Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei

Arhiepiscopia Iaşilor

Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei

    • Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei
      Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei

      Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei

    • Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei
      Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei

      Tinerii ieşeni, încurajaţi să spună „NU“ violenţei

„Este o campanie care se înscrie cu succes în linia proiectelor de parteneriat între Şcoală, Societate şi Biserică, iar seminţele pe care le-am sădit noi acum sperăm să rodească pe mai departe. Putem spune că acest proiect nu este la final, ci la un nou început de drum. Un drum pe care toţi cei implicaţi, mai ales tinerii care au fost alături de noi, suntem chemaţi să-l parcurgem în continuare şi să nu rămânem pasivi în faţa acestui fenomen, al violenţei, cu urmări deosebit de grave pentru noi toţi“, a subliniat iniţiatorul acestei campanii, pr. paroh Mihai Doroşincă.

Parohia ieşeană „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a desfăşurat, în perioada septembrie-decembrie anul curent, o campanie intitulată „Tinerii spun nu violenţei“, proiect finanţat în cadrul Programului Comisiei Europene „Tineret în acţiune“, sub-acţiunea 5.1. „Tineret în acţiune“ (Youth in action), este un program al Uniunii Europene prin care sunt încurajate activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări şi îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţilor de tineret. La Iaşi, parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a avut ca parteneri în acest proiect Poliţia Municipiului Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Economic Administrativ Iaşi şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“.

Tinerii, încurajaţi să se implice în stoparea fenomenului violenţei

În cadrul proiectului „Tinerii spun nu violenţei“, au fost desfăşurate o serie de activităţi ce au vizat prevenirea, conştientizarea şi, mai ales, implicarea tinerilor în proiecte legate de problematica violenţei. „Unul dintre principalele obiective pe care le-am urmărit a fost acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea dinamică şi voluntară a tinerilor în prevenirea şi combaterea violenţei, în special a violenţei şcolare, provocată de tineri şi între tineri“, a explicat iniţiatorul proiectului, pr. Mihai Doroşincă, parohul bisericii cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ şi directorul executiv al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Într-o primă etapă a proiectului, au fost create grupuri de suport, în care au fost incluşi câte 11 elevi din fiecare dintre cele patru licee partenere. După crearea acestor grupuri, în fiecare liceu implicat în proiect a fost organizat un seminar de promovare a nonviolenţei, la care au participat membrii echipei de implementare, membrii grupului de suport, cadrele didactice din liceele partenere, voluntarii parohiei „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“, dar şi reprezentanţi ai Poliţiei Municipiului Iaşi, care au vorbit elevilor despre urmările şi consecinţele faptelor şi comportamentelor violente ale tinerilor. De asemenea, în cadrul proiectului a fost desfăşurat şi un curs pe tema violenţei, discriminării, egalităţii de şanse şi accesului neîngrădit la informaţie sau resurse, la care au participat 50 de tineri din liceele partenere şi din organizaţii nonguvernamentale ieşene care desfăşoară activităţi cu tinerii.

Marş împotriva violenţei

Pe data de 26 noiembrie, elevi din şcolile şi liceele din Iaşi, însoţiţi de cadre didactice, de membrii echipei implicate în coordonarea proiectului şi de voluntari, au organizat un marş împotriva violenţei, pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen şi, în special, a urmărilor pe care actele de violenţă le provoacă în rândul tinerilor.

Marşul împotriva violenţei a fost urmat de campanii organizate, de această dată, de elevi, în fiecare dintre cele patru licee partenere. „După ce a fost creată baza necesară, tinerii selectaţi din fiecare liceu s-au mobilizat şi s-au organizat foarte bine, demarând campanii proprii, la care au invitat colegi, profesori şi specialişti care se ocupă de fenomenul violenţei, pentru a dezbate şi, totodată, a găsi soluţii de diminuare a violenţei în rândul tinerilor din liceul respectiv“, a spus pr. paroh Mihai Doroşincă. La finalul proiectului, toţi cei implicaţi în această campanie - elevi, profesori, reprezentanţi ai instituţiilor partenere şi membrii echipei de coordonare - s-au reunit în cadrul unui eveniment intitulat „Întâlnirea locală de tineret“, unde au discutat despre acţiunile derulate şi rezultatele obţinute de fiecare grup în parte şi despre metodele la care au apelat pentru conştientizarea şi prevenirea actelor de violenţă în rândul tinerilor. „Considerăm că a fost un proiect benefic, necesar mai ales în contextul actual, marcat de un nivel crescut de violenţă verbală şi fizică în rândul tinerilor. Este o campanie care se înscrie cu succes în linia proiectelor de parteneriat între Şcoală, Societate şi Biserică, iar seminţele pe care le-am sădit noi acum sperăm să rodească pe mai departe. Putem spune că acest proiect nu este la final, ci la un nou început de drum. Un drum pe care toţi cei implicaţi, mai ales tinerii care au fost alături de noi, suntem chemaţi să-l parcurgem în continuare şi să nu rămânem pasivi în faţa acestui fenomen, al violenţei, cu urmări deosebit de grave pentru noi toţi“, a subliniat pr. Mihai Doroşincă.

Mărturii ale tinerilor participanţi la proiect:

Am învăţat că, dacă eşti violent, nu rezolvi nimic. Violenţa produce şi mai multă suferinţă“

Am înţeles cât de grave sunt consecinţele violenţei“

Din această experienţă am învăţat să fiu mai atentă la ceea ce se întâmplă în jurul meu şi să evit să recurg la violenţă“.

Citește despre: