Ședințe preoțești în Arhiepiscopia Iașilor și în Episcopia Hușilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Ședințe preoțești în Arhiepiscopia Iașilor și în Episcopia Hușilor

    • Ședințe preoțești în Arhiepiscopia Iașilor și în Episcopia Hușilor
      Ședințe preoțești în Arhiepiscopia Iașilor și în Episcopia Hușilor

      Ședințe preoțești în Arhiepiscopia Iașilor și în Episcopia Hușilor

Preoții din mai multe protopopiate din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-au reunit în zilele de 14 și 15 iunie în ședință lunară. Întrunirile preoților din Protopopiatul Botoșani sunt precedate din această lună de slujba Sfintei Liturghii.

Preoții din mai multe protopopiate din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-au reunit în zilele de 14 și 15 iunie în ședință lunară. Întrunirile preoților din Protopopiatul Botoșani sunt precedate din această lună de slujba Sfintei Liturghii.
În Biserica "Sf. Mahramă" și "Sf. Martiri Brâncoveni" din Iași a avut loc astăzi conferința lunară cu preoții din Protopopiatul Iași 2, în cadrul căreia pr. Adrian Albert de la parohia Bârnova a susținut tema „Sfânta Biserică, locul prezenței lui Dumnezeu și a comuniunii cu semenii“. „A fost abordată și problema Crezului creștin în contextul Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești, pr. Adian Albert remarcând că anul acesta trebuie, mai mult ca oricând, să ne redescoperim pe noi prin credință, prin valorile spirituale“, ne-a relatat pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2. În continuare, s-au făcut recomandări cu privire la organizarea bibliotecilor parohiale, arhivele parohiilor, dar s-a discutat și despre activitatea cercurilor pastorale și despre activitățile care trebuie desfășurate din punct de vedere pastoral-misionar.
Tot astăzi a avut loc ședința preoților din Protopopiatul Iași I. Despre ce s-a discutat la această ședință aflați în ediția de mâine, 17 iunie 2010, a “Ziarului Lumina“.
Ședință a fost astăzi și la sediul Protopopiatului Bârlad. Tema “Preotul ca slujitor al Sfintei Liturghii și învățător al Cuvântului evanghelic“ a fost susținută de pr. Mihai Iulian Căpiță de la parohia Bădeana. “S-a evidențiat faptul că Sfânta Liturghie și predicarea cuvântului evanghelic sunt lucrările de bază ale slujirii preoțești. Pregătirea, atât pentru, cât și pentru cuvântare este primordială. În cadrul ședinței au fost prezentate ordine care privesc viața liturgică și administrativă a parohiilor“, a afirmat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

Sfânta Liturghie la Botoșani, înainte de conferința lunară
În urmă cu două zile, preoții din Protopopiatul Botoșani s-au reunit în ședință lunară. Din această lună, ședințele preoților din acest protopopiat vor fi precedate de slujba Sfintei Liturghii. Astfel, luni dimineață, începând cu ora 7:30, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Biserica “Înălțarea Domnului“. “Am făcut apel la preoți să participe la slujirea Sfintei Liturghii care va fi urmată de ședința propriu-zisă din sala de festivități a protopopiatului“, a spus pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani. Tema “Ținuta preotului în misiune“ a fost susținută de pr. Teodor Pețenchea de la parohia “Înălțarea Domnului“ din Botoșani. După cum ne-a explicat părintele protopop Lucian Leonte, tema a fost aleasă întrucât ținuta preotului în societate are un impact misionar cu totul deosebit. “Am cerut preoților să desfășoare în parohii Proiectul “Hristos împărtășit copiilor“ pentru că acum este vacanță și se poate lucra cu copiii. Preoții au fost anunțați că la parohia “Sf. Ioan Iacob Hozevitul“ este un post vacant pentru un preot și că pe 12 iulie va fi un examen de selecționare. Am anunțat, de asemenea, înființarea Asociației Tinerilor Ortodocși Români, filiala Botoșani și a unei rețele de centre de zi din Biroul de Asistență Socială “Diaconia“ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei“, a mai adăugat pr. protopop Lucian Leonte.

“Misiunea preotului ca sacerdot și învățător al Cuvântului evanghelic“
La sediul Protopopiatului Dorohoi s-a desfășurat luni întrunirea lunară cu preoții. Referatul cu titlul “La cine merg? La preotul duhovnic sau la psihiatru? a fost pregătit de pr. Ilie Ivaniciuc de la parohia Sinăuți. “Părintele a studiat și Psihologia. Astfel a putut să întocmească un raport competent în această privință și să arate care este valoarea duhovnicului în lumea contemporană. Pe lângă prezentarea temei au fost luări de cuvânt, urmând ca apoi să fie prezentate câteva din adresele pe care le-am primit de la Centrul Epahial Iași. S-a adus preoților la cunoștință câteva oferte făcute ale unor societăți care se ocupă cu probleme legate de umiditate și de construcții. Am solicitat părinților să prezinte agenda de lucru pentru fiecare întrunire pentru a vedea dacă fiecare dintre cei prezenți și-au însușit comunicatele pe care noi le-am transmis“, a declarat pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi. Tot luni a avut loc conferința administrativă a preoților din Protopopiatul Fălciu. Tema întrunirii a fost "Preotul, ca slujitor al Sfintei Liturghii și învățător al Cuvântului evanghelic" și a fost pregătită de către pr. Emil Doroftei de la parohia Fălciu I. “Au urmat intervențiile din partea preoților privind unele completări cu referire la misiunea preotului ca sacerdot și învățător al Cuvântului evanghelic, ce implică atât pregătirea trupească, cât și trăirea sufletească a preotului, trăire percepută de către credincioșii ce participă la Sfânta Liturghie. Partea a doua a conferinței a fost dedicată prelucrării dispozițiilor primite din partea Centrului Eparhial spre luare la cunoștință și aplicare la nivel de parohie de către preacucernicii preoți“, a declarat pr. Ioan Petru, protopop al Protopopiatului Fălciu. (Constantin CIOFU)