Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, la Roman şi Botoşani

 

Biserica noastră l-a sărbătorit în prima zi a anului 2013 pe Sfântul Vasile cel Mare. În ajunul sărbătorii, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a oficiat Vecernia unită cu Litia în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman. Botoşănenii l-au cinstit pe marele ierarh la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni, 31 decembrie 2012, slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman. În cuvântul de învăţătură adresat preoţilor şi credincioşilor participanţi, PS Ioachim Băcăuanul a îndemnat la păstrarea credinţei noastre, trecând peste problemele care apar. De asemenea, Preasfinţia Sa a subliniat că oamenii trebuie să rămână în dragostea lui Hristos, în tinda Bisericii, unde a apărut şi prima şcoală românească. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a remarcat că în cei peste 600 de ani de la atestarea Episcopiei Romanului au slujit ierarhi vrednici. Preasfinţia Sa i-a amintit în special pe Sfinţii Dosoftei, Teodosie de la Brazi, Pahomie de la Gledin şi Ioan de la Râşca şi Secu.

„Hramul bisericii a fost sărbătorit într-o atmosferă duhovnicească“

La slujba hramului au fost prezente autorităţile locale, alături de Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, care şi-a exprimat dorinţa de a fi alături de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman pentru a finaliza lucrările de construcţie ale bisericii parohiale. „Hramul bisericii noastre a fost sărbătorit într-o atmosferă duhovnicească de mare bucurie. Această atmosferă s-a datorat prezenţei la slujba Vecerniei a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, a celor 25 de preoţi romaşcani şi a numeroşilor credincioşi. Prezenţa ierarhului, a preoţilor din oraşul Roman şi a unui număr impresionant de credincioşi la slujba de seară, în ultima zi a anului 2012, a însemnat pentru noi un prilej de bilanţ. Împreună am adus o rugăciune de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate cele câte a revărsat asupra noastră în anul care s-a încheiat“, a relatat pr. paroh Florin Ţuscanu, care este şi protopop al Protopopiatului Roman. Pe 1 ianuarie 2013 au fost oficiate Utrenia, Acatistul Sfântului Vasile cel Mare şi Sfânta Liturghie, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Cu acest prilej, au fost oferite produse tradiţionale romaşcanilor care s-au rugat împreună la acest moment de sărbătoare. De asemenea, familiile nevoiaşe din parohie au primit pachete cu alimente şi fructe. Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman împlineşte anul acesta nouă ani de la aşezarea pietrei de temelie. În prezent, se lucrează la pictura interioară a lăcaşului de închinăciune, fiind montată catapeteasma. La Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ slujesc în prezent pr. paroh Florin Ţuscanu şi pr. Ionuţ Amarinii.

Daruri pentru bolnavi la hramul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare“ din Botoşani

Botoşănenii au participat în ultima zi a anului 2012 la slujba Vecerniei unită cu Litia săvârşită la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din oraş, aflată în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani. Din soborul de preoţi au mai făcut parte arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botoşani şi protos. Calinic Chirvasă, stareţul Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani. Programul liturgic a mai cuprins Miezonoptica, Utrenia şi Acatistul Sfântului Vasile cel Mare. Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei Vecerniei a fost adresat de arhim. Ioan Harpa. „Cu acest prilej, persoanele nevoiaşe au primit cozonac şi vin fiert, iar pentru invitaţi a fost organizată o agapă frăţească în incinta spitalului. De asemenea, au fost oferite pachete cu alimente bolnavilor internaţi în spital, iar copiii de la Căminul „Elena Doamna“ din Botoşani au servit o masă caldă din partea parohiei noastre“, a relatat pr. paroh Petru Chirvasă.

Sărbătoare de suflet pentru angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani

Hramul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare“ a fost un moment deosebit atât pentru credincioşii parohiei, cât şi pentru bolnavii şi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani. La sfintele slujbe a participat conducerea spitalului, alături de angajaţi. „Medicii mărturisesc mereu că doar credinţa în Dumnezeu le dă putere să meargă mai departe. De asemenea, pacienţii sunt încredinţaţi că prin mila Celui Preaînalt pot trece peste momentele de boală şi de criză, dar şi peste toată suferinţa cotidiană. A fost o sărbătoare de suflet pentru că la Vecernia unită cu Litia a slujit arhim. Ioan Harpa şi protos. Calinic Chirvasă. Mulţi dintre ucenicii celor doi părinţi au venit la această sărbătoare. Ei sunt cei care caută să împlinească îndemnurile celor doi părinţi, astfel că îi cercetează pe bolnavi în duminici şi sărbători. Prin aceste fapte de milostenie, oamenii devin mâini ale lui Hristos“, a mărturisit pr. Daniel Dascălu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani.

De la același autor

Ultimele din categorie