„Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“

    • „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“
      „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“

      „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“

    • „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“
      „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“

      „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“

Ieri, 3 octombrie 2012, la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ din Iaşi a debutat seria conferinţelor semestriale preoţeşti de toamnă din Arhiepiscopia Iaşilor, cu întrunirea preoţilor din protopopiatele Iaşi 1 ,Iaşi 2 şi din Protopopiatul Hârlău. Întâlnirea, care a purtat titlul generic „Patimile şi vindecarea lor prin psihoterapia ortodoxă“, a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi l-a avut ca invitat special pe Floyd Frantz, misionar specialist al „Orthodox Christian Mission Center“ din St. Augustine - Florida şi director al Centrului „Sf. Dimitrie“ din cadrul Asociaţiei „Christiana“ a Mitropoliei Clujului.

Prima conferinţă preoţească semestrială de toamnă din Arhiepiscopia Iaşilor din acest an a avut loc la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ şi i-a reunit pe preoţii din protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2 şi jumătate din Protopopiatul Hârlău. Întâlnirea, care a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a avut în prezidiu pe pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pe pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pe pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protoieriei Iaşi 1, pe pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protoieriei Iaşi 2, pe pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protoieriei Hârlău, şi pe Floyd Frantz, misionar specialist al „Orthodox Christian Mission Center“ din St. Augustine - Florida, SUA, şi director al Centrului „Sf. Dimitrie“ din cadrul Asociaţiei „Christiana“ a Mitropoliei Clujului.

În cuvântul de deschidere, IPS Teofan a explicat raţiunea alegerii ca invitaţi ai conferinţelor de toamnă pe nişte misionari din străinătate: „Se poate spune că Biserica Ortodoxă, al cărei Cap este Mântuitorul Iisus Hristos, reprezintă comoara din ţarină, de a cărei importanţă se face referire în Sfânta Scriptură. Ne-a binecuvântat Dumnezeu să ne naştem în această Biserică Ortodoxă, într-o ţară ortodoxă şi, în duh de onestitate, trebuie să recunoaştem că nu întotdeauna conştientizăm existenţa comorii credinţei noastre strămoşeşti, faptul că ortodoxia este firea omului, că numai în dreapta credinţă eşti om în sensul deplin al cuvântului. Spun toate acestea în contextul în care o pătrime dintre enoriaşii noştri sunt plecaţi în străinătate, unde contactul cu învăţături greşite este mult mai prezent. Tocmai de aceea, la întâlnirile preoţeşti din această toamnă am considerat de cuviinţă să aducem ca invitaţi oameni care nu s-au născut ortodocşi, dar care s-au convertit mai târziu la Biserica noastră şi care pot da mărturie despre descoperirea pe care au avut-o şi despre modalitatea în care Ortodoxia este chemată să mărturisească adevărul ei într-un context netradiţional. Doi dintre aceşti oameni sunt Floyd Frantz, invitatul nostru de astăzi, şi pr. George Aquaro, misionar în cadrul «Orthodox Christian Mission Center», care ni se va alătura la următoarele conferinţe“.

„Rezultatul psihoterapiei ortodoxe este curăţia inimii şi experierea lui Dumnezeu“

După cuvântul Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei şi după vizionarea unui film tematic, Floyd Frantz, licenţiat ca psiholog şi consilier în adicţii, în special în problema tratării alcoolismului, a vorbit despre vindecarea patimilor prin psihoterapie ortodoxă, traducerea fiind făcută de Daniel Dascălu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani. Printre altele, invitatul a subliniat diferenţa dintre psihoterapia obişnuită şi psihoterapia ortodoxă, afirmând că „psihoterapia comună este insuficientă, întrucât îl are în centrul ei pe om, iar acesta este copleşit de patimi şi păcate, prescripţia de medicamente în aceste cazuri ducând la o nouă adicţie. Pentru a reuşi să treacă peste adicţia de care este cuprins, omul are nevoie de Dumnezeu, fiindcă el nu se poate vindeca singur. Psihoterapia ortodoxă tocmai acest lucru îl face: îl introduce pe om în spaţiul sacru al existenţei lui, creând sinergia între el şi lucrarea lui Dumnezeu. Rezultatul psihoterapiei ortodoxe este curăţia inimii şi experierea lui Dumnezeu“. Spre finalul discursului său, Floyd Frantz a arătat şi care sunt lucrurile ce duc la patimă, substratul adicţiei: acceptarea păcatelor proprii şi ale celorlalţi, credinţele greşite, ignoranţa universului, lipsa cunoştinţelor elementare despre credinţă, dragoste şi nădejde şi încrederea în lucruri şi nu în Dumnezeu.

Conferinţa a continuat cu o serie de discuţii privind tema propusă şi s-a încheiat cu audienţele primite de IPS Teofan. Totodată, în cadrul întrunirii, preoţii prezenţi au putut achiziţiona cărţi ce tratează problema suferinţei din perspectivă teologică, fiind puse la dispoziţie 34 de titluri.

„Scopul principal al acestor conferinţe este acela de a-i ajuta pe preoţi să înţeleagă acest nou concept de «psihoterapie ortodoxă», foarte dezbătut astăzi în toată lumea ortodoxă, şi să arate că orice persoană care suferă de o anumită dependenţă este un fiu al Bisericii, cu toate că este un fiu risipitor“, a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Următoarea conferinţă semestrială de toamnă din Arhiepiscopia Iaşilor are loc azi, tot la Centrul de Conferinţe „Providenţa“, începând cu ora 9:00, şi va reuni preoţii din protopopiatele Iaşi 3, Paşcani şi cealaltă jumătate din Protoieria Hârlău.