Conferinţe preoţeşti în cinci protoierii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Conferinţe preoţeşti în cinci protoierii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

    • Conferinţe preoţeşti în cinci protoierii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
      Preoţii Protopopiatului Bacău s-au reunit marţi, 18 septembrie, în şedinţă

      Preoţii Protopopiatului Bacău s-au reunit marţi, 18 septembrie, în şedinţă

    • Conferinţe preoţeşti în cinci protoierii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
      PS Ioachim Băcăuanul, alături de preoţii Protopopiatului Moineşti

      PS Ioachim Băcăuanul, alături de preoţii Protopopiatului Moineşti

Preoţii din cinci protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au întrunit în zilele de 18 şi 19 septembrie în şedinţă administrativă. Pe lângă referatele prezentate de preoţii conferenţiari, au fost dezbătute probleme administrative care ţin de activitatea parohiilor. Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Moineşti a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul.

La Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Moineşti a avut loc marţi, 18 septembrie, conferinţa semestrială a preoţilor din Protopopiatul Moineşti. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi a fost precedată de Te Deum şi de Parastasul pentru vrednicul de pomenire preot Mihai Găluşcă, fost slujitor în parohia Solonţ, Protopopiatul Moineşti, care s-a mutat la Domnul pe 22 august 2012. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt pastoral în care a vorbit despre slujirea preoţească şi importanţa acesteia. „Organizaţi-vă viaţa după mersul liturgic al Bisericii. Suntem la începutul unui nou an bisericesc care este pus sub semnul Maicii Domnului şi al Sfintei Cruci. Închinarea Sfintei Cruci trebuie să ne amintească şi de crucile noastre. Frăţiile voastre sunteţi în admiraţia mea pentru că aveţi crucea preoţiei, dar aveţi şi crucea familiei“, a subliniat PS Ioachim Băcăuanul. Părintele Gheorghe Turcu, misionar de caritate la Spitalul Municipal din Moineşti, a prezentat referatul cu tema „Cercetarea şi îngrijirea bolnavilor - o datorie mântuitoare a fiecărui credincios“. „A urmat prezentarea comunicărilor privind activitatea administrativă în parohii, clarificarea unor aspecte privind activitatea financiar-contabilă, prezentarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum aspecte referitoare la continuarea proiectului «Şcoală după Şcoală», pe care Protopopiatul Moineşti şi-a propus să-l extindă în noul an şcolar“, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La finalul întâlnirii, Preasfinţia Sa, alături de pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi de preoţii protoieriei, a vizitat şantierul noului sediu al protopopiatului. „Sunt convins că va fi unul dintre cele mai frumoase şi moderne sedii din cuprinsul Patriarhiei Române“, s-a exprimat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Tot marţi, 18 septembrie, a avut loc şedinţa preoţilor din Protopopiatul Bacău, prezidată de pr. Dan Antoci, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi de pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău.

Hramul bisericii, „prilej de zidire duhovnicească a credincioşilor“

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a avut loc ieri întâlnirea lunară cu preoţii Protopopiatului Iaşi 2. Referatul cu titlul „Hramul bisericii - popas duhovnicesc în viaţa parohiei“ a fost expus de pr. Ioan Aurel Stoleru, de la parohia Orzeni. „În cuprinsul lucrării, pr. Ioan Aurel Stoleru a prezentat însemnătatea hramului bisericii din perspectiva religioasă, morală şi a unităţii de credinţă şi de neam, întrucât hramul a fost prilej în istorie ca românii de pretutindeni să fie împreună. Ideea centrală este aceea că hramul oricărei biserici este un prilej de zidire duhovnicească a credincioşilor, precum şi o activitate misionar- pastorală, dar şi administrativă la care preoţii lucrează împreună cu enoriaşii pentru mântuirea sufletelor. Hramul a fost şi rămâne sărbătoarea ocrotitorului bisericii sau ziua onomastică a ocrotitorului, evidenţiind identitatea bisericii“, a rezumat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. În încheiere, s-au adus la cunoştinţă temeiurile Centrului eparhial Iaşi, precum şi o serie de recomandări cu privire la activitatea administrativă, liturgică şi misionară ce urmează a se desfăşura în perioada următoare.

Întruniri ale preoţilor din protopopiatele Hârlău şi Dorohoi

Preoţii din Protopopiatul Hârlău s-au reunit marţi, 18 septembrie, în şedinţa lunară. Părintele Dumitru Ciobanu de la parohia Tansa a susţinut referatul cu tema „Suferinţa, cale către cer“. „Încercările, durerile, suferinţele şi bolile, culminând toate în moarte, fac parte din istoria lumii şi din viaţa omului. Putem constata că istoria omului se împleteşte cu cea a suferinţei umane. Experienţa duhovnicească demonstrează că nu există în lume om care să fi avut parte în viaţă doar de bucurii. De asemenea, nu există oameni care să fi avut parte, de la naştere până la moarte, doar de încercări şi suferinţe. În această viaţă, bucuriile şi necazurile se împletesc. Dacă este îndurată duhovniceşte, suferinţa fără voie se face virtute de bunăvoie“, a remarcat pr. Dumitru Ciobanu. În continuare, preoţii Protopopiatului Hârlău au luat cuvântul pe marginea temei prezentate. „Părintele Vasile Florariu, slujitor la parohia Satu Nou - Belceşti, le-a vorbit preoţilor despre suferinţa pe care a văzut-o în spitale, dar şi despre bucuria acesteia“, a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, care a transmis în partea a doua a întâlnirii dispoziţiile venite de la Centrul eparhial Iaşi. Tot marţi, 18 septembrie, a avut loc şedinţa lunară cu preoţii Protopopiatului Dorohoi. Referatul cu tema „Participarea credincioşilor la Sfânta Liturghie“ a fost expus de pr. Andrei Ciurciun de la parohia Leorda. „S-a reliefat importanţa participării credincioşilor la toate slujbele oficiate în bisericile noastre, dar mai ales la Sfânta Liturghie. S-a evidenţiat faptul că prin Sfânta Liturghie, în cadrul căreia se săvârşeşte Jertfa cea fără de sânge, primim toate darurile Duhului Sfânt“, a amintit pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, care a precizat că în cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe probleme administrative.