Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani

    • Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani
      Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani

      Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani

    • Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani
      Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani

      Moment aniversar la Mănăstirea Ciolpani

Sute de credincioşi au participat ieri la hramul Mănăstirii Ciolpani din judeţul Bacău, care a împlinit 20 de ani de când a fost reînfiinţată. Slujba Sfintei Privegheri şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. 

Biserica noastră l-a serbat ieri pe Sfântul Emilian de la Durostorum, care ocroteşte Mănăstirea Ciolpani din judeţul Bacău. Aşezarea monahală de călugăriţe a sărbătorit cu acest prilej 20 de ani de când a fost reînfiinţată, prin strădania arhim. Emilian Panait, stareţul Mănăstirii Runc şi duhovnicul maicilor de la Ciolpani.


În cadrul slujbei de Priveghere de duminică seara, PS Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba tunderii în monahism a două surori care vieţuiesc în această mănăstire. "La hramul din acest an a fost o mare bucurie, simţindu-se şi o reînnoire a vieţii monahale. Astfel, în cadrul Privegherii de duminică seara au fost tunse în monahism, după Slavoslovie, două tinere, sub privirile credincioşilor care au venit în număr mare şi ale călugăriţelor care dau viabilitate de ani buni acestei mănăstiri. Oamenii au simţit această slujbă de călugărie ca o reînnoire a vieţii monahale în această aşezare monahală din Eparhia Romanului şi Bacăului", a relatat PS Ioachim Băcăuanul. După slujba Privegherii, a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Emilian de la Durostorum.

Album cu ansamblul mănăstiresc

Sfânta Liturghie a fost oficiată ieri-dimineaţă de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi. Pelerinii din toată ţara, care au beneficiat de-a lungul timpului de paternitatea spirituală a duhovnicului Emilian de la Ciolpani, au asistat în număr mare la această slujbă. În cadrul Sfintei Liturghii, ierod. Daniel Butura de la Mănăstirea Ciolpani a fost hirotonit preot, iar monahul Ambrozie Zaharia a fost hirotonit diacon. "Toate regiunile ţării au fost reprezentate la această slujbă, fie de credincioşi, fie de preoţi călugări, care s-au format în preajma arhim. Emilian Panait. Cei aproape 1.000 de pelerini au participat la agapa frăţească organizată cu acest prilej. Nădăjduim ca la acest hram să vină din ce în ce mai mulţi credincioşi", a adăugat PS Ioachim Băcăuanul. La hramul Mănăstirii Ciolpani au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene care au transmis mai multe mesaje după terminarea slujbei. Cu prilejul aniversării a 20 de ani de existenţă a Mănăstirii Ciolpani, a fost editat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, un album care evocă fazele de construcţie ale ansamblului mănăstiresc şi activităţile multiple gospodăreşti ale acestei aşezări monahale.

Redeschisă în 1991

Mănăstirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din judeţul Bacău, aflată în imediata apropiere a altei mănăstiri, Runc, până la care mai sunt de parcurs aproximativ trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de suliţaşul Ciolpan, călugărit aici, şi de la care se trage şi numele actualei mănăstiri. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuţă din lemn de stejar, care există şi azi în cimitirul mănăstirii. Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991 cu obşte de maici. Cu osteneala maicilor şi a arhimandritului Emilian Panait, s-au construit trei clădiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila călugărească şi biserica mare. Sfinţirea bisericii mari cu hramul "Sfântul Mucenic Emilian" s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an, la 18 iulie, creştinii vin să-l serbeze pe Sfântul Emilian.