazinul „Doxologia“ din Piatra Neamţ, la librăriile „Humanitas“, „Hogaş“, „Aurora“, „Cetatea Doamnei“ din Piatra Neamţ şi în reţeaua librăriilor Bibliopolis din Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Roman şi Bicaz.

Filme documentare, prezentări de cărţi şi citire la Psaltire

Ieri, 22 februarie 2015, după slujba Paraclisului Maicii Domnului, la Parohia Precista 3 din Protopopiatul Piatra Neamţ a fost vizionat un film documentar despre Sfântul Paisie Aghioritul şi a fost prezentată cartea Sfântului numită „Epistole şi alte texte“. Amintim că biblioteca parohială a acestei cumunităţi numără peste 600 de titluri şi peste 100 de CD-uri, la care se adaugă săptămânal minimum o carte. De asemenea, în fiecare sâmbătă după-amiază, între orele 15:00-17:00, în paraclis este organizat un cenaclu, în care se poartă discuţii duhovniceşti, coordonate de poetul Marius Iordăchioaia.

Seara mamelor creştine este un alt proiect la care părintele Sorin Vieru ţine foarte mult: „Ne-am gândit să ne întâlnim o dată pe lună cu mămicile, viitoarele mămici şi cu orice creştină indiferent de vârstă, să vorbim despre lucruri duhovniceşti şi nu numai, legate de viaţa duhovnicească, de copii, de viaţa de familie etc. Fiecare întâlnire are o temă de dezbătut şi un invitat sau mai mulţi, urmărind să ne folosim de cele vorbite şi în viaţa noastră de zi cu zi. Următoarea întâlnire va fi undeva pe la sfârşitul lunii martie“. În Parohia Precista 3 se desfăşoară şi momente de rugăciune care implică întreaga comunitate, dincolo de slujirea Sfintei Liturghii, a Tainei Sfântului Maslu şi a Vecerniei. Unul dintre aceste momente este slujba Privegherii cu citire la Psaltire. Un grup de tineri şi-au propus ca în fiecare vineri seara de la ora 22:30 până în jurul orei 1:00 să citească împreună câteva catisme din Psaltire, urmând rugăciuni către Maica Domnului. „Prin rugăciune se rezolvă toate, de aceea ne-am gândit la o rugăciune comună pentru bunul mers în parohie, în comunitatea noastră, şi pentru a cere ajutor de la Maica Domnului pentru noua biserică. Astfel, am dăruit la peste 400 de familii din parohie câte un acatist al Acoperământului Maicii Domnului pentru a fi citit de toată lumea în acelaşi timp. Astfel, citim cu toţii, dar fiecare la casa sa, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, în ultima zi de luni din fiecare lună, seara după ora 21:00. Mai precis în zilele următoare din 2015: 26 ianuarie, 23 februarie, 30 martie, 27 aprilie, 25 mai, 29 iunie, 27 iulie, 31 august, 28 septembrie, 26 octombrie, 30 noiembrie şi 28 decembrie“, a adăugat părintele Sorin Vieru. (Preot Ştefan Zaharia, Tudorel Rusu)

Citește despre: