Parohia Rădăeşti, un model de solidaritate în credinţă

Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia Rădăeşti, un model de solidaritate în credinţă

    • Parohia Rădăeşti, un model de solidaritate în credinţă
      O biserică construită la 1854 de oamenii locului

      O biserică construită la 1854 de oamenii locului

    • Parohia Rădăeşti, un model de solidaritate în credinţă
      Pr. paroh Răzvan Acostioaie

      Pr. paroh Răzvan Acostioaie

Parohia Rădăeşti din comuna Bogdăniţa este formată din circa două sute de familii şi aparţine de Protopopiatul Bârlad al Episcopiei Huşilor. La finele anului 2010, pe seama acestei parohii a fost hirotonit preotul Andrei Răzvan Acostioaie, cel care a reuşit, în mai puţin de un an, să strângă lângă el enoriaşii şi să facă împreună lucruri ce păreau de nemişcat înainte de venirea sa acolo.

Ca în multe alte sate din zona Moldovei, şi oamenii din Rădăeşti, comuna Bogdăniţa, judeţul Vaslui, se confruntă cu lipsuri mari. Mai ales greutăţile privitoare la găsirea unui loc de muncă i-au determinat pe mulţi dintre tinerii sau oamenii în putere să-şi caute un viitor în alte zone, lăsând satul în „amorţire“, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Astăzi, parohia Rădăeşti este una formată în general din oameni în vârstă şi cu o situaţie materială precară. „Sunt însă oameni inimoşi, oameni cu credinţă, alături de care am încercat să vedem nu doar problemele cu care ne confruntăm, ci şi ce ne stă în putere să facem fiecare, pentru a avea o viaţă mai bună“, spune părintele Răzvan Acostioaie.

Primul lucru pe care l-a făcut în urmă cu un an, atunci când a fost numit paroh la Rădăeşti, a fost acela de a se îngriji de starea bisericilor din comunitatea pe care avea să o păstorească, socotind acest lucru ca o datorie care trebuie dusă la bun sfârşit. „În parohia noastră avem două biserici: Biserica cu hramul «Sfântul Nicolae», construită la 1854, şi o filie a parohiei, Biserica-monument istoric «Sfinţii Trei Ierarhi», construită în 1839. Ambele lăcaşe au fost ridicate din osteneala enoriaşilor din această zonă, cu materialele pe care le-au avut la îndemână atunci. Mai ales Biserica «Sf. Nicolae» se afla, la venirea mea aici, într-o stare avansată de degradare, fiind, practic, în pericol de surpare. Anul acesta, cu binecuvântarea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, am început un amplu proces de renovare şi consolidare, pentru ca biserica noastră, o biserică cu o istorie destul de lungă, să dăinuiască mulţi ani de acum înainte“, spune părintele Acostioaie.

În procesul de renovare şi consolidare, părintele paroh a precizat că se au în vedere construirea, în interiorul bisericii, a şaisprezece stâlpi de susţinere, turnarea unei centuri de rezistenţă, înlocuierea duşumelii, consolidarea pereţilor interiori şi exteriori cu plasă şi tencuială, schimbarea geamurilor şi uşilor de acces în sfântul lăcaş şi amenajarea curţii interioare.

„În toamnă, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom face slujba de resfinţire“

Pe lângă lucrările menţionate, parohul din Rădăeşti spune că se doreşte nu doar consolidarea şi renovarea bisericii, dar şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult. „Dacă ne-am apucat de acest lucru, vrem să-l ducem la bun sfârşit aşa cum trebuie. Vom achiziţiona un candelabru, iconostase noi, obiecte de cult şi douăzeci de icoane care să împodobească pereţii, pe care le-am comandat la Mănăstirea Neamţ. De asemenea, atunci când vom fi pregătiţi material, ne-am dori să înveşmântăm biserica şi cu o pictură nouă. Până atunci însă, vrem să finalizăm toate lucrările demarate până la începutul verii, pentru ca, în toamnă, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facem slujba de resfinţire. Umblând la sfânta masă din altar, n-am găsit nici un semn că biserica ar fi fost sfinţită, la construirea ei sau ulterior, pe parcursul anilor, de vreun ierarh. De aceea, atunci când vom fi gata de sfinţire, ne-am bucura să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. Pentru comunitatea noastră, prezenţa la Rădăeşti a ierarhului nostru ar reprezenta încununarea tuturor eforturilor pe care le-am săvârşit“, spune pr. Răzvan Acostioaie, care mai precizează că, odată cu biserica, se va resfinţi şi casa parohială, construită în 1856, rămasă în paragină în ultimii 17 ani, dar reconsolidată şi renovată integral în cursul anului trecut.

„Toate aceste lucruri pe care le-am reuşit într-un timp atât de scurt nu ar fi fost posibile fără evlavia şi ajutorul enoriaşilor, pentru că noi nu am avut nici un ajutor din altă parte. Împreună cu oamenii de aici am stabilit ce şi cum trebuie să facem, alături de ei am realizat şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor şi le mulţumesc mult pentru implicarea de care au dat dovadă. Eu le consider rodiri ale harului lui Dumnezeu, care a lucrat şi lucrează în fiecare credincios sau donator. Enoriaşii au înţeles că biserica este casa sufletului nostru, casa rugăciunii şi a tuturor mângâierilor, locul unde ne înălţăm sufleteşte şi unde ne ostoim zbuciumările cele pământeşti“, spune pr. Răzvan Acostioaie.

Oamenii, încurajaţi să se ajute între ei

Pe lângă lucrările administrative pe care se străduie să le ducă la bun sfârşit în următoarea perioadă, parohul din Rădăeşti nu-şi neglijează nici îndatoririle misionare şi duhovniceşti. „Având în vedere că anul acesta a fost declarat de Patriarhia Ortodoxă Română Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, în fiecare vineri din Postul Mare săvârşim Taina Sfântului Maslu pentru enoriaşi. Tot prin implicarea enoriaşilor, ne străduim să-i ajutăm, material şi duhovniceşte, pe acei dintre noi care se confruntă cu cele mai mari lipsuri. Le oferim lemne pentru încălzire, alimente, le cumpărăm medicamente şi alte lucruri trebuincioase. De asemenea, alături de Şcoala «Iorgu Radu» din Bârlad, de Şcoala nr. 1 din comuna Zorleni şi Liceul Pedagocic din Bârlad, suntem implicaţi într-un proiect care îşi propune prevenirea abandonului şcolar, atragerea copiilor la biserică şi implicarea lor în activităţi extracurriculare, cum ar fi taberele de la Miclăuşeni sau Concursul naţional catehetic «Alege Şcoala»“, spune părintele Răzvan Acostioaie.

Citește despre: