Simpozionul Național “Apa - sursa vieții” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozionul Național “Apa - sursa vieții” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

    • Simpozionul Național “Apa - sursa vieții” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț
      Simpozionul Național “Apa - sursa vieții” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

      Simpozionul Național “Apa - sursa vieții” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ din Târgu Neamț, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț, a organizat sâmbătă, în cadrul Proiectului Național Ecologic 2009-2010, Simpozionul Național “Apa - sursa vieții“.

Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ din Târgu Neamț, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț, a organizat sâmbătă, în cadrul Proiectului Național Ecologic 2009-2010, Simpozionul Național “Apa - sursa vieții“. Premierea participanților a fost precedată de o vizită documentară la Parcul Natural Vânători-Neamț, Rezervația de zimbri ,,Dragoș Vodă“ și la Casa memorială “Mihail Sadoveanu“.
În deschiderea simpozionului au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, Primăriei orașului Târgu Neamț, Primăriei Vânători-Neamț, Colegiului Național „Ștefan cel Mare“ din Târgu Neamț, Stației de Epurare din Târgu Neamț, Facultății de Biologie și Facultății de Geografie și Geologie ale Universității “Al. I Cuza“ din Iași, Facultatății de Hidrotehnică, Geodezie și Protecția Mediului a Universității Tehnice “Gh. Asachi“ din Iași. În sala de conferințe a Seminarului au fost expuse lucrările elevilor din toată țara. “Seminarul Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamț a fost gazda simpozionului, dar este și partener în Proiectul Național Ecologic 2009-2010. Tema activității noastre, «Apa-sursa vieții» s-a legat foarte mult cu apa sfințită, foarte multe lucrări abordând acest domeniu. Reprezentantul Seminarului a fost pr. prof. Viorel Laiu, spiritual în cadrul acestei școli. Un alt invitat de onoare deosebit, arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia al Mănăstirii Neamț, a prezentat o lucrare în cadrul căreia a făcut legătura cu apa sfințită, Agheazma“, a declarat prof. Anca Radu, director adjunct la Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ din Târgu Neamț și unul dintre coordonatorii proiectului.

Activitate adresată elevilor și profesorilor
Înainte de excursia tematică la Parcul Natural Vânători-Neamț, Rezervația de zimbri, “Dragoș Vodă“ și la Casa memorială “Mihail Sadoveanu“, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț a oferit o masă pentru elevii și profesorii prezenți. Toți participanții au primit diplome de participare, cărți și pliante, dar au fost acordate premiile I, II, III și mențiune pentru fiecare din cele șase secțiuni, aceștia din urmă primind și medalii. Premierea participanților a fost realizată de prof. Vasile Munteanu, inspector general adjunct al ISJ Neamț. Simpozionul “Apa-sursa vieții“ s-a înscris în calendarul Activităților Educative Naționale desfășurate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, constituind un prilej pentru prezentarea, dezbaterea și diseminarea informațiilor din domeniul religiei, biologiei, chimiei, fizicii și geografiei, cunoașterea preocupărilor și realizărilor cadrelor didactice și elevilor în domeniile tematicii manifestării, inițierea de noi contacte între specialiști, instituții din județ și din țară, crearea de parteneriate educaționale și de cercetare, stimularea creativității elevilor, realizarea unor proiecte și participarea la programe europene. “Într-o eră a evoluției miracolului științific, astfel de manifestări vin în ajutorul afirmării personalității preocupate de perpetua cunoaștere. Acest simpozion se vrea a fi o punte între generații, adresându-se elevilor în mod special dar și cadrelor didactice. Considerăm că este esențial să punem accentul pe informare, conștientizare, abordare investigativă și cross-curriculara a temei simpozionului“, a mai spus prof. Anca Radu. Obiectivele simpozionului au fost promovarea educației științifice și pentru mediu în școalã sau prin diferite forme de instruire, conștientizarea interdependenței om-natură și promovarea inițiativei în formarea personalitãții științifice. La finalul activităților a avut loc o excursie care a cuprins vizite la Cetatea Neamț, Stația de epurare din Târgu Neamț, Casa memorială “Ion Creangă“ și Muzeul “Nicolae Popa“ din localitatea Târpești. (Constantin CIOFU)