Festivalul „Ortodoxie și Tradiție” al Parohiei Nemoiu

Arhiepiscopia Râmnicului

Festivalul „Ortodoxie și Tradiție” al Parohiei Nemoiu

    • Festivalul „Ortodoxie și Tradiție” al Parohiei Nemoiu
      Festivalul „Ortodoxie și Tradiție” al Parohiei Nemoiu

      Festivalul „Ortodoxie și Tradiție” al Parohiei Nemoiu

Sala de festivităţi a complexului spiritual-cultural din curtea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Nemoiu, comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea,  a găzduit în zilele de 13 şi 14 decembrie, a cincea ediţie a Festivalului de cultură religioasă, folclor şi artă populară  „Ortodoxie şi Tradiţie”.

Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Parohia Nemoiu prin părintele paroh Adrian Catană, în parteneriat cu Primăria Amărăşti, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prezenţi la eveniment, părintele protoiereu Mădălin Iulian Buşagă şi pr. Constantin Olariu, Inspector pentru catehizarea parohială, au transmis mesajele de  binecuvântare ale Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi ale Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, mesaje care descoperă teologia colindului românesc și îndemnul spre o continuă pregătire pentru întâmpinarea Praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Prima zi a festivalului a fost dedicată „Întâlnirii cu fiii satului”, eveniment la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, preoţi, oameni de cultură şi locuitori din comunitate.

În deschidere, pr. Adrian Catană şi Prof. Univ. Dr. Alexandru Popescu Mihăieşti au subliniat rolul colindelor şi al tradiţiilor de Crăciun, în păstrarea identităţii spiritual-culturale a poporului român, iar ulterior, grupurile de colindători  ai Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, Şcolii de Jandarmi din Drăgăşani, din Vaideeni şi  Grupul vocal „Mireasma Zorilor” al Parohiei Nemoiu au susţinut un concert în care au cântat taina lui Dumnezeu, Care coboară din ceruri şi vine pe pământ.

În cea de-a doua zi a festivalului, copiii, îmbrăcaţi în costume populare, vor cânta colinde şi vor  prezenta scenete de teatru cu Naşterea Domnului, precum şi tradiții și obiceiuri din comunitățile pe care le reprezintă, urmând să primească din partea organizatorilor premii și diplome de participare.

(Sursa: arhiram.ro)