Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci, în parohia Bistra

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci, în parohia Bistra

    • Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci, în parohia Bistra
      Biserica parohiei Bistra - Bicazu Ardelean

      Biserica parohiei Bistra - Bicazu Ardelean

Enoriaşii din parohia Bistra, Protopopiatul Piatra Neamţ, s-au rugat împreună cu preoţii din comuna Bicazu Ardelean în prima zi a lunii august. Momentul de rugăciune din parohia Bistra a fost rânduit întrucât oamenii încă ţin o sărbătoare precreştină numită „Ziua Ursului“.

Prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului a fost sărbătorită în mod deosebit de enoriaşii parohiei Bistra - Bicazu Ardelean, Protopopiatul Piatra Neamţ. Cei şapte preoţi din comuna Bicazu Ardelean au slujit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Naşterea Maicii Domnului“ a parohiei Bistra. Deşi a fost o zi de lucru, peste 100 de enoriaşi au venit la această slujbă. Cu acest prilej, Sfânta Cruce a fost împodobită cu flori şi busuioc, iar în timpul slujbei a fost aşezată spre închinarea credincioşilor. „Oamenii au înţeles importanţa sărbătorii Scoaterea Sfintei Cruci şi au venit la biserică pentru a ne ruga lui Dumnezeu. Cu toţii am mulţumit Celui Preaînalt pentru ploaia pe care ne-a trimis-o, mai ales că suntem într-o perioadă în care seceta face pagube mari atât în zona noastră, cât şi în alte regiuni ale ţării“, a relatat pr. paroh Andrei Armanu. Părintele Pavel Ropotoaia de la parohia Bicazu Ardelean II a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre îngrijirea bolnavilor şi despre Taina Sfântului Maslu. „S-a menţionat că ziua de 1 august, în zona noastră, este numită «Ziua Ursului». Oamenii ţin de obicei această zi ca şi sărbătoare pentru ca animalele lor să fie ferite de atacul urşilor. Părintele Pavel Ropotoaia a subliniat că sărbătoarea creştină de pe 1 august trebuie să aibă întâietate, şi anume Scoaterea Sfintei Cruci. Enoriaşii au primit cu bucurie iniţiativa noastră de a încerca să dăm prioritate sărbătorii creştine din prima zi a lunii august. Oamenii au ascultat cu mult interes cuvântul rostit de pr. Pavel Ropotoaia care a venit cu numeroase exemple de oameni aflaţi în suferinţă şi care au nevoie de rugăciunile noastre“, a adăugat pr. paroh Andrei Armanu.

În parohia Bistra se află în stadiul de construcţie un compex parohial. „Am construit până în prezent clădirea, care are două nivele. La parter avem o sală de mese pictată şi o bucătărie mare. În momentul în care vom avea fondurile necesare, la partea superioară vom amenaja două garsoniere şi un apartament parohial“, a aminit parohul de la Bistra.

Pelerinii care vor coborî de pe Muntele Ceahlău pe 6 august pe la Schitul Stănile se pot închina în biserica parohiei Bistra. De câţiva ani, oamenii sunt aşteptaţi cu apă minerală naturală rece din izvorul Borviz, aflat în localitatea Bistra.